1

Temat: T-bao T8Plus Mini PC

Czy ktoś miał w rękach T8? https://www.geekbuying.com/item/T-bao-T … 20689.html

Wygląda ciekawe, choć szkoda że porty ma tylko 1Gbps nie 2.5Gbps.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2

Odp: T-bao T8Plus Mini PC

No w sumie dotarł w piątek ten T8 Pro ,czyli N100 ,16GB RAM DDR5 ( I w sumie dobrze, bo RAM jest wlutowany na stałe nie da się wymienić).
Z zainstalowanego win11 zczytalem klucz i od razu zainstalowałem proxmox , a na nim HA, Win11 PL z zczytanym wcześniej kluczem , Win XP smile ...
Wczoraj nie wytrzymałem i go rozkręciłem pod pretekstem wymiany pasty pod prockiem... W sumie tej pasty chińczyk nie żałował była nie tylko na rdzeniu ale na całym procku,ale taka jakas gęsta...MX4 będzie lepsza...

3 (edytowany przez xury 2024-04-10 09:39:58)

Ja kupiłem sobie Firebat T8 Pro też 16GB RAM N100. Chwilę się pobawiłem W11 głównie odtwarzaniem na youtube 4k HDR i zero problemów.
Potem zainstalowałem na nim Debiana i HA w Dockerze. Do tego Domoticza, Plex'a Frigate , Nodered i procesor nadal się nudzi.
Frigate pięknie działa bez Corala na OpenVino ze wsparciem Intel GPU. Co prawda mam tylko dwie kamery. Działa już drugi miesiąc nienagannie mimo, że w logu kernela są jakieś problemy z ACPI
Z wad jak dla mnie:
- za mało USB - podpięte dwa dyski zewnętrzne
- za dużo HDMI

4

Ale za to wszystkie trzy porty USB są w wersji 3.1 .... U konkurencji zdarza się tylko jedno 3.1 , a reszta to USB2.0

5

A są odmiany takich mini PC gdzie można by podłączyć ze 4 dyski M.2?

6

Ciężko będzie. Jakieś kombinacje z adapterami jak już.

Ostatnio frendlyelec zrobił model cm3588 na 4szt nvme

https://www.google.com/amp/s/www.cnx-so … s/%3famp=1

7

Szkoda, że tylko jeden port ethernet...

8

frutis napisał/a:

Szkoda, że tylko jeden port ethernet...

Drugi i kolejne porty Ethernet możesz uzyskać stosując konwerter USB->Ethernet.

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

9

Znów jest promocja na ten Mini PC FIREBAT T8 Pro Plus.
Około 110 dolarów. Bywało taniej ale chyba warto.

10

Ugreen coś planuje wypuścić pod NAS'y z N100 i wyżej: https://www.kickstarter.com/projects/ur … ibilities/

11

I kolejny, nawet za fajną cenę: https://liliputing.com/cwwk-x86-p5-dev- … -optional/

12

MiG25 napisał/a:

Z zainstalowanego win11 zczytalem klucz i od razu zainstalowałem proxmox , a na nim HA, Win11 PL z zczytanym wcześniej kluczem

Zrobiłem identycznie, ale u mnie niestety system nie chce się aktywować. Udało Ci się aktywować system z wykorzystaniem tego klucza bez problemu, czy jakieś kombinacje trzeba odczynić?

13

Bez problemu , wpisałem klucz podczas instalacji , i jak się zainstalował był już aktywowany.
Patrzyłem też na wersję chińskiego windowsa , i to była 11 Pro , może inną wybierasz ?
Pamiętam ,że do proxmoxa wrzucałem świeżo ściągnięty obraz iso windowsa 11 pl.

14

Też miałem Win 11 Pro jak przyszedł.
Ja robiłem tak:
Podałem klucz podczas instalacji i zainstalował mi Windows 11 Pro.
Robiłem przez OOBE\bypassnro, bo nie miałem zainstalowanych sterów do kart sieciowej, a pozatym nie chciałem tego robić przez konto microsoft.
Po zainstalowaniu systemu i dograniu sterowników karty przy próbie aktywacji wyskoczył komunikat, że nie ma klucza więc wpisałem i znów aktywuj i mam "Nie można aktywować systemu Windows na tym urządzeniu ponieważ nie masz prawidłowej licencji cyfrowej lub klucza produktu. Jeśli uważasz, że masz prawidłową licencję lub klucz, wybierz opcję Rozwiązywanie problemów poniżej. Kod błędu 0x803FA067"

Mój klucz jest widocznie jakiś lewy hmm

15

Jak podawałem podczas instalacji , później trzeba było maila podać , więc u mnie nowe konto microsoft powiązało się i z mailem i z kluczem.

16

Spróbowałem instalacji VM z kontem microsoft i niestety też coś ten klucz mu się nie podoba, więc pewnie nic z tego nie będzie. hmm

17 (edytowany przez MiG25 2024-04-26 07:52:45)

A w jaki sposób wyciągałeś klucz ?
U mnie był to ten najprostszy sposób , wpisanie komentdy w w wierszu poleceń:

wmic path softwareLicensingService get OA3xOriginalProductKey

A no i tego T8 na początku wogóle do netu nie podłączałem , bo czytałem ,że chińczyk mógł tam różne rzeczy powkładać...

EDIT: A na wirtualce już ta komenda klucza nie wyświetla smile
Pewnie po aktualizacjach to zablokowane.

18

Ja chyba wyciągałem klucz z rejestru, nie pamiętam dokładnie, bo to było jakiś czas temu.

Ja swojego używałem i Windows normalnie się aktywował. Nie zakładałem, że Ty nie wpinałeś swojego do neta i to pewnie jest przyczyna, bo to pewnie za duża "zmiana sprzętowa".

19 (edytowany przez MiG25 2024-04-26 08:32:08)

Tak mogło być , ja swojego tylko włączyłem po to ,żeby wyciągnąć z niego klucz ,inie podłączając do netu i to było jego jedyne użycie smile

EDIT: A swoją drogą patrzę na tej wirtualce , i w rejestrze HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\SoftwareProtectionPlatform\ BackupProductKeyDefault jest zupełnie inny klucz , niż ten co wpisywałem...

20 (edytowany przez Colza 2024-04-26 09:00:40)

Ja zadzwoniłem do Microsoftu i dowiedziałem się na infolinii że zwirtualizowanie systemu jest niezgodne z licencją OEM, a pozatym  klucz który wyciągnąłem jest powiązany z umową grupową na 5000 licencji ale ta umowa straciła ważność i już nie uda mi się aktywować nawet jak zainstaluję raz jeszcze windowsa na czysto na sprzęcie.

Pewnie jakbym zrobił to odrazu tak jak Ty (aktywacja wyciągniętym kluczem wirtualki) to by się udało ale pewnie też tylko raz.

21

A po co wam ten windows? smile

22 (edytowany przez MiG25 2024-04-26 09:34:54)

No żeby mieć smile
Ja się do niego łączę ze służbowego kompa , żeby móc wogóle cokolwiek używać , bo na nim wiele rzeczy poblokowanych....
Do linuxa jakoś połączenie nie szło...

23

Taki mały offtop jeśli ktoś chciałby tanio dysk NVME 2TB do tych sprzętów to ktoś sprzedaje nowe Netac NV7000-t na portalu na O.
Dysk nie ma DRAM. Tutaj testy: https://www.techpowerup.com/review/netac-nv7000-t-2-tb/

24

Ale to size 2280 jest  ,a tam standardowo 2242 wchodzą ...Może się nie zmieścić.

25

No tak, chyba nawet dysk musi być sata a nie nvme...