1 (edytowany przez Sebol2934 2024-03-04 13:05:17)

Temat: Połączenie ethernet 100M zamiast 1 GbE

Hej,

doczekałem się światłowodu w mojej miejscowości, więc prędkość Internetu znacząco wzrosła, ale pojawił się problem. Mam duży dom, dlatego do routera głównego dochodzą access pointy, które podłączone są skrętką kategorii 5e z wtykiem RJ45.

Zauważyłem, że jedno połączenie zmienia się z 1GbE na 100M, a nawet na 10M. Po restarcie urządzenia, albo po wyjęciu i ponownym włożeniu wtyczki, pojawia się 1GbE i utrzymuje się przez 2-5 dni, po czym prędkość spada z powrotem do 100M. Raz zauważyłem nawet spadek do 10M.

Pomyślałem o wtyczkach, więc kupiłem beznarzędziowe (posiadam zaciskarkę za 40 zł, więc nie wiem, czy jest ona dobra), założyłem nowe, ale efekt był w zasadzie taki sam.

Czy istnieje możliwość sprawdzenia parametrów sygnału? Jeśli problem leży jednak w wtyczkach, czy da się ustalić, która dokładnie jest problematyczna, tj. czy na początku czy na końcu kabla?

Wymiana kabla byłaby bardzo trudna, na tyle, że praktycznie niemożliwa.

Oto dane o kablu:
- Kategoria: cat. 5e utp
- Długość: około 50 metrów
- Typ kabla: żelowany
- Producent: Maxcabel

Dlatego chciałbym się dowiedzieć, czy istnieje sposób na sprawdzenie jakości tego kabla inny niż jego wymiana na nowy. Obecnie na moim routerze zainstalowane jest:
OpenWrt 23.05-SNAPSHOT r23403-736e3b81aa / LuCI openwrt-23.05 branch git-23.236.53405-fc638c8

Router, jak rozumiem, sam negocjuje szybkość połączenia na podstawie jakości sygnału. Czy jest możliwe sprawdzenie wartości tych parametrów i na ich podstawie próba ustalenia, gdzie leży problem?

2

Odp: Połączenie ethernet 100M zamiast 1 GbE

Jak spada do 100 i 10 to trzy rzeczy:
- kabel
- wtyki
- gniazdka

Osobiście stawiam że problem jest na kablu, jest gdzieś np złamany i ledwo stykają żyły.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie pocieszyłeś mnie zbytnio bo z tych trzech rzeczy to właśnie kabla nie da się wymienić:(

Można jakoś programowo (doinstalować coś do openwrt) lub sprzętowo (kupić jakieś narzędzie diagnostyczne) przetestować jakość tego kabla?

4

Nie. Natomiast są narzędzia (w sensie testera kabli) do tego i jak masz kogoś kto zajmuje się kładzeniem sieci lan to takie coś na pewno posiada.

5 (edytowany przez ZbiG 2024-03-05 01:15:52)

Czasami jest źle obsadzona wtyczka na kablach. Zdarza to się rzadko, ale bywa. Tu masz prawidłowo.
Długość kabla też ma znaczenie, ale chyba dla 1 Gbps jest max. 100m. Przy czym, jeśli to kat. 5e i kabel ma już kilka latek, to maksymalna długość może się zmniejszyć, ale 50m to nie jest tragedia jeszcze i powinien pociągnąć gigabita.
Edit: Do 1Gbps używa się kabli kat. 6, ale wiele obecnych produktów kat. 5e daje radę. Był kiedyś taki okres, że mało kabli kat. 5e dawało radę na dłuższych dystansach. Chyba dziś to już przeszłość.

