Temat: Usuwanie Zbędnych Pakietów.

Cezary, mam szybkie pytanie.

zaczyna mi brakować pamięci w routerze. Przeszedłem z modemami LTE w całości na Hilinik.

Chciałbym usunąć z pamięci wszystko co dotyczy obsługi modemów po serial, przy zachowaniu obsługi Hilink.

Które grupy sterowników mogę bezpieczenie usunąć w takiej sytuacji?

2

Odp: Usuwanie Zbędnych Pakietów.

kmod-usb-serial*
comgt*
qmi
umbim

usb-modeswitch* zostaw. Pod warunkiem że że sam jest instalowałeś, bo jeżeli były w obrazie to nic z tego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

jeszcze jedno pytanie: na liście pakietów w grupie: luci-i18n* pojawiają się po dwa identyczne pliki jeden z końców en drugi pl.
Peawnie wersje językowe. Czy weraje luci-i18n******en można usunąć jełsi jest obok wersja z końcówką ****pl?

4

Możesz usunąć, tak. Pod warunkiem że sam bo instalowałeś... bo inaczej znów zwiększasz wykorzystanie flash.

5

to poproszę o wyjaśnienie, czemu jak coś usuwam, maleje flesh? w końcu chcę odzyskać trochę pamięci i usunąc zbędne procesy.

6

Jest w faq w górze tej strony. Obraz jest tylko-do-odczytu, usunięcie wbudowanego pakietu to nie jest usunięcie plików z pamięci (bo się nie da - jest tylko do odczytu) tylko zapisane dodatkowych informacji że tych plików ma nie być. Czyli pomniejszy flash o te zapisy.

7

Wracam do wątku sprzed 6 lat smile.

Przygotowuję sobie własny obraz OpenWRT w rel 23.05.2.

Chcę z obrazu usunąć zbędne pakiety. Ponieważ uważam, że lżejsza konfiguracja/mniej softu lepiej działa

Obecnie w konfiguracji używam Firewall 4, mwan3, VLAN i WiFi.

Potrzebuję rady czy mogę usunąć przygotowując obraz następujące pakiety:

1. wszystkie z rodziny: kmod-crypto-***    - nie używam krytpografii, ale może źle rozumiem zastosowanie tych pakietów

2. ewentualnie co można jeszcze usunąć z obrazu.

dzięki

8

Wszystko czego nie używasz smile kmod-crypto możesz usunąć jeżeli coś od nich nie zależy. Więc spróbuj usunąc i zobacz czy się da.