26

Odp: Xiaomi AX3000T - kiedy wsparcie na eko.one.pl?

tomciu napisał/a:

@spamsool, @eljot70

Parę pytań, bo widzę że można go dostać za ok. 130 zł u Chińczyka. Podmieniłbym sobie starego MI R3G w jednej lokalizacji.

1. Kupowaliście to na Aliexpress? Jak tak, to podrzućcie linka tu, jak Cezary nie ma nic przeciwko lub na priv.
2. Trzeba jeszcze uważać na wersję, którą się kupuje? Bo na https://openwrt.org/inbox/toh/xiaomi/ax3000t jest napisane, że wersja "international RD23" jest niewspierana.

Ja kupiłem oba na Aliexpress, były jakieś promocje z kodami plus obniżka z działu Gorące Oferty i jeden wyszedł mnie 110 zł a drugi 101 zł.
Oba przyszły w wersji RD03

W tej cenie Ax3000T to chyba najlepsza oferta na sprzęt z Filogic
Do wczoraj był też Redmi AX6000 w cenie 260 zł z Ali - to już nieco lepszy i mocniejszy sprzęcik, ale póki co się wstrzymałem z zakupem AX6000

27

Zachęcam do testów i komentarzy https://github.com/openwrt/openwrt/pull/15346 . Czyste pliki z wireless offload i bridger bez gui podlinkowane w PR . Mojej sztuki ciągle brak sad

28

Moje obrazy bazują na tym co zrobiłeś, więc będziesz miał testy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

29

Czemu tam zaczyna się tworzyć bałagan  z wersją "normalną" , i ubootmod ?
Po co tworzyć dwa typy urządzenia .... Chce ktoś zmodowany uboot to sobie "nagrywa" na partycję zmodowany uboot i tyle jako dodatkowe coś , a nie żeby to wkładać do openwrt i jeszcze tworzyć drugi typ...
Chyba ,że ja czegoś nie łąpię...

30

Przy u-boot mod zazwyczaj jest inny rozkład partycji.

31

I dokładnie tak jest w tym przypadku.

32 (edytowany przez MiG25 2024-05-07 06:05:03)

No tak, ale zawsze była jakaś niechęć to zmian w rozkładzie partycji ,szczególnie w kontekście powrotu do oryginału...

No i trzeba będzie zwracać uwagę , czy ma się urządzenie zmodowane pod kątem uboota ,czy nie ( przy sysupgrade).
Za chwilę dojdzie wersja global RD23 , i już będą cztery urządzenia do wyboru....

33

Tak, i zaraz będzie kłopot bo będę rozwalać urządzenia.

34

To którą opcję polecacie do jeszcze fabrycznego ax3000t? Ze zmianą bootloadera czy bez?

35

Jak swoją sztukę dostanę to idę na całość i zmieniam u-boota. Będzie mi trochę tęskno do ui gl.ineta ale jakoś to będzie.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

36

Nie wiem gdzie jest błąd ale z poziomu obrazu 23.05 factory  z zrobieniu sysupgrade OpenWrt nie wstaje. u-boot fabryczny  a logi tutaj https://pastebin.com/E76H5gFT

37

nicefile napisał/a:

Nie wiem gdzie jest błąd ale z poziomu obrazu 23.05 factory  z zrobieniu sysupgrade OpenWrt nie wstaje. u-boot fabryczny  a logi tutaj https://pastebin.com/E76H5gFT

Dobry mu sysupgrade dałeś?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

38

@ambrozy5
Dlaczego będziesz zmieniał u-boota? Co to daje?

39 (edytowany przez ambrozy5 2024-05-08 15:51:41)

eljot70 napisał/a:

@ambrozy5

Na pewno brak niespodzianek chińskich , do tego można dograć recovery w raIe awarii. Nie wiem , kupiłem for fun . Redukuję ilość sprzętu w domu , z którego nie korzystam. Wyzbywam się sprzętu na qualcomie bo to badziew jest.

40 (edytowany przez nicefile 2024-05-08 11:33:19)

ambrozy5 napisał/a:
nicefile napisał/a:

Dobry mu sysupgrade dałeś?

z mojego PR ale widać ze cos się wywala przy mtd i po reboot wstaje OEM przywracając fabrykę .Przetestowalem trunk i było ok wiec sprzęt działa.
edit2:
wlasnie zrobilem udany sysupgrade z trunk do 23.05 i działa

41

eljot70 napisał/a:

@ambrozy5

Zmiana partycji przy nowym uboot daje więcej miejsca dla użytkownika.

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

42

....kosztem "zapasowego" systemu ?

43

Po co Ci zapasowy system. Uboot ma recovery.

44

Czy tym ubootem przywrócę orginał ? Pewnie nie , no ale po co mi orginał ...

45

O oryginale zapomnijmy, dokładnie tak jak piszesz po co on potrzebny? :-)

46 (edytowany przez tomciu 2024-05-08 17:46:10)

ambrozy5 napisał/a:
eljot70 napisał/a:

@ambrozy5

Na pewno brak niespodzianek chińskich , do tego można dograć recovery w raIe awarii. Nie wiem , kupiłem for fun . Redukuję ilość sprzętu w domu , z którego nie korzystam. Wyzvywamnsię sprzętu na qualcomie bo to badziew jest.

Backdoory w chipach też zlikwidujesz poprzez zmianę uboota? wink
Poza tym, to z tego co gdzieś tam przeczytalem, to wynikało, że największym dostawcą usług VPN czy tam VPS na świecie i tak są Chińczycy smile
Zostawiając żarty na boku, to proponowałbym aby osoby, które słabo czują się w rozbieraniu routera, podpinaniu "seriala", wpisywaniu komend w  wierszu poleceń itp. zostały jednak przy oryginalnym uboocie.
Miejsca na pakiety im nie zabraknie a i aktualizacja openwrt będzie łatwiejsza, ryzyko uwalenia minimalne.
Rzeźbę niech robią "rzemieślnicy" wink

47

wymiana u-boot ma poprawić user experience. Tak było z breed bootloaderem ,pepe2k u-boot_mod czy openwrt u-boot. Na ax3000t Bez zmiany u-boot moze się zdarzyć że odpali Ci się OEMowy soft z bank2 i wesoło nadpisze OpenWrt przywracając fabrykę. Wystarczy błąd w UBI. Jako że tanie chinole kupuje się dla sprzętu a nie towarzysza puchatka w środku zrozumiałe jest że zastępujemy co się da OpenWrt

48 (edytowany przez nicefile 2024-05-12 08:25:46)

@Cezary w moim PR wkradl sie błąd w lib\upgrade\platform.sh i etc\uci-defaults\30_uboot-envtools (mediatek_filogic). Twoje obrazy są trafione i nie zadziała sysupgrade na nich.
edit: Jeśli ktoś ma tą wersję to aby sysupgrade działał prawidłowo w \lib\upgrade\platform.sh trzeba dodać linie z plusikiem.

asus_initial_setup
        ;;
+   xiaomi,mi-router-ax3000t|\
    xiaomi,mi-router-wr30u-stock|\
    xiaomi,redmi-router-ax6000-stock)
        xiaomi_initial_setup
        ;;

49

Popraw PR, zaciągnę to do siebie i zrobię znów obrazy.

PS. I napisz tu na forum co zwykły user ma zrobić żeby mu aktualizacja zadziałała poprawnie.

50

nicefile napisał/a:

wymiana u-boot ma poprawić user experience. Tak było z breed bootloaderem ,pepe2k u-boot_mod czy openwrt u-boot. Na ax3000t Bez zmiany u-boot moze się zdarzyć że odpali Ci się OEMowy soft z bank2 i wesoło nadpisze OpenWrt przywracając fabrykę. Wystarczy błąd w UBI. Jako że tanie chinole kupuje się dla sprzętu a nie towarzysza puchatka w środku zrozumiałe jest że zastępujemy co się da OpenWrt

Teoretycznie masz rację, ale życie pokazuje, że "user expirence" to tylko kłopoty. Zbyt dużo przewinęło mi się przez ręce różnych gratów po doświadczeniach użytkowników smile
Sobie pewnie wrzucę tego U-Boota, znajomym na obecną chwilę raczej nie. Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie.