1

Temat: Router pod OpenWrt bez WiFi

Cześć,
Jaki obecnie sprzęt pod OpenWrt jest wart uwagi? Bardzo bym nie chciał kupować urządzenia z WiFi - przy obecnym setupie jest mi to zbędne.
Zastanawiam się czy się opłaca iść w jakieś rozwiązania typu router czy po prostu wziąć jakiś terminal/RPi/podobne i to wykorzystać. Próbował ktoś z was takiego rozwiązania? Stabilnie to działa?
P.S.
Czy ktoś może wie czy istnieje jakikolwiek sposób na pozbycie się urządzenia ISP pt. Play BOX NET? Chodzi o wersję z wtykiem na przewód koncentryczny. Nigdy tak często nie przywracałem ustawień z backupu jak na tym modemie - box z UPC nawet nie widział na oczy ideału, ale to od Play to jakaś porażka z dodatkiem fioletowego światełka.

2

Odp: Router pod OpenWrt bez WiFi

Nie możesz się pozbyć - bo twojego operator nie skonfiguruje bo nic o nim nie wie.

Możesz bez problemu kupić jakiś minipc, "za grosze" dostaniesz terminale na x86, możesz też płytki pokroju pcengines, raspberrypi, bananapi, orangepi itd.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ja mam bez WiFi Banana Pi R2. Ma sporo RAMu, flasha ile chcesz, bo ma kartę SD, dwa porty SATA, MiniPCIe
Możesz kupić Checkpoint L50, ale ma już bardzo starą i niszową architekturę.

Zależy czego potrzebujesz.

Jak chcesz naprawdę mieć spore możliwości, dużo softu, dockery to bierz coś z architekturą X86-64, dokup kartę 4x1Gb i jedziesz.

A jak potrzebujesz naprawdę minimum i podstawowe funkcje, bez udziwnień, to spokojnie kupuj Netgear R6220 za 80 pln i wyłącz radio lub skompiluj bez radia.

4

Jedną z najtańszych opcji bez WiFi jest TP-Link TL-ER605 V2 - aktualnie koszt na allegro to 210 zł

https://openwrt.org/toh/tp-link/er605_v2

Bezproblemowe wsparcie bo to: MediaTek MT7621 SoC with 5 10/100/1000 Mbps Ethernet ports and a single USB2.0 port

jak chcesz coś więcej, to szukaj czegos na x86

5

BPI-R4. Ma wystarczający zapas mocy. Działa u mnie od kilku dni i jak na razie jestem zadowolony.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

6 (edytowany przez lexmark3200 2024-05-03 15:20:35)

bczupa napisał/a:

Jedną z najtańszych opcji bez WiFi jest TP-Link TL-ER605 V2 - aktualnie koszt na allegro to 210 zł

https://openwrt.org/toh/tp-link/er605_v2

Bezproblemowe wsparcie bo to: MediaTek MT7621 SoC with 5 10/100/1000 Mbps Ethernet ports and a single USB2.0 port

jak chcesz coś więcej, to szukaj czegos na x86

Miałeś w rękach? Wgrywałeś openwrt? Jak z wydajnością??

7 (edytowany przez MiG25 2024-05-03 15:37:43)

Przecież to MT7621AT , więc układ znany z wielu platform , i nie będzie ani szybszy ani wolniejszy niż  inne tego typu routery z tym procesorem typu DiR-853 , DIR-3060 , 750Gr3 , EA7500 v2 , pewne porównanie można też mieć z R6220 ,no ale tutaj tylko procesor z jednym rdzeniem...

Tych routerów jest mnóstwo , i niepotrzeba wydawać ponad 200pln na nowego , za 50pln używkę spokojnie się znajdzie z tym prockiem.

8

Prócz r6220 nie miałem nic w rekqch na MT7621. Pytam, bo właśnie widzę, że ma 2 rdzenie a nie jak r6220.

Gdybym się decydował, to bez anten. Potrzebuje tylko router.

9 (edytowany przez MiG25 2024-05-03 15:57:16)

W sumie mam EA7500 v2 bez anten smile  Działa jako router bez wifi ....Możemy się dogadać smile
Działa identycznie  jak poprzednik Mikrotik RB750Gr3.

