Temat: Router domowyz 5G

Witam
Posiadam pytanie znacie jakieś fajne routery ale domowy coś jak mam teraz tzn: ZTE MF286D ale z obsługą 5G ?? większość to mobilne maluchy a ja chcę coś co będzie 24h na dobre włączone.

Obecnie znalazłem OPPO CPE T1a , ZTE MC888 5G ale cena jak na razie powala a używki widziałem z plusa w wolałbym nie brać z logo plus.

pozdro

2 (edytowany przez smereka 2023-06-09 13:02:20)

Odp: Router domowyz 5G

Do Twoje listy ja dorzucę jeszcze zte mc889 i mc801a. Ten ostatni można czasem dorwać za 600-700 stówek. Niemniej żadnego ani z Twojej ani ze swoje listy nie testowałem więc się nie wypowiem. Wiem, że mc801a mają niektórzy tu na forum to może coś napiszą. Te co wymieniłeś i  co ja napisałem oczywiście nie mają wsparcia openwrt. Bo jak chcesz pod openwrt to chyba tylko zyxel nr7101 ale on nie ma wifi więc musisz dodatkowy AP mieć. Ja z niego korzystam + xiaomi ax3600 i chwalę sobie ten zestaw.

3

Z tych wspieranych przez openwrt to tylko zyxel nr7101. Pośrednio - teltonika RUT50 oraz gl.inet Spitz AX - oba na openwrt zmodyfikowane przez producenta.

Samych innych routerów z 5G jest na rynku całkiem już sporo, one zwykle są na np. qualommach. A jak 5G działa to już tu się wypowiadałem - w moim przypadku LTE jest szybsze w większkości lokalizacji gdzie jestem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4 (edytowany przez MiG25 2023-06-09 16:14:09)

Cudy P5 . Tak nie wspierany przez oficjalny Openwrt ( jeszcze ) , ale ma w sobie openwrt smile

A tak to taki MC801A w trybie bridge  ( a jeszcze lepiej MC7010 ) i wpięty do WAN routera Openwrt jest wyjściem ok ( o ile nie chcemy za dużo informacji , sterowaniem AT itp.)

Najnowszymi odpowiednikami MC801A jest MC888 , a MC7010 jest MC889 ( nowsze mają procesor SX62 , starsze SX55).

5

Coś się zmieniło przez te pół roku?

Jest jakiś router 5G rokujący na openwrt i nie kosztujący więcej niż 1k pln??

6

Z 5G to m.in ZyXEL NR7101 i Teltonika RUTX50

Natomiast możesz sobie zrobić składaka z płytki pc czy bananapi i zakupić modem 5G od quectela, ale razem w 1k się raczej nie zmieścisz.

7

Cezary napisał/a:

Z 5G to m.in ZyXEL NR7101 i Teltonika RUTX50

Natomiast możesz sobie zrobić składaka z płytki pc czy bananapi i zakupić modem 5G od quectela, ale razem w 1k się raczej nie zmieścisz.

za "bezcen" ( 250zł) można dostać modemy 5G na m2 ale pcie-only (brandowane dellem albo lenovem, wedle mojej wiedzy nie potrzebują nawet fcc-unlocka), do tego przelotka na zwykłe pcie z aliex za 12zł i można by złożyć coś na dowolnym pc. jedyny powód dla którego wydałem $300 za tamtego quectela to to, że ma usb oraz mmwave.

8

Czyli nie ma szans że np. taki: ZTE MC888 5G będzie miał openwrt?

W sumie bez 5G da się żyć, a jak się upowszechni to może coś taniej będzie.

9

Te wszystkie 5G to raczej zintegrowane SoC'e bez żadnej szansy na dowolną alternatywę.

10

ja mam na działce MC801A, do kamer, sterownia klimą, netfliksa itp, kupiony używany za 500zł z olx, stabilny jak skała, możliwość agregacji pasm, w  środku karta lycamobile działa po sieci plusa 5g (pseudo 5g) transfery down 270mb/s, up 60mb/s. W cenie około 600zł nic lepszego nie ma. Znajomemu kupiłem OPPO CPE T1a i też jest bardzo zadowolony.

11

Co jak co ale akurat 5G w Plusie nie można nazwać pseudo...
Szerokość pasma 40Mhz na pasmie 2600 oznaczonej jako n41 to była deklasacja w stosunku n1 innych sieci.
Oczywiście n78 nie ma porównania,  ale to pseudo 5G to był n1 w pozostałych sieciach.

12 (edytowany przez smereka 2024-02-16 21:47:18)

No to tej patologii n1 przeciez nie wylaczyli.U mnie mc801a domyslnie z tym chlalem sie laczy dopiero wyciecie tego pasma z modemu powoduje polaczenie z n78.Tak oto orange dba o koncowe urzadzenia przewalajac je na n1.Ale co tu pisac jak nie maja specjalistow zeby prawidlowo naliczac oplaty za brak aktywnosci przy sesjach internetowych trwajacych powyzej 31 dni a co dopiero o zarzadzaniu flota urzadzen na pojemnych pasmach

13

Od niedawna jest wspierany Arcadyan AW1000 na IPQ8072A z modemem Quectel RG500Q-EA. Do kupienia na Ali.

14

Calkiem zacne to to.Jak da sie podmienic przyszlosciowo modem na inny to niezla maszynka.

15

Seria RG50xQ jest do wlutowania powierzchniowego , więc podmiana może być trudna....

16

frutis napisał/a:

Od niedawna jest wspierany Arcadyan AW1000 na IPQ8072A z modemem Quectel RG500Q-EA. Do kupienia na Ali.

Zamówiłem, ciekawe co przyjdzie (bo to jakieś zwroty), zobaczymy.

Jest gdzieś instrukcja jak wgrać openwrt??

17

Przez serial i tftp: https://github.com/openwrt/openwrt/comm … a636bcae5e

18

https://github.com/openwrt/openwrt/pull/13725

Więc trzeba dostać się do konsoli , czyli pewnie rozebrać.... Uruchomić plik initramfs ,  z niego zrobić sysupgrade....

19

Trochę poczekam: Przewidywana data dostarczenia: Mar 20, 2024

Potem będę prosił o pomoc, bo niezbyt sobie radzę z "rozbieraniem" (routerów). wink

20

Patroszenie elektroniki to cudowna sprawa.Jak juz przybedzie to zrob zjedjecia trzewii i jak mozesz wklep je tutaj

21

Tak, koniecznie podziel się z tym jak to działa i wygląda.

22

Czy ktoś się orientuje jak wygląda w środku ZTE MF269? Bo jest to zwykły router WiFi na IPQ8071A z dwoma portami 2,5GbE ale ma też gniazdo RJ11 które w instrukcji jest jako "This port is disabled and cannot be used". Może ten router ma jakieś złącze gdzie można wpiąć modem 5G?
Można znaleźć oferty tego sprzętu w Bułgarii.

23

Albo po prostu jakiś VoIP....

24

Witam.
Posiadam dwa access pointy Cisco Meraki33. Były one używane w sklepie i były zarejestrowane na stronie Meraki. Mam  pytanie czy można je przywrócić powtórnie do życia , by nie służyły jaki docisk papieru.
czytałem na eko.one.pl, że udało ci się wgrać OpenWrt do niektórych routerów.
Pozdrawiam.

25

Albo kupujesz licencje meraki albo wgrywasz openwrt i normalnie ich sobie używasz jak chcesz.

Choć wgranie nie jest proste bo trzeba się z flash pobawić, czytaj https://openwrt.org/toh/meraki/mr33