Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Panowie, gl-mt6000 i gl-mt3000 na promocji na polskim Amazonie. Odpowiednio 640pln i 440pln.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Strony Poprzednia 1 … 139 140 141 142 143 … 181 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Panowie, gl-mt6000 i gl-mt3000 na promocji na polskim Amazonie. Odpowiednio 640pln i 440pln.
Żadna to okazja, przez pół tego może...
koobeza napisał/a:Panowie, gl-mt6000 i gl-mt3000 na promocji na polskim Amazonie. Odpowiednio 640pln i 440pln.
Serio? Daj jakąś alternatywę?
gl-mt3000 to chyba to samo co Cudy TR3000 który kosztuje trochę ponad 300zł.
koobeza napisał/a:ambrozy5 napisał/a:Żadna to okazja, przez pół tego może...
Banana Pi BPI-R3 a z tańszych to redmi ax6000 poniżej 3 stów
Banana ok, ale drożej, zestaw z obudową, zasilaczem, jedną wkładką 2,5GbE i antenami za tyle można dostać tylko na Ali, bez faktury... Redmi? A gdzie porty 2,5Gbps? Po co komu takie radio z limitem na switchu?
gl-mt3000 to chyba to samo co Cudy TR3000 który kosztuje trochę ponad 300zł.
Podobno, ale nie ma wsparcia jeszcze. Nie wiadomo też do końca na czym oszczędzili, może mieć choćby gorszy zasięg. Mt3000 już sprawdzony, daje radę.
Czy Xiaomi AX3000T ma szanse być wspierany w buildach Cezarego 23.05 czy dopiero w kolejnej wersji? Bo można je ywrwać za około 110 zł na Aliexpress obecnie w promocji, a sprzętowo to prawie to samo co Cudy X6 w niższej cenie.
Dopiero w następnym wydaniu stabilnym.
Ok to zamówiłem za 109 zł i czekam na kolejne wydanie. Wg opisu sprzedawcy wersja CN więc podatna na zmianę fw na OpenWRT. Ryzyk fizyk.
ambrozy5 napisał/a:koobeza napisał/a:Panowie, gl-mt6000 i gl-mt3000 na promocji na polskim Amazonie. Odpowiednio 640pln i 440pln.
W gl-inet EU store beryl ax jest za 80 ojro, 100zł taniej niż na amazonie
Czy jeśli ta nowa platforma sprzętowa na 20 lecie OpenWRT nazwana OpenWrt One/AP-24.XY
koszysta z tych samych głównych układów SOC i WiFi jak np Xiaomi AX300t, CUDY WR3000 i tym podobne czyli:
SOC: MediaTek MT7981B
Wi-Fi: MediaTek MT7976C (2x2 2.4 GHz + 3x3/2x2 + zero-wait DFS 5Ghz)
To czy można założyć że dla wsparcia i stabilności pracy w OpenWRT warto szukac do kupna sprzętu opartego właśnie na tych układach?
Filogic jest wspierany w 23.05 i wiele nowych sprzętów oparte jest już na tej platformie. Na chwilę obecną wygląda na to ze to zawodnik NR.1 i większość nowych konstrukcji będzie na tym bazowało. Mieliśmy boom na MT7621, później masowo na ipq807x, openwrt przespało trochę niszowe ipq50x i ipq60x, a teraz na topie jest właśnie Mediatekowy filogic. Więc jak, jak masz coś kupić na bieżące czasy to szukaj coś na tym SoCu.