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

6

Ostatnio u ziomka wymieniali router i po wymianie raz był sygnał, raz nie. Przyjechał "fachowiec" i po swojemu zarobił nowe wtyczki. Przestało działać całkowicie. Gdybym nie miał do niego 250 km to ogarnąłbym to. Przyjechał do niego dobry fachowiec i po 5 minutach wszystko działało. Sprawdź dobrze wtyczki na początek smile

7

Samo ułożenie kabelków we wtyczce jest na 100% ok, ponieważ prędkość 1Gb przez jakoś czas działa, co oznacza że pary są prawidłowe.

Co do wtyczek, robiłem zaciskarką, robiłem beznarzedziowymi i jest tak samo. Stawiam więc na kabel, którego wymienić się za bardzo nie da (wiadomo że się da, ale mega trudno by było to ładnie zrobić), spróbuję jeszcze raz zmienić wtyczki i może się uda.

Na teraz mam jednak inny pomysł. Czy możecie mi podpowiedź w jaki sposób zrobić, żeby port restartował się co 24h, np. o 4 w nocy? Wiem jak ustawić harmonogram na routerze, ale jeśli dałoby się zrestartować sam port to przerwa w necie była by o wiele krótsza.

8 (edytowany przez ZbiG 2024-03-11 09:59:31)

Sebol2934 napisał/a:

Samo ułożenie kabelków we wtyczce jest na 100% ok, ponieważ prędkość 1Gb przez jakoś czas działa, co oznacza, że pary są prawidłowe.

Właśnie tak się dzieje, gdy pary są nieprawidłowo podłączone we wtyczce. Jakiś czas działa, a potem nie działa. To, że działało na 1 Gb, nie jest dowodem na prawidłowo podłączone wtyczki. Sprawdź kolorkami kabli we wtyczce, czy pary kolorów są dokładnie podłączone jak w tym schemacie https://pl.wikipedia.org/wiki/Kabel_nie … sowany.png, tak samo na dwóch wtyczkach, po obu stronach kabla (tzw. połączenie nieskrosowane). Kabel ten to falowód ze specjalnie skręconymi (w odpowiedniej odległości skrętami) parami przewodów. Każdy przewód kolor jest skręcony z przewodem biały+kolor i każda taka para kolor/biały+kolor musi być podłączona na odpowiednie piny wtyczki. Jeśli zignorujesz ten porządek, to na krótkich odległościach przy dobrym kablu możesz uzyskać połączenie 1 Gbps, a nawet większe. Wiele osób ignoruje tę zasadę, bo działa, ale tylko do czasu, gdy nie pogorszą się warunki techniczne wokół kabla. Np. jakieś źródło zakłócenia sobie kupiłeś i ustawiłeś niedaleko kabla, czy też z wiekiem utleniła się miedź, albo pomyślałeś, że estetycznie wyglądałoby dodatkowe gniazdko w ścianie z wejściami RJ45. Nawet wejścia w kartach sieciowych mogły się jakościowo zdegradować. Każde dodatkowe złącze obniża jakość sygnału i teoretyczną długość kabla 100m skraca. Przy twoich 50m i kilkuletnim kablu koniecznie trzeba wyeliminować wszystkie możliwe przyczyny obniżenia jakości połączenia.
Bezsprzecznie najlepszą metodą jest sprawdzenie testerem kabla. To samo możesz zrobić także testami external loopback bez testera, choć przy 50m, wynik może być niejednoznaczny, bo tak naprawdę w tym przypadku test wykonywany jest na przewodzie długości 2x50m=100m.
P.S. Niejednokrotnie widziałem u znajomych źle zarobione wtyczki przez fachowców, głównie od telewizji kablowej, a raz to kilka godzin szukałem przyczyny rwania sygnału, bo tłumaczenie było, że działało do tej pory przez kilka lat, że fachowiec od kablówki był i sprawdził na swoim laptopie, że działa.

Kolorki to podstawa ! Potem dobre wtyczki, zaciskarka i brak dodatkowych złącz.

9 (edytowany przez ZbiG 2024-03-11 09:57:55)

Sebol2934 napisał/a:

... sprzętowo (kupić jakieś narzędzie diagnostyczne) przetestować jakość tego kabla?

