Temat: Zmień hasło do forum!
W ostatnim czasie pojawiło się parę postów typowo spamowych od wieloletnich użytkowników forum eko.one.pl. Są dwie przyczyny:
- albo wyciekły hasła z forum eko.one.pl (które NIE SĄ przechowywane w bazie jawnym tekstem)
- albo komuś wyciekły hasła i przypadkiem używa takiego samego na forum eko.one.pl
Ponieważ logi forum nie wykazują jakiś podejrzanych akcji z portalem to jestem skłonnym przypuszczać że jednak wyciekły komuś te hasła. Mimo wszystko, obojętnie czy stała się pierwsza czy druga rzecz
NATYCHMIAST ZMIEŃ HASŁO do forum eko.one.pl
koniecznie na długie, skomplikowane i takie którego nie używasz w innych portalach.
Niestety engine forum nie pozwala mi na wymuszenie zmiany hasła, więc użytkownik musi to zrobić samodzielnie. Można to zrobić w menu "Profil", zakładka "O mnie", "zmień hasło" po prawej stronie ekranu.
Wdrożyłem także mechanizm globalnej zmiany haseł dla kont które dawno się nie logowały. Jeżeli nagle forum twierdzi że masz złe hasło a dawno się nie logowałeś - wyślij sobie przypomnienie hasła.
Adresy IP z których wykonano spam pochodzą z Kanady. Wszystkie konta spamujące zostały zablokowane.