EDIT: Ok , tu jeszcze kwestia RAMu może być jeśli byłaby kwestia VPN itp , ale chyba więcej jak 256MB to urządzeń z tym prockiem to nie ma.

10

Obecnie mam x86 więc mocy nie brakuje....

jak masz na koncentryk to nic nie zrobisz, nie da sie pominac tego ich szmelcu
jakbys mial prawdziwe swiatelko wtedy sie da normalnie klonujac mac i zaleznie od infrastruktury ustawic vlan
w orange to da sie i nawet ich onta pozbyc, wystarczy leox albo ont albo sfp+ i tyle, dane z funboxa albo z ont wgrac i pod openwrt pppoe i elegancko chodzi

co do routera bez wifi to nawet r6220 by ci starczyl, z offloadingiem nawet z pppoe bez problemu przerzuca gigabit, no chyba ze chcesz cos z portami 2.5gbps to wtedy raczej idz w x86 skoro wifi zbedne

12 (edytowany przez lexmark3200 2024-05-04 20:14:21)

U mnie net po dhcp, po drodze między puszką abonencką a moim routerem stoi "hujwej" ustawiony w bridge. Obojętnie co podepnę, to leci.
Obecnie mam t620 plus od trzech lat z opnsense.... Net to 350/50.
Ten t620 się nudzi.... pobiera od 11-15W (przy czym te 15W to przy iperf3 i NAT 933-950Mbps), 2.9-3.2W pobiera sama karta 2*Gb.

Mikrotik RB750Gr3 na openWRT max 10W a w zasadzie pewnie mniej.
TP-Link ER-650 max 8W wg producenta - na niego niby jest wydany najnowszy openWRT, Mikrotik od dawna....
Różnica między nimi to ilość flash 16 / 128MB, ale w Mikro można dołożyć kartę MicroSD.

Banana Pi r2 - niby fajny, ale znowu obudowa.... Nie wiem ile to Watów pobiera w idle i podczas obciążenia...
Mam u siebie jeszcze t620 z gx-415, ale ma tylko jeden LAN na Realteku, s920 z gx-415, tylko bez risera.... Tylko dokładając kartę i tak ostatecznie w idle moc pójdzie wyżej niż taki Mikrotik, czy TP-Link....

13

lexmark3200 napisał/a:

Mikrotik RB750Gr3 na openWRT max 10W a w zasadzie pewnie mniej.
TP-Link ER-650 max 8W wg producenta - na niego niby jest wydany najnowszy openWRT, Mikrotik od dawna....
Różnica między nimi to ilość flash 16 / 128MB, ale w Mikro można dołożyć kartę MicroSD.

Banana Pi r2 - niby fajny, ale znowu obudowa.... Nie wiem ile to Watów pobiera w idle i podczas obciążenia...
Mam u siebie jeszcze t620 z gx-415, ale ma tylko jeden LAN na Realteku, s920 z gx-415, tylko bez risera.... Tylko dokładając kartę i tak ostatecznie w idle moc pójdzie wyżej niż taki Mikrotik, czy TP-Link....

Jest słabo przy wyborze/jeżeli używamy neta z pakietami powyżej 500Mbps+... . Dobrze że GL.iNet ciśnie ze swoimi gotowcami... Ostatnio Beryl AX (GL-MT3000) był za niewiele ponad 270 zeta.

14 (edytowany przez lexmark3200 2024-05-04 22:01:47)

Pod koniec roku kończy mi się umowa i jeśli będzie promocja w cenie jak za 350/50 wyjdzie 600/100, to pewnie wezmę. Choć wg mnie i tak tego nie wykorzystam. No ale .... Od przybytku głowa nie boli.
Więc już patrzę przyszłościowo. Chyba jednak będzie trzeba zostać na x86.
Mogę mieć za ok 200 zł fanless 2* Gb LAN - 211 i 217 Intela, porty mini PCIe, sata a procek to i3-4330te z możliwością wymiany na i5/i7. Dla i5-4570te pobiera w idlle opnsense/pfsense ok 11-13W.
Cena podobna do mikrotika/TP-Link....
Porównując do t620+ pobiera podobnie, ale procek to inna liga....