1 (edytowany przez djwujek 2024-04-04 14:00:22)

Temat: Cudy WR3000 czy Asus TUF ax4200 pod openwrt

Potrzebuję zakupić ruter WiFi w standardzie AX pod OpenWrt do kwoty max 600 zł ( większa kwota nie wchodzi w grę ) z dużym zasięgiem i stabilnym połączeniem WiFi w obu pasmach myślałem o Asusie TUF AX 4200 lub Cudy WR 3000 wiem ze ten drugi ma problem ze stabilnością pod OpenWrt a może znacie inne modele ?? Najlepiej żeby była też możliwość aktualizacji pod OpenWrt z poziomu aktualizacji ze strony www ( bez rozkręcania ).Do domu ok 100m2 ( mesh nie wchodzi w grę ).

2

Odp: Cudy WR3000 czy Asus TUF ax4200 pod openwrt

Jak nie potrzebujesz USB to redmi AX 6000. Około 340 zł na Ali. Jak USB to flint 2 lub ASUS AX tuf 6000. Ale tutaj musisz dołożyć 50-100.  Do redmi wgrasz openwrt tym: https://github.com/openwrt-xiaomi/xmir-patcher.  Wszystkie 3 mają "podobną" specyfikacje.

12 x xiaomi AX3000T
2 x asus TUF-AX4200
2 x GL-iNet Flint 2
2 x redmi AX 6000

3

Asus AX tuf 6000 troszkę za drogi a Asus TuF AX 4200 nie da rady widzę większość pozytywnych opinie na jego temat a widzę w twojej stopce, że go masz rzeczywiście w nim tak kiepsko z zasięgiem jest ?

4

djwujek napisał/a:

Asus AX tuf 6000 troszkę za drogi a Asus TuF AX 4200 nie da rady widzę większość pozytywnych opinie na jego temat a widzę w twojej stopce, że go masz rzeczywiście w nim tak kiepsko z zasięgiem jest ?

Xiaomi Redmi AX6000, idzie go kupić z kuponami na aliexpress przeważnie za 275-290 zł, openwrt wgrywa się dość prosto robią downgrade podatnego firmware, a potem wgrywa się obraz stock layout factory przy pomocy xmir patchera, potem sysupgrade i kolejne aktualizacje przez przeglądarkę.

A jak masz spory budżet i chcesz normalną 2 letnia gwarancję, to cóż jest Flint 2, przeważnie kosztuje 640-680 zł, ma dwa 2.5Gbitowe porty, USB i 1GB ramu, wgranie czystego openwrt przez sysupgrade z poziomu Interfejsu webowego luci: https://www.amazon.pl/GL-iNet-GL-MT6000 … B0CP7S3117 jego recenzji w sieci masz pełno i to jest jeden z najlepszych gotowych routerów na OpenWRT

5

Niestety ja muszę to kupić tylko i wyłącznie przez portal Allegro ( raty Payu ) i tylko do kwoty 600 zł nie mam możliwości w tym momencie zakupu przez inny portal więc zostaje mi nie wielki wybór a potrzebuje to na już.

6 (edytowany przez MiG25 2024-04-05 05:30:23)

A jakie to kłopoty ze stabilnością pod OpenWRT ma WR3000?
Moje 2szt ustawione jako dummy AP działają na Openwrt bez żadnych problemów (czyli jakiś resetów,  zwiech) no ale może, za mało od nich wymagam...

7

Również moje 4szt pracujące jako główne routery wifi nie mają żadnych problemów.

8

Np cały czas zmienia mi się prędkość rozbijesz wyższą raz niższą jest strasznie nie stabilny dlatego zastanawiam się nad Asusem ax4200 ale nie wiem jak z zasiegiem u niego jest.

9

W openwrt prędkość połączenia jest zmienna, bo to pokazuje chwilowy bitrate a nie na ile się spina klient. Chyba że piszesz o kliencie że ci się co chwilę rozpina.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

10

@djwujek ale masz tego WR3000 ? Czy gdzieś o tym przeczytałeś ?

11 (edytowany przez djwujek 2024-04-05 12:13:06)

MiG25 napisał/a:

@djwujek ale masz tego WR3000 ? Czy gdzieś o tym przeczytałeś ?

Miałem go nawet 2 x ale za każdym razem efekt był ten sam klient laptop łączył się z tą samą prędkością ale wedle speed testu za każdym pomiarem prędkość była inna i mocno od siebie odbiegały raz było 100 Mbps za chwilę 250 Mbps to według mnie za duże rozbieżności dlatego chciałem coś innego spróbować.
Przeczytałem, że kilku z was ma Asusa Tuf AX 4200 i dlatego spytałem jak tam ze stabilnością i z zasięgiem na nim jest np w porównaniu do Cudy WR3000.

A mógłby ktoś z was posiadający  obydwa rutery Cudy WR3000 i Asus Tuf AX 4200 obydwa na OpenWrt postawić je w jednym miejscu obok siebie i w jakiejś odległości najlepiej przez ścianę zrobić test siły sygnału jakimś miernikiem sygnału pod Windows np albo pod androida i wkleić go tu na pewno nie tylko mnie się to przyda w podjęciu decyzji o zakupie.

Z góry dziękuję smile

12

To jest sieć bezporzewodowa, i w każdym miejsci , i w innym czasie wyniki mogą być zupełnie różne.
No ale jak nie jesteś w stanie na wifi 5ghz osiągnąć nawet 250Mbps to albo próbujesz to robić z dużego dystansu/ ze słabym sygnałem....

13

To jest dom Rodziców na zadupiu tam nie ma innych sieci w eterze to nie jest to musi być inny powód. Próbowałem np Rutery tp-link całą serię od ax10 do ax73 to była tragedia zasięg lepszy miał 15 letni ruter dlatego chce coś dobrego dobrać nie musi być wszędzie max prędkość chodzi o to żeby jeden ruter ogarnął cały dom to są Ludzie co ledwo dali się namówić na jeden ruter dlatego chce to jednym ogarnąć stad też proszę o ten test.

14

Podejrzewam, że takie "cuda" to tylko na jakimś Xiaomi z chińskim oprogramowaniem.

15

Ja potrzebuje na już i najlepiej z europejska gwarancją. Czemu nikt nie chce się wypowiedzieć na temat Asusa on naprawdę aż taki zły jest ?

16

djwujek napisał/a:

myślałem o Asusie TUF AX 4200 lub Cudy WR 3000 wiem ze ten drugi ma problem ze stabilnością pod OpenWrt

Również zero problemów na światełku z PPPoE i flow offloading. Zarówno na kablu i wifi. Odkąd go mam to zapomniałem, że mam router.

17

xury napisał/a:
djwujek napisał/a:

myślałem o Asusie TUF AX 4200 lub Cudy WR 3000 wiem ze ten drugi ma problem ze stabilnością pod OpenWrt

Również zero problemów na światełku z PPPoE i flow offloading. Zarówno na kablu i wifi. Odkąd go mam to zapomniałem, że mam router.

Mówisz o Asusie czy Cudy ?