Odp: Problem z wydajnością modemów LTE-A/5G na USB3
Da się to zaimplementować Cezary do Twoich obrazów np do zyxela nr7101 żebym mógł przetestować?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Problem z wydajnością modemów LTE-A/5G na USB3
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Da się to zaimplementować Cezary do Twoich obrazów np do zyxela nr7101 żebym mógł przetestować?
mkthwnat? Nie. Nie ta wersja kernela a i może kwestie licencyjne wchodzą w grę.
Tutaj ktoś wspomina o tym: https://forum.openwrt.org/t/use-mtk-sdk … oad/128120
Czyli takie same problemy z wydajnością są na dwóch różnych SoC od Mediateka: MT7981B i MT7621?
A ma ktoś sprzęt na Qualcomm'ie gdzie można by było przetestować modem 5G?
Tutaj jest dump z Arcadyan AW1000: https://github.com/kylemd/Arcadyan-AW10 … mware-Dump
Czyli takie same problemy z wydajnością są na dwóch różnych SoC od Mediateka: MT7981B i MT7621?
Cytat z tematu Low USB3 speed
Oct '23
Yes it is.
We see this constantly in ROOter with MT7621 routers and now in the MT7981 as well.
ROOter use the completely standard OpenWrt USB packages without any changes yet we have 5G modems that top out at 250-300 Mbps with MT7621 and 500 Mbps with the MT7981. This is with modems and connections that should be producing over 800 Mbps.
We seem to have tracked this down to the USB system as the same modem and connection in a M.2 to Ethernet adapter will give the higher speeds. Put it in the USB based M.2 interface and you get the lower speeds.
The other thing that we see is that the factory firmware will give the higher speeds as well on different routers using the MT7621 or MT7981 chips set. These firmware are mostly based on a hacked up version of 17.01 with the MT7981 using 21.02. In some cases they will give speeds twice as fast.
I have been told that 19.07 will give the higher speeds but have yet to have that confirmed. It appears that something in the USB system was changed after 17.01 (or possibly 19.07) but none of the people that are involved in tracking this down have a clue what it is.
But it is a real problem that appears on different chip sets when high speed 5G modems that use the USB system are present.
Czyli krótko - najlepiej zaopatrzyć się w sprzęt który ma m.2 na pci i przełączyć modem też w pci.
W takim razie jak popchnąć ten szatoł?
Rozumiem, że temat się znudził, ale ciągle szukam i testuję..
Panowie testował ktoś może łatki lub ustawienia z tego wątku Optimizing TCP for high WAN throughput while preserving low latency lub orientujecie się może czy coś z tego było testowane lub już jest dodane?
EDIT by cezary: poprawiłem Ci linka bo był zepsuty.
Oki, dziękować ![]()
Buildy NSS dla ipq807x mają ustawione BBR:
CONFIG_TCP_CONG_BBR=yBuildy NSS dla ipq807x mają ustawione BBR:
CONFIG_TCP_CONG_BBR=y
Skrypty z pierwszego posta też modyfikuja tcp, teraz jest już BBRv3 ale nie wiem na jakiej wersji zatrzymalo się OpenWrt.
Skompilowalbym, chociaż sprobowal skompilować obraz z tymi łatkami, ale nie wiem gdzie je dokladnie powinienem umieścić, czy trzeba je też gdzieś dopisać.
Do jednego z target/linux/generic/hack-*
Przy okazji w config* sobie włącz bbr, bo domyślnie w openwrt jest cubic.
Do jednego z target/linux/generic/hack-*
Przy okazji w config* sobie włącz bbr, bo domyślnie w openwrt jest cubic.
Oki thx Cezary za podpowiedz. Już wczesniej mialem to dodane w ustawieniach, ale drastycznych różnic nie widzialem, moze te łatki coś zmienią o ile przejdą.
net.ipv4.tcp_allowed_congestion_control = reno cubic bbr
net.ipv4.tcp_available_congestion_control = reno cubic bbrTym to tylko zezwoliłeś na listę. Doinstalowałeś moduł od bbr?
Tym to tylko zezwoliłeś na listę. Doinstalowałeś moduł od bbr?
A to nie jest tak Cezary że jeżeli nie było by modułu to by nie był widoczny w "tcp_available".
Mam dodane:
Kernel modules > Network Support > kmod-tcp-bbr
Chyba że coś więcej trzeba zrobić poza przestawieniem w tym miejscu
net.ipv4.tcp_congestion_control = renoWywal to reno. a jak pakiet z bbr dodasz to ten wpis z bbr doda się samodzielnie (jest w pakiecie).
Wywal to reno. a jak pakiet z bbr dodasz to ten wpis z bbr doda się samodzielnie (jest w pakiecie).
Zostawilem reno, bo bylo tak przy zmianie kernela na 6.6, a roznicy skokowej z bbr nie widzialem.
Usunąć tego nie moge jedynie przy kompilacji o ile dobrze pamietam pytalo się co ustawić czy reno (zalecane) czy bbr.
A jak wygląda wydajność modemów podłączonych na PCIe (MHI)? Xiaomi 5G CPE Pro ma tak podłączony modem, bazuje na OpenWrt 18.06. Można znaleźć link do firmware w innym wątku.
Któreś qualcommowe działały na mhi, wątek obok było o foxconnie, ale on chyba wymaga więcej zachodu: https://gitlab.freedesktop.org/mobile-b … issues/373
Ten Foxconn używa MBIM, Xiaomi używa QMI. W firmware routera jest też aktualizacja dla modemu: RG520NEBDC. To oznaczenie firmware Quectel'a?
To jest quectel, tak.
A jak wygląda wydajność modemów podłączonych na PCIe (MHI)? Xiaomi 5G CPE Pro ma tak podłączony modem, bazuje na OpenWrt 18.06. Można znaleźć link do firmware w innym wątku.
Ten GL.iNet X3000 (Spitz AX) strzelam że na sofcie producenta nie pracuje z modemem ustawionym na USB.
Z tego co znalazłem w sieci:
https://www.reddit.com/r/GlInet/comment … _with_the/
oraz
https://youtu.be/MTMmWByFUI0?t=171
Uzyskiwane prędkości też nie powalają 500-700 Mbps, ale modem jest w stanie przebić 600 Mbps.
Jako małą ciekawostkę dodam, że dziś udało mi się przekroczyć z ładnym zapasem barierę 600Mbps.
Aktualna kompilacja z mastera/main (kernel 6.6.25) plus usb fix z forum ROOTer i moje ustawienia wrzucone do sysctl.d, nie zapomnijmy o BBR. Strasznie to idzie, ale pomału do przodu.
Dla aw1000 Filipińczyk kompilował z 6.6.23 ...
No to w poniedziałek zobaczymy czy jest lepiej ![]()
Dla aw1000 Filipińczyk kompilował z 6.6.23 ...
No to w poniedziałek zobaczymy czy jest lepiej
Ta wersja kernela 6.6.23 jest aktualnie w main/master. Ja sobie to zmienilem na wersje 6.6.25, ostatnia jaka znalazlem przed 6.7. Moze do poniedzialku juz podbiją i będą z tego kompilacje.
Czyli w 6.6.23 jeszcze "tak dobrze" nie bylo ?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Problem z wydajnością modemów LTE-A/5G na USB3
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc