Odp: Pakiet do zmiany pasm modemów LTE/5G
Nie reaguje na taką komendę...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Pakiet do zmiany pasm modemów LTE/5G
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie reaguje na taką komendę...
at!gstatus?
dokładnie mówiąc. Jak nie reaguje to niestety musisz znaleźć polecenia jak go czytać i zrobić odpowiedni skrypt.
Ok ,ta komenda działa
Skopiowane , i pokazuje conieco...
Czy AT!BAND=? powinno pokazać coś o LTE ?
Mam ustawione 0 ,czyli ALL Bands , ale łapie chyba nawed 2G ( bo 3G już w T-Mobile wyłączone).
Ale ta sierra nie jest czasami tylko 3G? Bo w opisach się przewija niby 4G, ale specyfika ( https://www.tscomputer.de/uploads/sierr … _serie.pdf ) tego nie mówi, tylko że jest 3G
Nie no jest paragraf LTE MODULES i tam "These modules support LTE data speeds up to 100 Mbps downlink and 50Mbps uplink"
AT!SELRAT=? pokazuje m.n LTE Only.... Więc chyba to LTE...
Ale ty masz EM8805 a nie EM73xx.
Aaaaa ,dobra ,teraz widzę ![]()
Tym bardziej ,że AT!SELRAT=6 jako LTE Only nie działa.... No dobra , to trochę się zawiodłem , szkoda czasu na to w takim razie.
Myślałem ,że im większy numer tym lepszy ...
EDIT:
No i zmylił mnie jeszcze napis 4G ...
Ale pod shieldem chip MDM8215 , który co najwyżej wspiera dual HSPA+....
Do śmieci.
Pokaż debug z 3ginfo bo może modem zwraca coś innego niż się skrypt spodziewa i nie umie tego przeparsować. Ale zrób z tego już osobny wątek.
Na prośbę Naszego forumowego kolegi @stich86
2c7c0800RM502Q-GL
_DEVICE=/dev/ttyUSB2
_DEFAULT_LTE_BANDS="1 2 3 4 5 7 8 12 13 14 17 18 19 20 25 26 28 29 30 32 34 38/39 40 41 42 43 48 66 71"
_DEFAULT_5GNSA_BANDS="38 41 77 78"
_DEFAULT_5GSA_BANDS="1 2 3 5 7 8 12 20 25 28 38 40 41 48 66 71 77 78"
getinfo() {
echo "Quectel RM502Q-GL"
}
# +QNWPREFCFG: "lte_band",1:3:7:8:20:28:38
. $RES/_quectel_common2Dodałem.
Siemanko ![]()
Dostałem wiadomość w sprawie dodania wsparcia dla takiego wynalazku "Yuge CLM920 NC_5" (Vendor=05c6 ProdID=9025)
_DEFAULT_LTE_BANDS="1 3 5 8 38 39 40 41"
_DEVICE=(Portu do komunikacji na ten moment jeszcze nie znam, napisałem o jego uzupełnienie)
Polecenia do odczytu/zmiany pasm w manualu https://docs.yuge-info.com/lib/exe/fetc … _v1.16.pdf
Cezary, jak to widzisz?
Dość standardowo, znów kodowane bitowo tyle że rozdzielone na dwa słowa 32bitowe. Do zrobienia.
Ale wynalazek ciekawy, egzotyczny bym powiedział.
EDIT: napisałem. Jak gość dostarczy interfejs komunikacyjny i przykładowe wyniki z modemu to mogę to zakomitować.
Siemanko ![]()
Cezary, dostałem taką wiadomość:
Add support for EM12G-MSFT
just copy 2c7c0512EM12-G to 2c7c0512EM12G-MSFT
Dodałem.
Dla modemu EG12-EA ( obecny np w Chateau LTE12 ) ,zrobiłem kopię z EG18-EA
cp /usr/share/modemband/2c7c0512EG18-EA /usr/share/modemband/2c7c0512EG12-EAwyedytowałem i zmieniłem w jednym miejscu nazwę modemu. Coś jeszcze trzeba ?
Nie, jeżeli tak jest rozpoznawany to wystarczy. Działa, dodawać?
Generalnie działa ,zmienia pasma.
Tylko po zmianie trzeba zresetować interfejs ręcznie, bo sam z siebie nie łączy od razu , i przestaje wyświetlać szerokość kanału (w polach PCC ,SCC1 itd).
A przycisk "Restart WAN" faktycznie resetuje interfejs WAN , a nie ten faktyczny ( akurat mam go nazwany WWAN i tego nie resetuje).
Piszę o pakiecie od @IceG.
EDIT: OK jest zakładka konfiguracji , i interfejs do resetowania można wybrać ![]()
EDIT2: W sumie ostrzeżenie , że może być potrzebny restart też jest... Także jest ok ![]()
Czasami losowo modemband wywala sobie błąd:
/usr/bin/modemband.sh: line 19: arithmetic syntax errorW logu cisza.
To zrób
sh -x /usr/bin/modemband.sh
Strzelam że po prostu nie odczytało danych, a gdzieś nie ma sprawdzenia czy dane istnieją. Tak czy siak muszę to zobaczyć po prostu.
Napisze bo znow mi sie zapomni..
Cezary mozesz dopisac aby modemband tez uznawal konfiguracje portu z Lucyny:
_DEVICE1=$(uci -q get modemband.@modemband[0].set_port)Kwestia kolejna to dodanie wsparcia dla tego wynalazku
ZLT S12 Pro
/dev/ttyUSB0
get band-AT+SPLBAND=0
set band-AT+SPLBAND=,<band_tdd_49_64>,
<band_tdd_33_48>,<band_fdd_17_32>,,< band_fdd_65_80>after changing bands you have to turn on and off flight mode AT+CFUN=0 , AT+CFUN=1
I have attached pdf
Tyle dostalem.
To pierwsze - swego czasu zmieniłem że akceptował zmienną DEVICE ze środowiska żeby nie trzeba było dodawać różnych konfigów.
Elo,
Cezary mógłbyś w wolnym momencie dodać te rzeczy u siebie:
Add support for Foxconn T99W175 (Qualcomm)
Update 2c7c0801 for RM520N-GL and RM521F-GL
Fixed the problem that NSA bands are not shown for the Fibocom FM350
Fibocom L860-GL band 21
Pytanie czemu to było u ciebie a nikt tego nie zgłosił u mnie, u źródła.
Dodałem oprócz zmian dla FM350, bo to już jest.
Dodałem oprócz zmian dla FM350, bo to już jest.
Super, wiec pakiety sa juz zgodne.
P.S.
Zrobilem wczoraj testowo repozytorium apk, udalo sie bez problemow wiec, tylko dodam zakladke o wsparciu w pakiecie do Lucyny i mozna aktualizowac repo aby moje pakiety byly dostepne przy skladaniu forumowych obrazow.
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Pakiet do zmiany pasm modemów LTE/5G
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc