Odp: Zmiana softu ZTE MF286D przez framework
To nie jest kwestia uszkodzonego modemu. Drugi identyczny mf286d zachowuje się tak samo.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Zmiana softu ZTE MF286D przez framework
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 15 … 24 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
To nie jest kwestia uszkodzonego modemu. Drugi identyczny mf286d zachowuje się tak samo.
Bo jak dobrze pamiętam ( a sam tworzyłem tego frameworka z nordic to nordic przerabiałem na play to nordic) , on jest do wersji B01 , a nie do B02 , i w B01 to działało. Więc albo spróbujesz wyedytować sobie jakimś hexedytorem plik odpowiedzialny za to ( też już nie pamiętam jaki) , albo rozbieranie.
Patrosz i poprzez serial będziesz miał openwrt ale przypuszczam, że modem po qmi już się nie połączy po tej akcji frameworkiem. Najprawdopodobniej jest w takim stanie co już ze 3 sztuki miałem, ze niby zasięg jest, kartę widzi ale nie łączy się ani na openwrt ani na OFW. U mnie pomagało przeflancowanie na telię a potem na nordica lub na odwrót, coś w ten deseń. A jak nie pomoże to 9008 i lecisz...
EDIT: na elisę i potem na nordic przypomniałem ![]()
na telię nawet na moment nie zmieniałem
@smereka , kolega nie napisał ,że ma już go uszkodzony , tylko Ty od razu tak założyłeś ![]()
Na moje oko ten framework nawet nie zaczął działać i wszystko z tym MF286D jest ok ( jeszcze).
Ok to tak czy siak dostał instrukcje co zrobić ![]()
Modemy działają prawidłowo w obu MF286D pod oryginalnym softem. Po podaniu pinu połączenie LTE działa poprawnie.
Więc to raczej wygląda tak jakby podniesienie przez operatora do CR_NTTPLMF286DV1.0.1B02 powodowało, że framework nie działa.
No na pewno nie zadziała ,bo był przygotowany pod konkretną wersję B01 . Trzeba edytować jeden plik i podmienić nazwy wersji ( tylko już nie pamiętam który).
No i może też być taka sytuacja , że mimo podmiany po prostu ZTE to zablokowało aktualizacją... ( Bo przecież dali też hasło do konsoli w tym B02)
Przejście na elise działało u mnie na każdej sztuce z aktualizacją t-mobile do B02. Ciekawe czy teraz działała. Sprawdziłbym ale już nie mam ani jednej takiej dziewiczej ![]()
A masz taki framework nttp to elisa ?
Czy Ty piszesz o bebeszeniu i aktualizacji samego modemu...
No ale uruchamiasz tego frameworka tak jest jest bez wybierania folderu UPDATE, czy wybierasz coś?
folder UPDATE mam wskazany prawidłowo, podkatalog z zawartością frameworka
Masz wersję modemu jak tu https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 98#p287698 i wskazany był inny folder jak UPDATE z frameworka i mu zatrzymywało się prawie w tym samym miejscu co Tobie z czasem 2:41.
Edit. Ten framework to jest gotowiec, nic nie zmieniasz, tylko uruchamiasz tak jest jest.
No ale w końcu "zrobił" tą wersję B02 ? Bo coś się później autor nie odezwał...
Drugi post niżej napisał "Musiałem wyłączyć wszystkie karty sieciowe za wyjątkiem LAN w laptopie i poszło na 100%.".
Więc chyba poszło.
Z kartami i firewallem już próbowałem i nadal bez progresu.
Z kartami i firewallem już próbowałem i nadal bez progresu.
No tak ale frameworka masz uruchomić bez zmieniania folderu UPDATE.
Ma być tak jak jest we frameworku zaraz po uruchomieniu.
Gdzieś na forum Cezarego było napisane ale nie mogę znaleźć wątku że jest soft który przewali cokolwiek na elisa tylko trzeba mu zapodać komendy:
nv set Language="it" &
nv set cr_inner_version="CR_TIMITMF286DV1.0.0B07" &
nv set wa_inner_version_tmp="BD_TIMITMF286DMODULEV1.0.0B06 [May 19 2020 17:19:10]" &
nv set cr_version="CR_TIMITMF286DV1.0.0B11" &
nv set wa_inner_version="BD_TIMITMF286DMODULEV1.0.0B06 [May 19 2020 17:19:10]" &
nv set integrate_release_version="TIM_IT_MF286DV1.0.0B07" &
nv set integrate_version="TIM_IT_MF286DV1.0.0B07" &
nv set wa_version="BD_TIMITMF286DMODULEV1.0.0B06" &
nv set wa_version_tmp="BD_TIMITMF286DMODULEV1.0.0B06" &
A potem z elisa na nordic. Ja tak robiłem ale nie pamiętam i nie mam tych plików ale wiem że ktoś wstawiał pliki do mega.nz
Może ktoś próbował...
Jest opcja downgrade z CR_NTTPLMF286DV1.0.1B02 do CR_NTTPLMF286DV1.0.0B01 ?
rozkminiał ktoś jak framework robi to technicznie ? komunikuje się z jakimś serwisem ? Może to kwestia , że jakiś serwis się nie uruchamia?
No ale żeby wykonać te komendy na B02 to trzeba się do konsoli dostać , a ona jest podobno zahasłowana.
Dobra znalazłem o ![]()
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 06#p271106
Potem Elisa to Nordic zte mf286d 192.168.32.1 pw --- i możesz podnosić modem w openwrt do B12
U mnie przynajmniej działała ona windows 10 nawet pomimo tego, że modem i router pobrały sobie aktualizacje t-mobile do B02
I to ja takie rzeczy pisałem ![]()
No ale na pewno robiłem to na B01, B02 na oczy nie widziałem , no i z hasłem do konsoli pewnie nie dał bym rady
Ja w ogóle bez żadnych haseł leciałem. Nie były mi potrzebne. Chodziło tylko o to, żeby potem modem już na spokojnie aktualizować do B12 czy to za czasów kiedy działało to z FOTA czy potem jak ktoś obczaił metodę z picocom i łączeniem z modemem z poziomu openwrt.
Tak czy siak reasumując jakby to kiedyś powiedział pawpol: "wszystko tu jest rozj...... bo kilkunastu wątkach" i ciężko coś odnaleźć ![]()
Więc albo wersja CR_NTTPLMF286DV1.0.1B02 nie ma hasła do konsoli , albo ma hasło i tego tą metodą nie mogłeś zrobić , i np. na szybko obniżyłeś do B01 , i wtedy wszedłeś do konsoli.
mam podejrzenie,że update operatora do B02 robi problem.
podejrzewam , że faktycznie w modemie jest teraz firmware BD_MF286DMODULEV1.0.0B03 jak opisywałem tutaj:
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 49#p295449
co innego w gui a co innego faktycznie w modemie.
spróbuję wgrać openwrt po serialu i zobaczę jaki firmware raportuje modem
Na "nazwę modemu" framework wogóle nie patrzy , tylko go uaktualnia do tego co ma w sobie.
Mam gdzieś w notatkach , że ostatecznie tylko wa_version= musi się zgadzać z frameworkiem.
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 15 … 24 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Zmiana softu ZTE MF286D przez framework
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc