Temat: Pakiet grupujący opkg

Hej,

Mam taką kwestię - moje rozwiązanie jest w tej chwili rozczłonkowane na siedem pakietów opkg (parę aplikacji C/C++ oraz jakaś skryptologia i apka webowa). Chciałbym to wszystko zgrupować w ramach jednego pakietu, którym zainstaluję całe rozwiązanie. Rzecz z pozoru łatwa - definiuje pakiet bez żadnej zawartości, tylko z określonymi pakietami składowymi jako zależne. Rzecz w tym, że oprócz wygody użytkowania ja bym chciał kontrolować wersje pakietów składowych instalowanych na urządzeniu. Przykładowo jeżeli mam mój pakiet grupujący w wersji 1.0, który zależy od dwóch pakietów także w wersji 1.0, to nie chciałbym, żeby dało się upgrejdować pakiety składowe, nawet jak się pojawią w repozytorium opkg. Chciałbym więc wskazać konkretną wersję pakietu w definicji pakietu grupującego, a użytkownik mógłby podnosić wersję czegokolwiek wchodzącego w skład tegoż pakietu tylko poprzez jego upgrade. Czy taka możliwość istnieje w ramach opkg?

2

Odp: Pakiet grupujący opkg

Z opkg w sumie nie jest to możliwe, zbyt prosty jest na takie coś.

A jak byś zrobił skrypt postinstall i w nim ściągał określoną wersję i to instalował?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

A może lepiej wyłuskać binarki z tych pakietów składowych w odpowiednich wersjach i wrzucić je do MakeFile jako normalne pliki kierowane do /usr/bin czy gdzietamkolwiek będę chciał...

4

Tak też możesz zrobić.

Możesz binarki wsadzić do gita i podczas robienia pakietu ściągać określonego commita czy wersję.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

You didn't like the answers you got at OpenWrt?
https://forum.openwrt.org/t/consolidate … n/193686/2