1 (edytowany przez rid 2024-03-24 11:14:57)

Temat: FTP -niski transfer

Witajcie,
jest to pytanie skierowane głównie do Cezarego. Na twojej kompilacji firmware osiągi zapisywania na dysku dochodzą do 120 MB, natomiast na snapshocie z firmwareselector prędkości oscylują w granicach 40 MB. FTP stawiany według twojego poradnika. Co jest takiego magicznego w twojej kompilacji, że transfer jest tak wysoki?

Router Flint 2.

2

Odp: FTP -niski transfer

Nic kompletnie nie zmieniałem w tym temacie ani nie mam żadnych specjalnych poprawek dla tej architektury.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Nic kompletnie nie zmieniałem w tym temacie ani nie mam żadnych specjalnych poprawek dla tej architektury.

Masz jakąś wskazówkę? Może czegoś brakuje?

4

Lista pakietów które ja wkładam do obrazów masz do pobrania. Naprawdę tam nie nic specjalnego (tym bardziej że żadnego filogica nie posiadam i nie miałem potrzeby dopieszczania obrazów żeby to jakoś lepiej chodziło).

5

Cezary napisał/a:

Lista pakietów które ja wkładam do obrazów masz do pobrania. Naprawdę tam nie nic specjalnego (tym bardziej że żadnego filogica nie posiadam i nie miałem potrzeby dopieszczania obrazów żeby to jakoś lepiej chodziło).

Właśnie wgrałem Twój i transfer 120 MB. Nie rozumiem, ale cóż.
Dzięki za włożoną prace.

6 (edytowany przez IceG 2024-03-24 15:12:34)

Ja mam filogica i jadę od dawna na snapshotach. Tak z ciekawości odpaliłem u siebie vsftpd i zrobiłem test na pobieranie/wysyłanie plików. U mnie po ftp mam takie same prędkości co na ksmbd czyli 40-70  MB/s.

Czyli co... mam wolną pamięć flash USB3.1, czy znów coś skopali po drodze i jakiejś poprawki nie przenieśli?

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

7

IceG napisał/a:

Ja mam filogica i jadę od dawna na snapshotach. Tak z ciekawości odpaliłem u siebie vsftpd i zrobiłem test na pobieranie/wysyłanie plików. U mnie po ftp mam takie same prędkości co na ksmbd czyli 40-70  MB/s.

Czyli co... mam wolną pamięć flash USB3.1, czy znów coś skopali po drodze i jakiejś poprawki nie przenieśli?

U mnie ksmbd max 40MB, ftp 100-120 ale na snapshocie Cezarego.

8 (edytowany przez rid 2024-04-15 18:04:22)

Cezary napisał/a:

Zmieniłem na najnowszy snapshot od Ciebie i prędkość spadłą do 40. To samo jeśli chodzi o snapshot ze strony oficjalnej. Może jest jakaś komenda? Albo brak pakietu?

9

Żadnego polecenia i żadnego pakietu. Nic nie zmieniłem w konfiguracji.

10

Cezary napisał/a:

Żadnego polecenia i żadnego pakietu. Nic nie zmieniłem w konfiguracji.

Rozumiem. Może masz jakiś pomysł?

11

Masz kopię poprzedniego firmware żeby sprawdzić czy nadal na nim działa szybciej?

12

Cezary napisał/a:

Masz kopię poprzedniego firmware żeby sprawdzić czy nadal na nim działa szybciej?

Problem w tym, ze nie posiadam. Wgram oryginalny i zobaczę jak się zachowuje.
Masz dostęp do wcześniejszego?

13

Ja nie, nie przechowuję archiwalnych obrazów.

14

Cezary napisał/a:

Ja nie, nie przechowuję archiwalnych obrazów.

Znalazłem: luci-23.05-snapshot-r23821-77b7c10884-mediatek-filogic-glinet_gl-mt6000-squashfs-sysupgrade

Na tym transfer do 140MB. Możesz go zbadać co jest przyczyną?

15

Kernel się zmienil. Link do zmian pomiędzy wersjami masz  u mnie przy opisie wydania.

16

Cezary napisał/a:

Kernel się zmienil. Link do zmian pomiędzy wersjami masz  u mnie przy opisie wydania.

Więc zmiana kernela powoduje niższy transfer?

17

Tego nie wiem, nie sprawdzałem. Napisałem tylko co na pewno się zmieniło w nowym buildzie.