1 (edytowany przez smallbizon 2011-10-23 12:00:07)

Temat: FTP przez vsftpd

Witam. Mam problem z FTP. Ustawiłem "anon_root=/," Czy to oznacza dostęp do wszystkich plików czytaj "var"?, które mam na routerze? Bo cel jest właśnie taki by móc dodawać jakieś pliki z poziomu FTP lub je modyfikować. Teraz chciałbym utworzyć nowego użytkownika z tym dostępem lecz kompletnie tego nie potrafię. Czy mógłby ktoś mi to wszystko dokładnie opisać "krok po kroku" jak to zrobić? Zaznaczam, że jestem bardzo świeżym użytkownikiem zarówno w OpenWRT jak i w Linuxie. Zaznaczam, że używam interfejsu Luci. Mam najnowszy soft Beckfire 2.6

2

Odp: FTP przez vsftpd

Jeżeli chcesz do tego celu użyć to trochę na wyrost - ściągnij sobie winscp i przy jego pomocy to rób (wykorzystując protokół scp, nie ftp). Ftp respektuje prawa użytkoników, możesz mieć problem z dostępem do niektórych plików przez ftp (bo ich właścicielem jest root a nie ftp). Musiał byś dość mocno modyfikować konfigurację ftp.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Jeżeli chcesz do tego celu użyć to trochę na wyrost - ściągnij sobie winscp i przy jego pomocy to rób (wykorzystując protokół scp, nie ftp). Ftp respektuje prawa użytkoników, możesz mieć problem z dostępem do niektórych plików przez ftp (bo ich właścicielem jest root a nie ftp). Musiał byś dość mocno modyfikować konfigurację ftp.

A jak to dokładnie zrobić w tym WinSCP? Bo chciałbym, żeby te pliki były widoczne.
A jak zrobić to przez FTP mógłbym zmienić konfiguracje tylko chciałbym wiedzieć co mam gdzie wpisać by to działało.

4

winscp po uruchomieniu przypomina total comandera. Raczej nie trudno się w tym odnaleźć.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Dziękuje bardzo wszystko jest OK.