Szkoda, że dla Mediateka nikt nie rozwija sprzętowej akceleracji tak jak w przypadku IPQ807x. Obecnie nawet WiFi offload działa. Może za jakiś czas będzie to nawet stabilnie działać ![]()
A co do samych SoC to IPQ8072A wypada trochę lepiej niż MT7986: https://forum.openwrt.org/t/ipq8072a-vs … n/178154/8
Cześć,
słuchajcie, potrzebuję pomocy w wybraniu nowego routera. Przejrzałem obecny wątek, tak jakoś z ostatniego pół roku, ale dalej mam problem z wyborem. Obecnie posiadam NETGEAR Nighthawk X4S R7800, który mi pięknie działa pod OpenWRT, na którym mam porobione kilka rzeczy. I wszystko byłoby dobrze ale potrzebuję szybszego WiFi. Co można kupić za około 1200zł co ma już szybkie radio, można na nim postawić OpenWRT i nie będzie krzyczał, że brak mu miejsca na pakiety? Mój obecny r7800 nie krzyczy o pamięć :-D
pzdr
Banana pi BPI-4?
Asus TUF ax 4200 lub lepiej tuf ax6000
Cześć,
słuchajcie, potrzebuję pomocy w wybraniu nowego routera. Przejrzałem obecny wątek, tak jakoś z ostatniego pół roku, ale dalej mam problem z wyborem. Obecnie posiadam NETGEAR Nighthawk X4S R7800, który mi pięknie działa pod OpenWRT, na którym mam porobione kilka rzeczy. I wszystko byłoby dobrze ale potrzebuję szybszego WiFi. Co można kupić za około 1200zł co ma już szybkie radio, można na nim postawić OpenWRT i nie będzie krzyczał, że brak mu miejsca na pakiety? Mój obecny r7800 nie krzyczy o pamięć :-Dpzdr
Banana Pi zestaw R3 MediaTek MT7986 2GB RAM 8G EMMC 5GbE sieć SFP 2.5GbE Openwrt Soft Router Board + obudowa zasilacz BPI-R3 i karta SD 32 GB- na aliexpress 705 zł.
Banana pi BPI-4?
A jakie WiFi ma BPI R4, bo chyba coś przegapiłem.
Dokładasz na karcie
Dokładasz na karcie
A gdzie ją kupie?
Cezary napisał/a:Dokładasz na karcie
A gdzie ją kupie?
Allegro? Aliexpres? Sklep z częściami elektroniczny? No dziwne pytanie w sumie.
kmaras77 napisał/a:Cezary napisał/a:Dokładasz na karcie
A gdzie ją kupie?
Allegro? Aliexpres? Sklep z częściami elektroniczny? No dziwne pytanie w sumie.
Bez sensu dawać karty laptopowe na PCIe, bo mają zwykle MIMO 2x2, a karta dedykowana BPI-R4-NIC-BE14 jest jak jednorożec - niby jest, ale nikt go nie widział.
Bo ta dedykowana jeszcze nie jest dostępna (ma być chyba w kwietniu).
Ludzie wkładali tam MT7922 (tak, jest 2x2), jakiegoś intela z tego co pamiętam, był chyba taki wątek na openwrt.org.
Bo ta dedykowana jeszcze nie jest dostępna (ma być chyba w kwietniu).
Ludzie wkładali tam MT7922 (tak, jest 2x2), jakiegoś intela z tego co pamiętam, był chyba taki wątek na openwrt.org.
IMO - jak koledze zależy na dobrym WiFi to na razie BPI R3.
R4 jak będzie ta dedykowana karta.
Cezary napisał/a:Bo ta dedykowana jeszcze nie jest dostępna (ma być chyba w kwietniu).
IMO - jak koledze zależy na dobrym WiFi to na razie BPI R3.
R4 jak będzie ta dedykowana karta.
Dzięki wielkie za pomoc. Przyznaję się, że przez moment rozkminiałem pomysł oparty na raspberry z dodatkami. I zupełnie nie wiem, czemu pominąłem innych producentów tych maleństw. A to co proponujecie, jest chyba tym czymś, co mi się po głowie pałętało gdzieś z tyłu.
A kojarzycie może, czy wkładki SFP Cisco / Juniper da się na tym odpalić?
Strony Poprzednia 1 … 139 140 141 142 143 … 181 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc