Odp: Modem od routera MF286D
Perhaps it is needed to clean it much more ( flash_nand more paritions....)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Modem od routera MF286D
Strony Poprzednia 1 … 28 29 30 31 32 … 36 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Perhaps it is needed to clean it much more ( flash_nand more paritions....)
Mig25 a jak wyczyścić te partycje?
In diagnostic mode perhaps ou can connect to it via adb or fastboot ?
Szukałem sensownego routera z modemem pod OpenWrt i po lekturze Google, OpenWrt i innych, wybór padł na MF286D. W dniu, w którym router przyszedł, sprawdziłem czy działa na OFW z kartą T-Mobile, działał ok. Zabrałem się do instalacji OpenWrt zgodnie z instrukcją, czyli rozbiórka urządzenia, wlutowanie się w złącze serial na płycie, podłączenie przez cp2102 i bootowanie OpenWrt z TFTP. Krok backupu partycji OFW pominąłem, bo przecież nie planowałem powrotu do oryginalnego softu ![]()
Po wgraniu OpenWrt i konfiguracji interfejsu sieciowego dla protokołu QMI spotkała mnie dosyć niemiła niespodzianka - brak połączenia z internetem. Modem całe szczęście odpowiadał na komendy uqmi, ale uqmi --start-network zawieszało proces. Zaczęły się długie poszukiwania, aż trafiłem tutaj - w tym miejscu dziękuję wszystkim za dzielenie się wiedzą bo bym zapewne utknął. Jestem prawie pewny, że konfiguracja QMI jest prawidłowa, udało mi się też uruchomić modem po przestawieniu interfejsu na protokół 3G.
Finalnie doszedłem do wniosku (i tutaj poproszę szanownych kolegów o potwierdzenie/korektę moich wniosków), że winowajcą tego, że nie działa protokół QMI, jest wersja oprogramowania modemu. W moim przypadku wersja odczytana z poziomu OpenWrt to BD_MF286DMODULEV1.0.0B03. Ciekawe, że Google znajduje zaledwie kilka wystąpień tego ciągu. Nie wiem jaka była prezentowana wersja na oryginalnym sofcie i nie mam też jak do niego wrócić z oczywistych przyczyn. A szkoda, bo może mógłbym użyć frameworków w celu przejścia na najnowszy soft Nordic
Nota bene, dlaczego oficjalna instrukcja instalacji OpenWrt nic nie wspomina o frameworkach?
Jestem zdeterminowany, żeby zaktualizować FW modemu do najnowszego Nordica i planuję zrobić tak:
1) zafundować żyjącemu pacjentowi akcję reanimacji wg instrukcji z pierwszego postu tego wątku w celu przejścia na Nordic'a (rozumiem, że ten krok zakończy się Nordic-kiem B02)
2) update FW modemu do Nordic B12 już z poziomu OpenWrt.
Czy ta droga doprowadzi mnie do celu? A może jest jeszcze jakaś inna opcja dla sprawnych modemów pod kontrolą OpenWrt lub Linux/Windows przez konwerter USB?
Spróbuj zrobić jak opisałem tu
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 07#p297907
i tam odnośnik do kolejnego linku. Najmniej inwazyjnie. Oczywiście opisana w pierwszym poście tego wątku metoda też powinna zadziałać ale jest bardziej niebezpieczna ale jak lubisz żyć na krawędzi to jak najbardziej ![]()
0. Ponieważ framework został "wynaleziony" później niż zostało zrobione wsparcie. A do wiki zawsze możesz dopisać jeżeli masz ochotę uczestniczyć w projekcie.
3. Możesz spróbować wgrać soft od nordica i ponownie pociągnąć go frameworkiem. Jeżeli złapie to sam zmieni soft w modemie na nordica, później openwrt i podciągasz na B12
Czy dobrze rozumiem, że powyższe metody bezinwazyjne zakładają, że najpierw wracam do oryginalnego FW?
Tak
Dziękuję za wsparcie.
Życie na krawędzi nie jest mi obce, więc przetestowałem procedurę z postu #1
. Wynik pozytywny, modem jest nadal sprawny, szczyci się softem BD_TELIAMF286DV1.0.0B02, ma znacznie lepsze osiągi w SpeetTest niż z softem BD_MF286DMODULEV1.0.0B03, a w OpenWrt działa zarówno protokół 3G jak i QMI, który wcześniej nie działał.
Co do samej procedury, to chyba najtrudniejsze jest wprowadzenie modemu w tryb EDL. Najpierw chciałem bezinwazyjnie z wykorzystaniem qload/qcommand, ale do tego modem musi być w trybie diagnostycznym (19d2:0076), a mój był zdrowy (19d2:1485). Zastosowałem więc metodę ze zwieraniem pinów. Są malutkie, trudno utrzymać fizyczne połączenie z oboma pinami, ale po kilku próbach udało się wejść w tryb 9008. Od tego momentu cały proces przebiegał zgodnie z instrukcją, żadnych niespodzianek, chociaż była jedna chwila grozy podczas flashowania, gdy zauważyłem, że mam inne pamięci niż FM68BD4G2GXA ![]()
Całość została przeprowadzona na Windows 11. Wszystkie programy i sterowniki, łącznie z tymi z SDI, działają prawidłowo.
Gratulacje.O kolejnego elektrosmiecia mniej
Przeskakuję do tego wątku, ponieważ mam modem w stanie (19d2:0076) i chciałbym go ożywić.
Zamówiłem przejściówkę Mini PCI E na USB (przyjdzie za parę dni), a w międzyczasie chcę spróbować coś zdziałać bez wyjmowania modemu z rutera.
Połączyłem ruter z PC Ethernetem, uruchomiłem program Sales_WAT_NetPortV1.00.02, wpisałem adres rutera i port 10005, nacisnąłem OpenNetCom z rezultatem "FactoryResult: Opened!"
Jednocześnie w konsoli rutera pojawiło się:
fac Server start V1.02
devname=/dev/ttyUSB0,port=10005,stty=115200 raw, machinename=(null)
We are the server!
we run as a daemon, so we close 0 1 2, sockfd=6, remotefd=-1
CPE into fac mode!
/bin/sh: diag_transfer: not found
Uruchomiłem QPST Configuration i dodałem port -> Outgoing IP Connection, gdzie wpisałem adres IP rutera i port 10005.
Wynik jest wątpliwy: No phone, puste pola Serial Number i QC Serial Number.
Czy ktoś już tutaj był i podpowie, co jeszcze warto wypróbować?
Może by to nawet zadziałało ,jeśli byłby w MF286D port /dev/ttyUSB0 przypięty do modemu , a niestety pewnie go nie ma... zobacz w katalogu. Może się pojawi jak modem wprawisz w tryb edl , ale do tego trzeba fizycznie zwory robić i dopiero podawać napięcie do MF286D...
Po uruchomieniu rutera mam ten port:
admin@(none):~# ls -l /dev/ttyUSB*
crw-r--r-- 1 admin admin 188, 0 Jan 1 1970 /dev/ttyUSB0
Czy dobrze zrozumiałem, że zwarcie 2 pinów z brzegu przy złączu PCI E (zgodnie z foto na 1. stronie tego wątku) i włączenie zasilania rutera powinno uruchomić tryb edl w modemie?
Piny są dostępne (choć małe), mogę to wypróbować...
Na sztuce, którą miałem i w sumie dalej mam działa te wejście w tryb EDL - w sumie to chyba pierwszy ryzykowałem na tym modelu bo ten sposób dotyczył pierwotnie modemu od mf289 i zastosował go użytkownik stich86 a ja po prostu zaryzykowałem dla potomnych na mf286d
. Ale tak jak pisałem w pierwszym poście bądź ostrożny żeby biedaka nie ugotować lub usmażyć za szybko...
Super, wygląda na to, że jest nadzieja - przygotuję jakieś bezpieczne narzędzie do zwierania.
Po czym najłatwiej rozpoznać, że się udało? Wyobrażam sobie, że /dev/ttyUSB0 w ruterze połączy się z modemem (w trybie Emergency DownLoad), a z drugiej strony zostanie przetunelowane do PC-ta jako port szeregowy?
Brak mi wiedzy, co jeszcze musi być uruchomione na PC (oprócz sterowników Qualcomma), żeby windows udostępnił ten port modemowy?
Sales_WAT_NetPortV1.00.02 i QPST Configuration operują na TCP/IP, więc czegoś tu chyba brakuje...
Nie wiem ja jechalem jak w pierwszym poscie opisalem.Na openwrt sa jakies socaty, usb over ip o temuz podobne ale nie testowalem i nie wiem jak tego uzywac.Ktos kto testowal moze Ci pomoze
Masz port /dev/ttyUSB0 , to ok ,ale nie w trybie edl ( cat /sys/kernel/debug/usb/devices pokazuje P: Vendor=19d2 ProdID=0076) , tryb edl to ProdID=9008 , wprowadź modem w taki tryb ( zwierając i uruchamiając) ,jak cat /sys/usb .... pokaże ProdID=9008 ,to sprawdź czy masz też ttyUSBx , i wtedy można kombinować np. taką metodą: https://forum.fibra.click/d/32421-zte-m … dello-vfit
chodzi mi o ten rem_serial , ew może ten NetPort robi to samo ( udostępnia przez sieć port ttyUSB ).
QPST użyje portu sieciowego , no ale musi być tryb edl.
Zrobiłem pętlę z 5 cm cienkiego przewodu miedzianego w izolacji, z usuniętymi końcami izolacji na odcinku ok. 0,5 mm.
Po zwarciu wspomnianych wcześniej 2 pinów i odpaleniu zasilania rutera - sukces od pierwszego kopa!
admin@(none):~# cat /sys/kernel/debug/usb/devices
...
T: Bus=01 Lev=01 Prnt=01 Port=00 Cnt=01 Dev#= 2 Spd=480 MxCh= 0
D: Ver= 2.00 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs= 1
P: Vendor=05c6 ProdID=9008 Rev= 0.00
S: Manufacturer=Qualcomm CDMA Technologies MSM
S: Product=QUSB__BULK
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=a0 MxPwr= 2mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=option
E: Ad=81(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E: Ad=01(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
...
admin@(none):~# ls -l /dev/ttyUSB*
crw-r--r-- 1 admin admin 188, 0 Jan 1 00:13 /dev/ttyUSB0
Po włączeniu Sales_WAT_NetPortV1.00.02 w konsoli widać:
...
/bin/sh: at-relay: not found
/bin/shCPE into fac mode!
diag_transfer: not found
...
Po uruchomieniu QPST Configuration i dodaniu portu -> Outgoing IP Connection program pokazuje Phone: Unknown, ESN: No ESN, Port: COM40001, a konsola wyświetla:
...
we are waiting for remote serial to ethernet tool to connect!
remote serial to ethernet tool connect succeed!, remotefd=8
Connection from 192.168.129.100
open the diag port -- server mode
...
192.168.129.100 to adres PC-ta, więc wygląda to obiecująco, aczkolwiek czegoś jeszcze musi brakować, bo po uruchomieniu QPST Download na zakładce SB3.0 widać status
"COM40001 No Phone Connected" i nic więcej nie da się zrobić, bo program nie wykrywa urządzenia.
Być może "open the diag port -- server mode" wskazuje, że trzeba uruchomić server mode w QPST? Muszę tu jeszcze powęszyć, bo mam wrażenie, że krążę blisko celu ;-]
Ciekawe podejście ze zdalnym dostępem do modemu przez lan. Jeśli nie uda się skonfigurować do tego QPST, można też spróbować udostępnić całe urządzenie: https://github.com/vadimgrn/usbip-win2.
