Odp: ZTE MF286D - Openwrt
Cóż, masz lepiej niż u mnie 5G o tej porze dnia... Ale dajmy już spokój orange, fajnie że wszystko już działa.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Strony Poprzednia 1 … 103 104 105 106 107 … 157 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Cóż, masz lepiej niż u mnie 5G o tej porze dnia... Ale dajmy już spokój orange, fajnie że wszystko już działa.
U mnie orange nie taki zły: https://speedomat.pl/results/0w4jsd8.png
Choć ping jakiś nie taki, na innych speedtestach jest w okolicy 20ms.
I nie jest to gdzieś w lesie, tylko środek dużego blokowiska.
Co ciekawe komenda: AT+ZULCA=1 i AT+ZULCA=0 nic nie zmienia.
U mnie orange nie taki zły: https://speedomat.pl/results/0w4jsd8.png
Choć ping jakiś nie taki, na innych speedtestach jest w okolicy 20ms.
I nie jest to gdzieś w lesie, tylko środek dużego blokowiska.Co ciekawe komenda: AT+ZULCA=1 i AT+ZULCA=0 nic nie zmienia.
Odnoszę wrażenie że agregacja wysyłania ma większe wymogi odnośnie zasięgu, trudniej zestawić. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia czy u mnie udało się - czy z włączoną opcją, czy bez, dobijałem do 30-35 Mb/s uploadu
Przynajmniej na razie 3G jest 4-5 razy szybsze niż 4G tam, gdzie jestem, więc mam router zablokowany na 3G przez OpenWrt. Zajrzałem na forum OpenWrt, ale nie znalazłem tam zbyt wielu informacji na ten temat i zastanawiałem się, czy ktoś tutaj ma jakieś pomysły.
Zgodnie ze specyfikacją routera MF286D obsługuje standard HSPA+, ale korzystając z pakietu 3G Info Lite na routerze, nigdy nie widziałem routera obsługującego standard HSPA+, prawie zawsze jest to UMTS z okazjonalnymi WCDMA 2100.
Kiedy ustawiam telefon tylko na 3G, połączenie jest zawsze HSPA+, więc zastanawiam się, czy ktoś wie, jak ustawić router na HSPA+?
Napisałem także na forum OpenWrt, ale pomyślałem, że może tutaj będzie więcej informacji, przepraszam za podwójny post.
Dzięki
-------
For the time being at least, 3G is 4-5x faster than 4G where I am so I have the router locked onto 3G via OpenWrt. I've had a look on the OpenWrt forum but can't see much info there about the subject and wondered if anyone on here has some ideas.
According to the router specs, the MF286D is capable of HSPA+ but using the 3G Info Lite package on the router I've never seen the router on HSPA+, it's almost always UMTS with occasional WCDMA 2100.
When I set my phone to 3G only, the connection is aIways HSPA+ so I'm wondering if anyone knows of a way to set the router to HSPA+?
I also posted on the OpenWrt forum but thought there may be some more info here, sorry for the double post.
Thanks
Modem controls this, and there are no special settings to force HSPA, because HSPA and UMTS are the same - 3G. You can only force 3G (not 4G).
Modem controls this, and there are no special settings to force HSPA, because HSPA and UMTS are the same - 3G. You can only force 3G (not 4G).
I have read in many places that HSPA is faster than UMTS so was hoping to see if it makes any difference, I thought that maybe there is an 'AT' command for this but so far have not found one.
On Android phones, there is a dialer option ' *#*#4636#*#*' to set UMTS / HSPA, I have not tried it as I don't use very much Mobile Data on my phone and it is working fine so I don't want to break it..
Trochę ugrzązłem w tym wątku, więc proszę o pomoc - co ja teraz powinienem zrobić?
Początkowo zainstalowałem openwrt 23.05.2 używając interfejsu szeregowego i tftp. Po dodaniu interfejsu qmi modem nie łączył się z internetem. Następnie doinstalowałem modemmanager-a i tu transmisja ruszyła, aczkolwiek po pierwszym restarcie rutera - transmisja znikła, żeby się więcej nie pojawić.
