1 (edytowany przez Cezary 2024-02-28 21:53:08)

Temat: Zmień hasło do forum!

W ostatnim czasie pojawiło się parę postów typowo spamowych od wieloletnich użytkowników forum eko.one.pl. Są dwie przyczyny:
- albo wyciekły hasła z forum eko.one.pl (które NIE SĄ przechowywane w bazie jawnym tekstem)
- albo komuś wyciekły hasła i przypadkiem używa takiego samego na forum eko.one.pl

Ponieważ logi forum nie wykazują jakiś podejrzanych akcji z portalem to jestem skłonnym przypuszczać że jednak wyciekły komuś te hasła. Mimo wszystko, obojętnie czy stała się pierwsza czy druga rzecz

NATYCHMIAST ZMIEŃ HASŁO do forum eko.one.pl

koniecznie na długie, skomplikowane i takie którego nie używasz w innych portalach.

Niestety engine forum nie pozwala mi na wymuszenie zmiany hasła, więc użytkownik musi to zrobić samodzielnie. Można to zrobić w menu "Profil", zakładka "O mnie", "zmień hasło" po prawej stronie ekranu.

Wdrożyłem także mechanizm globalnej zmiany haseł dla kont które dawno się nie logowały. Jeżeli nagle forum twierdzi że masz złe hasło a dawno się nie logowałeś - wyślij sobie przypomnienie hasła.

Adresy IP z których wykonano spam pochodzą z Kanady. Wszystkie konta spamujące zostały zablokowane.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2

Odp: Zmień hasło do forum!

Zrobione. Parę losowań w generatorze i hasło gotowe.

Modem: Huawei HG8245Q2  (Servire.net)
Router: Xiaomi AX3000T,          Soft: OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r29077-f415748

3

Zrobione, choć ostatnio 2-3 miesiące ustawiałem nowe to nie odmówię i zmieniam.

4

Może wyślij do wszystkich userów maila w tej sprawie..

5

Nie da się. Bardzo dużo ma nieistniejące adresy email (bo np. nie chcą dostawać spamu).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

no tak..
ale do wielu dotrze Twoje info smile

7

mam 346 profili logowania w każdym inne hasło ale zmieniłem smile