Temat: sysupgrade "Failed to create the configuration backup"

Na routerze (Archer C7 v5) z 23.05-SNAPSHOT, r23780-6f70e09a00 mam problem z aktualizacją z zachowaniem zmian w / (czyli sysupgrade -o /tmp/obraz).
Odpalone "po prostu" wypluwa mi

# /sbin/sysupgrade -o /tmp/luci-23.05-snapshot-r23821-77b7c10884-ath79-generic-tplink_archer-c7-v5-squashfs-sysupgrade.bin 
Fri Apr 26 10:56:24 CEST 2024 upgrade: Saving config files...
Failed to create the configuration backup.

Dołączenie opcji verbose "-v" skutkuje tym, że przed komunikatem "Failed to create..." wypluta jest lista plików, które mają znaleźć się w archiwum, nic więcej.

Odpalenie całego sysupgrade przez debug shella pokazuje w problematycznym miejscu:

+ logger -p info -t upgrade 'Saving config files...'
+ '[' 1 -gt 1 ]
+ TAR_V=
+ tar czf /tmp/sysupgrade.tgz -T /tmp/sysupgrade.conffiles
+ '[' 1 -ne 0 ]
+ echo 'Failed to create the configuration backup.'
Failed to create the configuration backup.
+ exit 1

W ramach testów wyłączyłem chwilowo usuwanie wszelkich plików tymczasowych, które sysupgrade tworzy w trakcie pracy.
(sysupgrade.meta sysupgrade.conffiles.keepfiles sysupgrade.conffiles.conffiles sysupgrade.conffiles.packagesfiles sysupgrade.conffiles sysupgrade.tgz).
Archiwum sysupgrade.tgz wygląda na poprawnie utworzone, daje się rozpakować. Ale z jakiegoś powodu tar wychodzi z niezerowym kodem.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Aktualizowałem w ten sposób od nie wiem ilu wersji i śmigało.
Mi nadal nic to nie mówi, a rozbieranie całego sysupgrade na części pierwsze jest mało porywające.
Jednocześnie nie chciałbym robić aktualizacji bez zachowania danych, to jest sprzęt u kogoś.

2

Odp: sysupgrade "Failed to create the configuration backup"

Może po prostu nie masz miejsca w /tmp na zrobienie całego backupu?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Próbowałem też tym tropem, zrobiłem reboot przy którejś nieudanej próbie.

root@jmk:~# df -hP /tmp/
Filesystem                Size      Used Available Capacity Mounted on
tmpfs                    59.6M      9.9M     49.7M  17% /tmp

Ale widzę, że ostatnio było coś grzebane w repo
https://github.com/openwrt/openwrt/comm … sysupgrade

Aktualizacja z buildu r23743-b79583c975 do r23780-6f70e09a00 przeszła bez problemu, problem mam teraz w przejściu do r23821-77b7c10884.
Wygląda na to, że r23780 zawiera problem i chcąc przejść do nowszej wersji trzeba by ręcznie podmienić sysupgrade. Na wersję najnowszą albo starszą.

4

Ale w 23.05 to się nie zmieniło od 2 lat. Tylko w wersji rozwojowej.

Zrób po prostu kopię plików, całego /etc/config i zrób sobie aktualizację bez backupu. później ew przywrócisz pliki.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Fakt, te zmiany tylko w main są...

Właśnie w tym problem, że nie mogę zrobić aktualizacji bez backupu, bo muszę mieć działającego wireguarda, żeby wbić na router smile
Wywalę całego if-a, żeby nie sprawdzał kodu wyjścia tar-a. Sprawdziłem, że archiwum się tworzy i zawiera właściwe pliki, więc zobaczymy, może pójdzie dalej. A ja nie, to zostanę i tak z opcją wyjazdu i roboty na miejscu.

6 (edytowany przez sqoorch 2024-04-26 11:53:20)

Poszło bez wycinania czegokolwiek z sysupgrade.

Problem stwarzał zamontowany zasób.
W /mnt/coś/ normalnie jest zamontowane coś do udostępnienia. Natomiast w przypadku gdyby ten zasób był niedostępny, to jest plik /mnt/coś/info.txt zawierający informację, że "dysk nie jest zamontowany na routerze!". Który to plik oczywiście nie jest widoczny, jeśli montowanie zasobu jest poprawne. A który to plik wymieniony był w liście plików do uwzględnienia w kopii.
Gdy odmontowałem zasób, aktualizacja z zachowaniem wszystkiego z / poszła prawidłowo. O tyle dziwne, że nie kojarzę, bym kiedykolwiek to odmontowywał przed aktualizacją, ale pamięć bywa zawodna.