Tester lub bezkosztowo test external loopback. Przewody na jednym końcu kabla zwierasz (łączysz) zgodnie ze schematem https://www.amazon.com/Networx-Gigabit- … OKGDE?th=1 (drugi obrazek), a drugi koniec kabla podłączasz pod komputer lub tester. Na komputerze uruchomić trzeba test external loopback. Kiedyś taki test zawierał się w specjalnie dołączonym przez producenta dodatkowym oprogramowaniu dla karty sieciowej. Działał najczęściej pod gołym DOSem, a jak jest w obecnych czasach windowsowo/linuksowych to nie wiem.
Uwaga! Test internal loopback nie przetestuje kabla, tylko ewentualnie elektronikę karty sieciowej.

10

Ja dodam że mam kabel 123m RJ45 (widzę tyle na FV ale załóżmy że 120m) cat 6 Bitner i synchronizacja leci 1000/1000 Mbps chociaż prędkość światłowodu mam 300/300 (być może zrobię upgrade sobie 1Gbps/1Gbps). Pingi do świata bez różnicy czy jestem przy głównym routerze czy na końcówce tego 120 metrowego kabla).
Myślę, że ta bariera 100m jest mocną teorią jeśli chodzi o graniczną długość kabla. Przede wszystkich dobrej jakości kabel - pełna miedź.
U siebie zauważyłem, że jak komputer jest wyłączony to switch pokazuje synchronizację 10/100Mbps, jeśli komputer uruchamiam port automatycznie pokazuje 1Gbps.

11 (edytowany przez ZbiG 2024-03-11 18:48:05)

tomaszu napisał/a:

Myślę, że ta bariera 100m jest mocną teorią jeśli chodzi o graniczną długość kabla.

Dokładnie tak jest. To teoria lub jak kto woli normy. Dla 100Mbps jest 120m, dla 1Gbps 100m, co nie znaczy, że przy sprzyjających warunkach, super dobrym przewodzie, link nie zestawi się na 200m. Kiedyś kumpel opowiadał, że zainstalował kabel ok. 230m i uzyskał stabilne łącze 1Gbps i się mocno zdziwił, bo szykował się do instalacji przełącznika na trasie kabla, po to by tylko wydłużyć dystans.

tomaszu napisał/a:

Pingi do świata bez różnicy czy jestem przy głównym routerze czy na końcówce tego 120 metrowego kabla.

Przy prędkości prądu (sygnału) w przewodzie miedzianym, to opóźnienia na 120m są niemierzalne. Wszak Internet podaje, że w miedzi elektrony poruszają się z prędkością 0,000014686 m/s.

12

Hej, dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Sprawdziłem czy pary są prawidłowe za pomocą testera (noname - zielony) i pokazuje po kolei 1,2,3,4,5,6,7 i 8.

Obecnie szukam już tylko rozwiazania programowego. Czy możecie mi pomóc, jak zaprogramować router by co 24h, o 4 w nocy resetowal wejście lan/wan?

13

Możesz go całego restartować.

14

Zamień jeszcze "połówki" testera miejscami ...
No rozumiem ,że na obu połówkach te diody się świeciły ? (a nie tylko na tym z baterią smile ,bo on pokazuje tylko co wysyła...

15

Sebol2934 napisał/a:

Hej, dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Sprawdziłem czy pary są prawidłowe za pomocą testera (noname - zielony) i pokazuje po kolei 1,2,3,4,5,6,7 i 8.
...

Z tym testerem jest taki problem, że pokazuje elektryczne połączenie żył. Takie połączenie 1,2,3,4,5,6,7,8 można zrobić na dowolnych żyłach niekoniecznie ułożonych w parach jeżeli na drugim końcu zachowamy kolejność żył z pierwszej wtyczki.
Elektrycznie OK, cyfrowo może już nie być OK.
Fantazja instalatorów nie zna granic smile

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *