1 (edytowany przez body02wypowiedz 2024-02-21 23:38:22)

Temat: Router do pomarańczowego 2Gbps/600Mbps

Cześć,

w zamian za UDM i Qhore 301w które nie spełniają wymagań, poszukuję routera, który będzie miał:

- niskie zużycie energii w idle, dowolne w stresie
- najlepiej bezwentylowy lub z cichym wolnoobrotowym wentylem
- obudowa desktop, nie rack
- wsparcie i routowanie z pełną prędkością WAN RJ45  PPPoE z VLAN (łącze Orange, 2000/600)
- wsparcie VLAN po stronie LAN
- 2,5Gbe RJ45 dla WAN i co najmniej 4x a najlepiej 6x 2,5Gbe RJ45 dla LAN z sumaryczną wydajnością przełączania co najmniej 5Gbps
- konfigurowalny firewall
- opcjonalnie AP 6 lub 6E

Nie jestem w stanie nic takiego znaleźć, wydaje się że najbliższy wymaganiom będzie jakiś z chińskich bezwiatrakowych mini PC. Nie wiem tylko jaki CPU będzie w stanie podołać, szególnie z WANem PPPoE? Qhora na OFW daje radę, ale na OWRT bez NSS już nie, a nawet z NSS WiFi jest pod OWRT baaardzo słabe sad

2

Odp: Router do pomarańczowego 2Gbps/600Mbps

Nie to forum  żeby opnsense polecać smile Tak, jakiś minipc z odpowiednią liczbą portów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Chya nie ma na rynku takiego urządzenia w rozsądnej cenie, pewnego rodzaju półśrodek to bananapi bpi-r3 + switch 2.5gb

Też tak myślę.

Co do AP to zakładam że nabędę oddzielnie, pewnie niestety z jakimś zasilaczem lub injectorem PoE bo nie widzę żadnych chińczyków z portami PoE, a jakoś do wbudowanego WiFi jako AP nie mam zaufania - słusznie?

Pytanie tylko czy iść w maszynę z 6 portami, bo wydajność przełączania będzie sensowna, czy raczej w coś z np 2 portami jako stricte router i jednak oddzielny switch?

5 (edytowany przez body02wypowiedz 2024-02-27 23:08:07)

Napiszę dla potomnych, że Gl.iNet'owy Flint2 z obecnym Snapshotem bardzo daje radę. Po krótkiej konfiguracji osiąga prędkości liniowe LAN-LAN, WAN-LAN, LAN-WAN i max około 1,5Gbps po WiFi 6.
To wszystko przy hardwareowym offloadingu powoduje obciążenie CPU na poziomie 3%-10%. Reszta zostaje na inne aplikacje, i usługi jak Wireguard.
Do kompletu dokupuję 2,5Gb switch z Ali i będę kontent, a to wszystko zamyka się w 1000zł. Jak się łatwo domyśleć UDM i Qhorę 301w oddaję, choć w przyszłości przy lepszym wsparciu nie odrzucałbym jej z uwagi na znacznie wyższy WAF/GAF niż Flint2.

6

MT7986 obsługuje hardware offloading? Czy tylko WED?

Patrząc na wyniki u mnie i na opis (https://www.mediatek.com/products/home- … ilogic-830) mysle, ze i to i to.

8

https://aliexpress.com/item/1005006604988094.html do wyboru n100 lub n305, jeśli chcesz desktop, minus że tylko 4 porty tongue