Czy wiecie może co robi "QCPWRDN" w komendach AT?
Jedyną informację jaką znajduję to "command is used to power-down the UE", ale czy ktoś to praktykował i może napisać co się wtedy dzieje?
To różnie , MC801a np się zresetuje , ale np Netgear LBR20 po prostu wyłączy modem
Ja to zrobiłem na MF286D, czyli modem MDM9250 i zrobienie tego powoduje, że wszystkie diody gasną i zamiast migającej niebieskiej diody na środku mamy zieloną diodę, która nie miga i świeci jednostajnie.
Reszta diod nie świeci.
Ponowne włączenie routera przywraca stan z zieloną diodą.
Dopiero AT+CFUN=1,1 przywraca stan poprzedni modemu z niebieskimi diodami.
LTE normalnie działa i nie zrzuciło do 3G.
Edit. Jeszcze jedno.
Jest jeszcze ZSOFTRESET i ZRESET, czy użycie tego może namieszać coś w modemie, czy raczej zrobi się reset w sensie, że się ponownie uruchomi, czy raczej będzie to coś w rodzaju przywrócenia modemu do jakiegoś stanu początkowego?
Ja to zrobiłem na MF286D, czyli modem MDM9250 i zrobienie tego powoduje, że wszystkie diody gasną i zamiast migającej niebieskiej diody na środku mamy zieloną diodę, która nie miga i świeci jednostajnie.
Reszta diod nie świeci.
Ponowne włączenie routera przywraca stan z zieloną diodą.
Dopiero AT+CFUN=1,1 przywraca stan poprzedni modemu z niebieskimi diodami.
LTE normalnie działa i nie zrzuciło do 3G.
Dopiero teraz zorientowałem się, że mam harmonogram led od IceG i raczej dlatego te diody zgasły po użyciu QCPWRDN.
Zagadką zostaje tylko ta świecąca zielona dioda.
Edit. Jest jeszcze taka opcja, że używałem komend AT, więc mogłem coś tam włączyć/wyłączyć.
Po zresetowaniu routera, jak użyję tego w/w kodu to mam już 3G zamiast LTE i dioda nie świeci cały czas na zielono, tylko miga.
Nawet nie wiem jakich komend używałem, bo nigdzie tego nie zapisałem.
Próba połączenia się z modemem w trybie EDL wewnątrz rutera z QPST w żaden sposób się nie powiodła.
Jedyne co ustaliłem, że takie samo działanie jak aplikacja Sales_WAT_NetPortV1.00.02 ma instrukcja:
admin@(none):~# remserial_7e -p 10005 -s "115200 raw" /dev/ttyUSB0 &
albo:
admin@(none):~# remserial -d -p 10005 -s "115200 raw" /dev/ttyUSB0 &
Obie wersje wysyłane po serialu w oryginalnym firmware rutera i obie są dostępne bez doinstalowywania czegokolwiek.
Przeszedłem do bardziej agresywnego odzyskiwania modemu - przełożyłem go do przejściówki mini PCI-E/USB i wykonałem początek procedury z 1 strony tego wątku:
- zwarłem piny i włożyłem przejściówkę do portu USB w PC,
- urządzenie Qualcomm HS-USB QDLoader 9008 pojawiło się w systemie,
- uruchomiłem ładowanie plików w QPST Software Download / SB3.0 - proces zakończył się z powodzeniem po ok. 2 minutach.
I tutaj nastąpiła niezgodność z procedurą - po wyjęciu / włożeniu przejściówki modem uparcie pozostaje w trybie 9008. Dłuższe pozostawienie modemu bez zasilania nie pomaga. Powtórne załadowanie plików - nic nie zmienia.
Co jeszcze można zrobić?
Ale wkładasz już bez zwartych pinów ? ![]()
Strony Poprzednia 1 … 28 29 30 31 32 … 36 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Modem od routera MF286D
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc