276

Odp: Zmiana softu ZTE MF286D przez framework

Tk , jest możliwość wyciągnięcia hasła z nvramu. Jest też możliwość wgrania takiej wersji z hasłem admin ,i od razu B12 ( albo B11 ,nie pamiętam, gdzieś na włoskich serwerach to było) , a modem i tak trzeba podnosić ręcznie...

277 (edytowany przez mimik9000 2024-02-18 11:38:51)

A ten framework Nordic to Nordic zte mf286d 192.168.32.1 pw --- w paczce z tematu, to jest z hasłem? pw -zakładam że oznacza password, tylko nie wiem, czy to że jest czy nie ma.

278

mimik9000 napisał/a:

A ten framework Nordic to Nordic zte mf286d 192.168.32.1 pw --- w paczce z tematu, to jest z hasłem? pw -zakładam że oznacza password, tylko nie wiem, czy to że jest czy nie ma.

Jak wgrasz frameworkiem OpenWrt to nie będziesz miał hasła, bo będziesz miał OpenWrt, a nie Nordic.
Hasło sobie nadasz w OpenWrt.
W innym wypadku użycie frameworka bez wgrania OpenWrt, będziesz miał hasło, którego nie znasz i nie będzie to password.

279

A w której wersji Luci jest opcja, żeby sobie wybierać pasma do agregowania? Bo ja tego nei widzę. A widziałem, że kolo na youtube miał dla mf286R
https://www.youtube.com/watch?v=GU-b3ekzkOw
43:23

280

Domyślnie nie ma w żadnej. Musisz sobie zainstalować odpowiedni dodatek z https://github.com/4IceG/luci-app-modemband

Opis jak dodać repozytorium masz tutaj: https://github.com/4IceG/Modem-extras

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

281

Takie pytanie , wszystkie modemy z MF286R mają dwie anteny ?
Bo do tej pory myślałem , że wszystkie MF286 mają je co najmniej 3...

282 (edytowany przez mimik9000 2024-02-23 22:48:25)

Cezary napisał/a:

Domyślnie nie ma w żadnej. Musisz sobie zainstalować odpowiedni dodatek z https://github.com/4IceG/luci-app-modemband

No tak, wiem o tym i już dodałem. Ale to chyba umożliwia zarządzanie pasmami przez ssh, a nie przez GUI? I diody też tylko przez ssh.
A nie, widzę, że jest w GUI, tylko coś pominąłem. Tej zakładki "modem" nie ma u mnie.
Na oryginalnym sofcie dało się diody na stałe wyłączyć przez apkę ZTE.
Wcześniej w temacie było napisane, że da się wrócić do oryginalnego GUI przez podmianę partycji przez ssh. Ale skąd pliki tych partycji wziąć? I ci użytkownicy znaleźli wersje bez hasła? bo nikt nie narzekał, że go brak. Gdybym wrócił do oryginalnego GUI, to już potem nie ma opcji, żeby wrócić do OpenWrt, bez lutowania?

283

Przez gui jeżeli zainstalowałeś luci-app-modemband. Chciałeś przez gui to taki link dostałeś.

Jak wgrywałeś openwrt było napisane żebyś zrobił backup partycji. Jeżeli nie zrobiłeś to niektóre wersje są u mnie: https://dl.eko.one.pl/orig/zte_mf286r/ i możesz ich użyć jeżeli w takiej właśnie miałeś soft.

284

Zależy od wersji oryginalnego softu. Niektóre miały podatności dało się dostać a niektóre nie. Więc - zależy od softu który będziesz miał.

285

A, ok. Usunąłem tamtą wiadomość, bo coś mi się pomieszało. Tzn, np. jeśli miałem Play i taki obraz bym przywrócił, to tak jakby wracam do punktu wyjścia przed zastosowaniem framework? I do tego obrazu jest hasło web?

286

Miał byś po prostu soft brandowny playa i jesteś w punkcie wyjścia. Hasło jest w partycjach w routerze, więc czy będzie działało to z naklejki czy nie to tego już nie wiem.

287 (edytowany przez Focus 2024-02-24 01:47:20)

mimik9000 napisał/a:
Cezary napisał/a:

No tak, wiem o tym i już dodałem. Ale to chyba umożliwia zarządzanie pasmami przez ssh, a nie przez GUI? I diody też tylko przez ssh.
A nie, widzę, że jest w GUI, tylko coś pominąłem. Tej zakładki "modem" nie ma u mnie.
Na oryginalnym sofcie dało się diody na stałe wyłączyć przez apkę ZTE.
Wcześniej w temacie było napisane, że da się wrócić do oryginalnego GUI przez podmianę partycji przez ssh. Ale skąd pliki tych partycji wziąć? I ci użytkownicy znaleźli wersje bez hasła? bo nikt nie narzekał, że go brak. Gdybym wrócił do oryginalnego GUI, to już potem nie ma opcji, żeby wrócić do OpenWrt, bez lutowania?

Żeby mieć zakładkę dotyczącą modemu, mając OpenWrt instalujesz luci-app-3ginfo-lite i luci-app-modemband, a cała reszta doinstaluje się sama włącznie z tłumaczeniem i będzie zakładka w LuCi z nazwą Modem.

Trzeba tylko dodać repo od IceG zgodnie z instrukcją.
PS. Wybrałeś temat związany z ZTE MF286D, a na tym filmie z YT co podałeś to gościu ma wersję RA z adresem routera 192.168.254.254, tak ma przynajmniej na tej naklejce napisane.

Z tego co napisałeś to robiłeś frameworkiem, więc raczej masz wersję D ale muszę to napisać, że jest rozbieżność w wersjach między tym co robisz, a tym co jest na filmie.
Dla samego modemband i 3ginfo nie ma znaczenia, czy jest to wersja R, czy D, bo działa tu i tu ale żeby nie było to dwa różne routery mimo, że nazwy mają podobne.

Edit.
Dodam jeszcze, że robiąc frameworkiem to mamy OpenWrt ale taką pierwotną wersję na potrzeby zrobienia tego frameworka i należy zaktualizować OpenWrt do czegoś współczesnego.

288 (edytowany przez mimik9000 2024-02-24 12:25:04)

Dzięki. No tak, ja to wszystko zrobiłem. Jednak pozostanę przy OpenWrt, bo dałem ciała i nie zrobiłem kopii zapasowej. Agregacja działa duzo lepiej, niż na oryginalnym sofcie. Wcześniej dobierało najgorsze pasmo na main band - nie wiedzieć czemu. Czego brakuje to wyłączenia tych diod LED z GUI. Jest opcja wyłączenia tylko diody WIFI i wewnętrznego podświetlenia.
A gdzie mogę znaleźć pomocną diagnostykę z siłą sygnału, zeby lepiej ustawić urządzenie i gdzie podejrzeć które pasma są agregowane?

289

Już ci poprzednik odpowiedział - zainstaluj luci-app-3ginfo-lite, z tego samego źródła skąd masz luci-app-modemband

290 (edytowany przez IceG 2024-02-24 12:29:58)

mimik9000 napisał/a:

Czego brakuje to wyłączenia tych diod LED z GUI. Jest opcja wyłączenia tylko diody WIFI i wewnętrznego podświetlenia.

Za moment dodam pakiet (luci-app-ledcontrol) do mojego repozytorium, to jakaś skromna opcja sterowania LED-ami się pojawi.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

291 (edytowany przez mimik9000 2024-02-24 12:33:44)

Ok, dziala, dzieki.
@IceG, o fajnie

292

mimik9000 napisał/a:

Ok, dziala, dzieki.
@IceG, o fajnie

OK, dodane.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

293

Działa super, dzięki. Jeszcze SMSy sobie też doinstalowałem

294 (edytowany przez kristoferson897 2024-02-24 20:46:09)

Cześć, próbuję zaktualizować i wgrać openwrt frameworkiem do MF286D.
Po zakupie miałem wersję oprogramowania CR-NTTPLMF286DV1.0.0B01.
Po włożeniu karty sim modem stwierdził , że jest aktualizacja dostępna i podniósł się do CR_NTTPLMF286DV1.0.1B02.
Teraz odpalam framework:
B02up_Nordic to Nordic + OpenWrt - nie chce aktualizować , podaje , że nie ta wersja
B01_Play to Nordic + OpenWrt- pozwala włączyć aktualizację, pokazuje "Update initializing...", po pewnym czasie pokazuje use time 2:40 i nie dzieje się nic
Wyłączyłem firewalla na kompie oraz dodatkowe karty sieciowe.
Miał już ktoś podobny problem z framework ? Jak przejść dalej żeby podnieść modem do B12 ?

295

Część druga: framework zaktualizuje modem na B02 od nordica a ty musisz ręcznie podnieść do B12 jak będziesz miał openwrt. Framework nie podnosi modemu tak wysoko.

296

Czyli tylko rozkręcanie i wgranie openwrt po serialu ?

297

Jeżeli nie zaktualizujesz przez framework, to tak, żeby wgrać openwrt będziesz musiał zaktualizować przez bootloader i serial.
Natomiast nie zmienisz w ten sposób firmware w modemie - nie ma takiej prostej metody. Albo kombinuj żeby to framework zrobił, albo musisz wybebeszyć router, wyjąc modem i zrobić mu reanimację jak to było tu na forum opisane.

298

Spróbuj wyłączyć na chwilę ten router od prądu, wyjmując kabelek z tyłu routera i spróbuj jeszcze raz to samo lub spróbuj najpierw użyć Play to Nordic bez OpenWrt, lub Nordic to Nordic bez OpenWrt i później spróbuj framework z OpenWrt.

299 (edytowany przez kristoferson897 2024-02-24 22:00:50)

Restart routera i odłączenie od prądu nie pomaga. Framework bez openwrt zachowuje się identycznie „Update initializing…” i nic :-(
Próbowałem też na innym kompie bez efektu.
Wziąłem drugi mf286d też ze stockowym oprogramowaniem i firmware CR_NTTPLMF286DV1.0.1B02. Aktualizacja frameworkiem tak samo się zachowuje.
Więc to nie jest kwestia uwalonego modemu.

300

Wszystkie tak samo. To raczej framwork coś psuje w którymś momencie. Wałkowane już sporo razy na forum. Zawsze najpewniejszym sposobem było patroszenie żywego pacjent (powtarzam żywego) i serialik. Czasami się udawało bez no ale czasami.. i efekt sam widzisz. I tak patroszenie wcześniej czy później. Jak Ci się palą diody od modemu to można jeszcze spróbować framworkim do bodajże telii i potem do nordica, kiedyś chyba nawet tak testowałem i gdzieś opisywałem ale nie pamiętam bo dawno było i słaba pamięć u mnie już niestety. A jak truposz no to masz moją instrukcję na forum stworzoną wspólnie ze stichem.