Teraz mam zainstalowaną wersję openwrt-snapshot-r25115-7181eb9f81-ipq40xx-generic-zte_mf286d-squashfs-sysupgrade.bin
od 4IceG, która fajnie pokazuje status modemu i umożliwia przełączanie różnych rzeczy.
Modem ma wersję: BD_MF286DMODULEV1.0.0B03 i zapisany ręcznie APN: AT+CGDCONT=1,"IP","internet","",0,0 oraz AT+CGACT=1,1.
Z protokołem QMI - brak transmisji (LED 3G/4G świeci na stałe na niebiesko, "Oczekiwanie na dane połączenia" bez końca), po przestawieniu na UMTS/GPRS transmisja się chyba pojawia (mruga LED 3G/4G na niebiesko), ale jakoś dziwnie, bo np. strona speed.pl się nie otwiera, ale za to się pinguje.
Czy dobrze skojarzyłem, że najbardziej by tu pomogła aktualizacja modemu?
Tak do firmware nordic B12. Opisy w kilku watkach z tym routerem związanych zamieszczonych tu na forum
Dzięki - zaczynam od strony 26 tego wątku.
Ściągnąłem plik "Tim to Elisa zte mf286d 192.168.100.1 pw del wifi.rar" i widzę też szereg komend nv set...
Czy możesz wyjaśnić w paru słowach, co dalej? Jeżeli się nie da na skróty, to oczywiście przeczytam cały wątek, żeby wyłowić co smakowitsze kawałki ;-]
Jak masz już openwrt to modem najłatwiej zaktualizować tak: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 99#p285899
Ja tak robiłem i się udało.
Jak masz modem z firmware od nordica (TELIA). On nie ma.
Jak masz już openwrt to modem najłatwiej zaktualizować tak: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 99#p285899
Ja tak robiłem i się udało.
On musi mieć modem BD_TELIAMF286D, żeby zaktualizować modem według opisanego sposobu, a ma BD_MF286DMODULE i w połączeniu z OpenWrt nie działa mu QMI.
gqsoft@ przywróć mtd8 i mtd9 i zrób frameworkiem Nordi to Nordic + OpenWrt, tak żeby modem zrobił się na TELIA.
No chyba, że jest jakiś inny sposób żeby zrobić teraz modem na TELIA, to niech ktoś napisze.
Dziękuję za każde pchnięcie we właściwym kierunku.
Jak rozumiem, trzeba będzie:
- przywrócić oryginalny firmware rutera (chyba zaczynałem od czystego ZTE),
- użyć frameworku do zamiany firmware modemu z BD_MF286DMODULEV1.0.0B03 na BD_TELIAMF286DV1.0.0B02 i kolejnych wyższych.
Nazewnictwo frameworków jest dla mnie zagadką, więc dla pewności zapytam: czy Nordic to Nordic + OpenWrt bedzie dobry dla tego zadania? Pobrałem następujące odmiany:
B01_Play to Nordic + OpenWrt
B02up_Nordic to Nordic + OpenWrt
Nordic to Nordic zte mf286d 192.168.32.1 pw ---
Play to Nordic zte mf286d 192.168.32.1 pw ---
Czy rzeczywiście nie ma metody aktualizacji modemu bez wywalania openwrt?
W zasadzie są tylko dwa rodzaje frameworka, czyli Play to Nordic i Nordic to Nordic.
Tam gdzie jest + OpenWrt jest po prostu dodany UPDATE z tego zipa OpenWRT for Framework.
Żeby nie było zbyt łatwo, mam jeszcze jedną wersję frameworku:
Tim to Elisa zte mf286d 192.168.100.1 pw del wifi
Czy ktoś będzie w stanie wyjaśnić w przystępny sposób, czym się te wersje różnią i która zadziała w moim przypadku?
Przerobi z TIM na Elisa , i ma hasło do gui albo skasowane , albo ustawione na admin
Wróciłem do oryginalnego firmwaru rutera (CR_NTTPLMF286DV1.0.1B02), sprzęt ma wersję: MF286DHW1.0
Podłączyłem ruter do PC kabelkiem USB A-A i uruchomiłem framework. I tu zaskoczenie - na górnej belce programu pojawił się MF286R a miało być MF286D.
W dodatku IMEI/MEID oraz VERSION mają wartość "...Not Found..."
Na pocieszenie, Device is ready i CONNECT...
I jeszcze jeden test, zamiast USB A-A, użyłem połączenia z serial portem modemu - efekt dokładnie taki sam.
Co ja robię nie tak?
A kto mówił ,żeby łączyć kablem USB ? sieciowym masz podłączyć.
Dzięki za pomoc, pewnie przekombinowałem z tym USB, ale we frameworku widać tylko USB...
Po włączeniu Ethernetu pojawił się MF286D na górnej belce, ale stan urządzenia był jak poprzednio.
Po zmianie plugina wrócił MF286R, chyba na stałe.
Znikam na chwilę, muszę zrestartować modem i PC-ta, może też wypróbować inny framework.
Pierwsze koty za płoty...
Okazało się, że MF286D na górnej belce jest zawsze - po wybraniu odpowiedniego plugina w wersji D
Następnie - framework ma jakiś problem z łączem internetowym WiFi PC-ta:
- przy działającym WiFi ruter się nie pokazuje
- po wyłączeniu WiFi ruter się objawia w stanie CONNECTED i można uruchomić upgrade (tym dużym przyciskiem z trójkątem)
- w tym momencie trzeba przywrócić WiFi, żeby upgrade ruszył.
Użyłem frameworka "Play to Nordic zte mf286d 192.168.32.1 pw ---" i upgrade zakończył się błędem, że coś jest nieobsługiwane.
Ruter/modem zgasił wszystkie LED-y i chyba utracił IMEI - chyba przywrócę znowu oryginalny firmware i zobaczę co się stanie...
Update: przywrócenie MTD9 nic nie zmieniło, szukam sposobu na przywrócenie IMEI...
Działasz chaotycznie.
Framework nie ma nic wspólnego z internetem ani USB.
Jak zrobiłeś frameworka poprawnie to ledy zgasną i trzeba czekać około 5 min., bez resetowania routera i odłączania od prądu, a Ty w tym czasie kombinujesz coś z WiFi.
Trzeba było użyć kabla sieciowego jak pisał MiG25 i może przerwałeś proces wgrywania tym kombinowaniem.
Podobno "upgrade zakończył się błędem, że coś jest nieobsługiwane" ale co jest nieobsługiwane i jaki błąd się pojawił?
Na koniec piszesz o sposobie przywrócenia IMEI, a robiłeś podobno frameworka i przywracałeś mtd9, bez mtd8.
Zapowiada się ciekawie.
Przywróciłeś mtd9 to znaczy,że masz konsole .Pokaz co wyświetla cat /sys/kernel/debug/usb/devices
Bo jak GUI wyświetla zera w imei to przeważnie go nie ma (lub jest w trybie programowania)
Tak, działam chaotycznie, trochę się miotam. Bardziej doświadczeni koledzy się łapią za głowę, że tak można ;->
Przywracanie OFW zrobiłem wg przepisu ze strony 1 tego wątku - jest tam mowa tylko o mtd9. Jeżeli trzeba, to przywrócę mtd8, o ile znajdę przepis, jak to zrobić.
W konsoli, po uruchomieniu się rutera, mam login i nie potrafię przez niego przejść. root i admin z hasłem z obudowy rutera nie działają.
mtd8 zostaw jak nietykane.
Wgraj mtd9 stąd: https://dl.eko.one.pl/orig/zte_mf286d/PLAY/
To jest wersja B01 , bez hasła.
Wgrałem openwrt do RAM i wykonałem cat /sys/kernel/debug/usb/devices:
...
T: Bus=02 Lev=01 Prnt=01 Port=00 Cnt=01 Dev#= 2 Spd=5000 MxCh= 0
D: Ver= 3.00 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS= 9 #Cfgs= 1
P: Vendor=19d2 ProdID=0076 Rev= 0.00
S: Manufacturer=Qualcomm CDMA Technologies MSM
S: Product=QUSB__BULK
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=a0 MxPwr= 8mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=(none)
E: Ad=81(I) Atr=02(Bulk) MxPS=1024 Ivl=0ms
E: Ad=01(O) Atr=02(Bulk) MxPS=1024 Ivl=0ms
...
MiG25@ - nie zauważyłem Twojego posta
Strony Poprzednia 1 … 103 104 105 106 107 … 157 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc