1

Temat: Netgear R6220 - powiększenie dostępnego flash

Panowie,
mała reanimacja staruszka - wraz z następnymi moimi buildami OpenWrt 23.05 pojawią się dodatkowe obrazy dla R6220 które będę zmieniony podział  flash - połączyłem nieużywane obszary w jedno dostępne dla użytkownika.

Tak wygląda ilość wolnego to w normalnych obrazach z LuCI:

root@OpenWrt:~# df -h
Filesystem                Size      Used Available Use% Mounted on
/dev/root                 7.3M      7.3M         0 100% /rom
tmpfs                    58.9M     92.0K     58.8M   0% /tmp
/dev/ubi0_1              13.9M    180.0K     13.0M   1% /overlay
overlayfs:/overlay       13.9M    180.0K     13.0M   1% /
tmpfs                   512.0K         0    512.0K   0% /dev

A tak to będzie wyglądało w tych dodatkowych (będą miały "mtdconcat" w nazwie) z LuCI:

/dev/root                 7.3M      7.3M         0 100% /rom
tmpfs                    58.9M     80.0K     58.8M   0% /tmp
/dev/ubi0_1              68.3M    184.0K     64.6M   0% /overlay
overlayfs:/overlay       68.3M    184.0K     64.6M   0% /

Niestety nie da się prosto wykonać sysupgrade, jeżeli ktoś to zrobi to router będzie się restartował. Należy wgrać nowy obraz na czysto przez nmrpflash. I tak samo jak ktoś będzie chciał wrócić do standardowych obrazów - też przez nmrpflash.

Sprawdziłem to na kilku sztukach i obrazy działają. Mimo że w oryginale partycja którą wykorzystałem nazywa się "reserved" i powinna być pusta to w kilku routerach miałem tam jakieś dane (binarne), nie wiem od czego one były, czy to śmieci czy coś z tym robił soft Netgeara. Tak więc jak zwykle wgrywacie to na własną odpowiedzialność, jak nie będzie działać komuś to trudno, musi używać standardowych obrazów.

Rozwiązane bazuje na mtdconcat, mechanizmie obecnym w OpenWrt i pozwalającym łączyć kilka partycji w jedną logiczną całość. Nie jest to formatowie dodatkowego obszaru i montowanie go jako /overlay.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2

Odp: Netgear R6220 - powiększenie dostępnego flash

A to będzie jakiś szerszy projekt czy tylko taki pojedynczy „wyskok”? Tzn. czy będziesz coś takiego budował także dla innych sprzętów tej architektury i/albo jakiegoś określonego flasha?

3

Jak będę miał jakiś router w ręku i potrzebę to pewnie będę robił. Na razie traktuj to jako jeden wyskok.

4

@Cezary, Takie pytanie z ciekawości. Co powoduje, że nie można przechodzić na obrazy z inną tablicą partycji przez sysupgrade?
Device tree nie jest podmieniene przy tym sposobie aktualizacji?

5

Nie znajduje takiego rootfs. Nie wnikałem, strzelam że po prostu nie potrafi złożyć sobie swojego wirtualnego ubifs bo mu np. jakiś znaczniki na partycjach nie pasują.

6

To musieli coś poprawić w obsłudze tego. Bawiłem się kiedyś w ten sposób i system plików łapał błędy. Kilka resetów, obraz bazowy większy niż pierwsza partycja czy wielka paczka wystarczały z reguły. Chętnie protestuję na swoim staruszku.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

7

W sumie mogę to sprawdzić, nigdy nie robiłem obrazów ponad to. Więc jeszcze testy przed oficjalnymi kompilacji, bo jeszcze się okaże że przedwcześnie to ogłosiłem.

8

Zrobiłem firmware 30MB (z plikiem 20MB w środku)

/dev/root                27.3M     27.3M         0 100% /rom
tmpfs                    58.9M     76.0K     58.8M   0% /tmp
/dev/ubi0_1              49.8M    184.0K     47.1M   0% /overlay
overlayfs:/overlay       49.8M    184.0K     47.1M   0% /

Tyle zostaje wolnego, więc przekroczyłem rozmiar oryginalnego wolnego miejsca. Zrestartowałem go ze 10 razy, zrobiłem mu pliki w /root. Wszystko przeżyło, w logach jest czysto.
Wydaje się działać.

9 (edytowany przez MiG25 2024-05-19 13:31:34)

Czy w związku z tym mtdconcat  nazwa urządzenia nie powinna być inna ? Właśnie próbuję wgrać normalny obraz na tą wersję z mtdconcat , i sysupgrade nie protestuje... Jak pójdę dalej to nie rozsypie się to spowrotem ?

EDIT: No i było do przewidzenia , że będzie brick i trzeba użyć od nowa NMRPFlash smile

10

Dokładnie to przecież napisałem że trzeba wgrywać od początku. Jest to w pierwszym poście.

11

No ale możnaby dodać do nazwy/zmienić na "R6220 mtdconcat" , wtedy już sysupgrade robiłby się tylko tym z modem...
Tak jak to właśnie wprowadzone jest w AX3000T czy AX6000 .... tam jest wersja "normalna" i wersja z  (OpenWrt U-Boot layout)...

12

Można by było. Ale świadomie tego nie zrobiłem.

13

No ja już nie pamiętam jaką wersję mam wgrać , mało co nie ściągnąłbym zwykłej wink