26

Odp: TP Link WDR3600 nie działa jako AP

po resecie zasilania WiFi się pojawiło

27

Jak się nie połączy do AP to i nie będzie nadawał jako AP.

Sprawdź dlaczego się nie połączył.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Za daleko jest AP do którego się podłączyłem bo to będzie jakieś 40m . Do mojego AP łączy się bez problemu. Jaka jest różnica między tym połączeniem a mostem bezprzewodowym, chodzi mi cały czas o przygotowanie połączenia bezprzewodowego we Francji. Tam będzie większa odległość choć teren otwarty.

29

Właśnie spróbowałem przełączyć się na Most bezprzewodowy.  Nagle ożył, połączyłem się bez problemu. Ale zauważyłem że jak łączę się po moście to wybieram sieć i wpisuję hasło a wcześniej w ustawieniach AP klient wymagał hasła sieci do której się łączę i hasła sieci rozgłaszanej, tylko taka różnica w tym wszystkim?

30

Pod spodem to całkiem inaczej działa i inaczej jest skonfigurowane

31

Rozumiem, że inna konfiguracja i inaczej działa tylko co jest lepsze? Ten router ma dwa radia czy na którejś konfiguracji nie działa jedno radio do połączenia a drugie ro rozgłaszania?

32

Nie ma co lepsze. To po prostu inaczej działa, klient AP np. robi nat a repeater nie. Dwa różne systemy pracy. A ty masz wybrać który potrzebujesz.

33 (edytowany przez gracus7 2024-03-14 09:38:54)

Jak pisałem wcześniej nie do końca rozumiem zasadę działania tych systemów. Potrzebuje dostarczyć internet z jednego budynku w którym jest router i WiFi do drugiego budynku oddalonego jakieś 60 metrów może a po między nimi jest droga. Będę to zakładał w czerwcu jak tam pojadę. Chodzi o to aby to było stabilne bo nikt tam sie na tym nie zna, a mnie tam nie będzie póżniej.
      Tam będzie tylko laptop i telefon który będzie korzystać z tej sieci nic więcej. Kolega który tam mieszka chce mieć kontakt ze światem bo to wioska  w której mieszka ze 200 osób wink

34 (edytowany przez ZbiG 2024-03-14 10:15:16)

gracus7 napisał/a:

Potrzebuje dostarczyć internet z jednego budynku w którym jest router i WiFi do drugiego budynku oddalonego jakieś 60 metrów może a po między nimi jest droga.

Ja mam duże wątpliwości, czy WiFi ogarnie 60m. Zanim to zawieziesz i zainstalujesz, zrób sobie dokładną symulację na miejscu. Pewnie dodatkowe, kierunkowe i zew. anteny trzeba stosować, może i wzmacniacze sygnału, jakieś inne tricki. Ta odległość dla zwykłego, domowego routera jest już poważna, moim zdaniem nieosiągalna. Jeśli tam jest droga pomiędzy punktami WiFi, to pytanie zasadnicze czy jest tzw. "widoczność" anten, brak drzew, samochodów itd. Czytałem, że bardzo silny sygnał ma Xiaomi AX3600, ale czy on sobie poradzi?
Mam w sumie teoretyczne pytanie do wszystkich. Czy w sytuacji jak autor opisuje, lepszym rozwiązaniem jest stosowanie dwóch AP o silnych sygnałach WiFi na obu końcach w stosunku do rozwiązania jeden AP z WiFi i po drugiej stronie klienci typu laptopy telefony itp.?

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

35

No nie, klient typu latptop czy komórka ma tak słabe anteny że dla nich ta odległość może być nie do pokonania. Stanowczo dwa AP do tego.

36

tam na miejscu w biurze jest router a w budynku docelowym stojąc przy oknie telefon łapie WiFi  bo teren jest otwarty. Dlatego chcę właśnie ten router podłączyć i założyć antenę zewnętrzną kierunkową

https://allegro.pl/oferta/mocna-antena- … 5899439106  lub
https://pl.aliexpress.com/item/10050055 … pt=glo2pol

obecnie testuje właśnie takie połączenie i z niego właśnie korzystam łącząc się do WiFi kolegi mieszkającego po drugiej stronie ulicy jakieś 40m od routera do routera tylko bez anteny zewnętrznej. Dlatego zastanawiam się jakie ustawienie routera będzie odpowiedniejsze AP czy most bezprzewodowy aby było stabilne i pewne

37

repeater zapewnie tą samą adresacje po jednej i po drugiej stronie. Jeżeli nie potrzebujesz tego to możesz wybrać klienta AP, będzie miał po prostu inny adres na lanie.

38

Tam zależy tylko na połączeniu do sieci a adresy nikogo interesować nie będą. Router ma dwie anteny jedną chcę zamienić na zewnętrzną. a router w środku. zastanawiam się jeszcze nad długością kabla, bo aby router był w głównym pomieszczeniu to potrzebuję z 15 m ale rozważam jeszcze 5 m i router w innym pomieszczeniu a do tego taki mały repeater w gniazdku ale wolałbym tego uniknąć bo z nimi wiecznie problem jest

39

Witam, dotarłem do Francji na miejsce i bawię się z tym routerem. sprawa wygląda tak że po założeniu anteny kierunkowej uzyskałem sygnał nadawanej sieci 43%. próbowałem połączyć się z siecią , jednak okazało się ze połaczenie było tylko przez kilka minut i później wywalało połączenie. tzn połączenie było ale bez internetu.  dostałem dostęp do drugiego routera w budynku bliżej ale sygnał był słabszy a router za 2 grubymi ścianami i analogiczna sytuacja że router blokował połączenie. są to routery z WiFi6 Ostatecznie podłączyłem jeden WDR 3600 w biurze po kablu i w miejscu docelowym uzyskałem sygnał 66% i jest połączenie jako klient AP. Czy tak może zostać czy może połączenie powinno byc  inaczej skonfigurowane? chodzi mi o most bezprzewodowy. Czy główny router podłączony do sieci ma być ustawiony jako zwykły router na dhcp kablowym, a drugi jako most albo klient AP? czy trzeba ustawiać jakieś adresy DHCP na stałe?   Jeszcze jedna sprawa. Przy obecnym połączeniu chcialem skonfigurować kolejny router również wdr 3600 jako kolejny klient AP aby powiększyć zasięg w budynku to gdy dałem zapisz ustawienia to wywaliło mi router którym odbieram sieć w budynku i zerwało się połączenie. Po zresetowaniu i ponownym wprowadzeniu ustawień połączenie powróciło ale już nie próbuję robić kolenego połączenia. adresy ip routerów sa różne pierwszy podłączony do sieci ma 192.168.1.8 odbierający sygnał ma 192.168.1.222 a trzeci ustawiłem na 192.168.1.220

40

Moim zdaniem za dużo kombinujesz.
Weź pierwszy lepszy smartfon i zainstaluj jakiś WiFi analizer i sprawdź parametry sygnału routera do którego chcesz się podłączyć.
Sprawdź na zewnątrz jak i wewnątrz budynku w różnych miejscach.

41

Wyczytałem że można podnieść moc radia po przez zmianę rejonu na US. Zrobiłem zmianę ale na US nie mam wifi?  przestawiłem na PL i wifi wróciło, co może byc nie tak?

42

gracus7 napisał/a:

Wyczytałem że można podnieść moc radia po przez zmianę rejonu na US. Zrobiłem zmianę ale na US nie mam wifi?  przestawiłem na PL i wifi wróciło, co może byc nie tak?

Jedną z przyczyn może być to, że masz urządzenie przeznaczone na rynek UE, a nie US i producent zastosował normy według standardu ETSI.
Przyczyn nie działającego radia WiFi może być więcej.

43

Coś udało się zrobić, podłączyłem router do tego odbierającego sygnał z biura oddalonego o jakiś 60m. tylko musiałem zmienić ip na 192.168.0.1 a nie 192.168.1.1 i narazie działa. zastanawia mnie tylko spadek prędkości. router odbierający sygnał po podłączeniu laptopa po kablu na speedtest pokazuje jakież 30Mbit  a z drugiego routera po wifi ma zaledwie 5 Mbit trochę duża utrata prędkości

44

Masz tak wolny transfer, bo most bezprzewodowy pewnie zrobiłeś na WiFi 4.
Gdybyś most zrobił na WiFi 5, a rozgłaszanie na WiFi 4 i 5 to byłaby odczuwalna różnica takiego mostu ale przy takiej odległości może być problem z połączeniem.

45

witam, mam kolejny WDR3600 ale tym razem V1.5 czy jest do niego gargoyle? bo widzę że plik który widnieje w katalogu jest do V1

46

To jest to samo. .5 oznacza tylko numer kolejny sofu tplinka. Także  - wgrywaj.

47

Ok wgrany soft i router działa już bez problemu już miesiąc, jednak jak sprawdzam na laptopie speedTEST wychodzi mi 6 Mb tylko a router stoi na ławie obok laptopa. Jak przełączę laptopa na domową siec  pod tp linka deco to mam 40Mb czy można jakoś poprawić tą prędkość przesyłania w tym gargoylu?

48

Ustawiając sieć wifi odpowiednio? Ustaw odpowiednie szerokości kanałów, ustaw kanały które nie nachodzą na inne sieci.

49

Witam ponownie wink
Kuplem dzisiaj tp-linka Archer C50 za całe 30 zł. i widzę że jest na niego gargoyle 1.13.0.2 czy bez problemu można go wgrać przez przeglądarkę www tak jak robiłem w WDR3600.

50

Fajnie umoczona kasa. Nie, nie możesz, czytaj https://openwrt.org/toh/tp-link/archer-c50