Temat: Netgear R6220 + gargoyle-1.14.0.3 + WPA3 – SAE

Panowie router Netgear R6220   +  gargoyle-1.14.0.3 .
Problem polega na trudnościach z połączeniem telefonu  przez wi-fi  ( 2.4gkz jak i 5g)
Mianowicie mój telefon gubił sieć ( mimo sygnału doskonały) . Zrobiłem restart ustawień sieciowych w telefonie ,pomogło to na chwilę ,po czym sytuacja się powtarzała . Co ciekawe laptop podłączony do sieci wi-fi nie wykazywał takich dolegliwości . Dodam że wybrałem szyfrowanie sieci WPA3 – SAE.
Długo się zastanawiałem o co tu chodzi? Metodą prób i błędów zmieniłem szyfrowanie na WPA2-PSK.
Ku mojemu zdziwieniu problem zniknął i od kilku dni nie występuje.
Według mnie problemem jest moja komórka która nie radzi sobie z protokołem  WPA3 – SAE lub są jakieś błędy algorytmie szyfrowania .
Czy ktoś spotkał się z taka  sytuacją ? Nie ukrywam że chciałbym mieć zabezpieczoną możliwie najlepiej.

2

Odp: Netgear R6220 + gargoyle-1.14.0.3 + WPA3 – SAE

Tak, wiele sprzętów sobie nie radzi w wpa3 i w sumie było to już kilka razy. Nic nie możesz na poradzić, jeżeli klient wykazuje takie cuda - nie możesz na nim używać wpa3.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Tak, wiele sprzętów sobie nie radzi w wpa3 i w sumie było to już kilka razy. Nic nie możesz na poradzić, jeżeli klient wykazuje takie cuda - nie możesz na nim używać wpa3.

Mój Note 10+ ma podobnie. Gdy wracam do domu, nie loguje się do sieci, zgłasza błąd hasła. Wystarczy ręcznie kliknąć w "Połącz" i bez podawania hasła sam się loguje do sieci, jakby wszystko było z nim OK. Tylko ten jeden egzemplarz tak ma na około 15 urządzeń WiFi w tym z 10 na 5GHz. Wiem, że to w nim jest wada, ale daje się z tym żyć. Na routerze mam ustawione WPA3/WPA2, bo kilka urządzeń wspiera ten protokół szyfrowania.

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

4

Cezary napisał/a:

Jak u tesciow zrobilem mesha na r6220 z szyfrowaniem wpa3, to z 5 szt conajmniej jeden lub dwa się rozpinaly i trzeba bylo restartować.
Dopiero zrobienie mesha bez szyfrowania naprawilo problem.

Wiec podejrzewam, ze implementacja wpa3 jeszcze nie jest doskonała.

5

Swego czasu było nawet to powiedziane wprost , że z ani z 802.11s ( cyli mesh ) , ani z 802.11r ( czyli Fast transition ) WPA3 na openwrt nie działa...  Może coś się do ego czasu polepszyło , ale i tak trzeba uważać.

6

Mesh działał chyba do wersji OpenWrt 21.
Tu walczyłem z tematem mesh (Archer C7)
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=22049
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=22952

W tamtym czasie łatwo nie było i bez kombinowania się nie obeszło ale ostatecznie udało mi się zrobić mesh, który był zestawiony na WPA3, a rozgłaszanie wi fi normalnie na WPA2.

Zaktualizowałem routery i musiałem pożegnać się z mesh.

7

Focus napisał/a:

Mesh działał chyba do wersji OpenWrt 21.
Tu walczyłem z tematem mesh (Archer C7)
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=22049
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=22952

W tamtym czasie łatwo nie było i bez kombinowania się nie obeszło ale ostatecznie udało mi się zrobić mesh, który był zestawiony na WPA3, a rozgłaszanie wi fi normalnie na WPA2.

Zaktualizowałem routery i musiałem pożegnać się z mesh.

Mi tez się udało zrobić, na 5.routerow, ale  dopiero wyłączenie szyfrowania na interfejsie mesh spowodowało, ze linki mesch dzialają stabilnie przez conajmniej 24h.

Ale jest w domu jednorodzinnym, na 5 GHz i poza posesją juz nic nie da się odebrać bez anteny kierunkowej

8

U mnie mesh miałem tylko na dwóch routerach (z pięcioma to chyba byłoby cenowe szaleństwo) ale działało to stabilnie kilka miesięcy, a nie dni, czy godzin.
Mi zrywało połączenie mesh jak miałem za daleko ustawione te routery i musiałem znaleźć optymalną odległość między nimi i ustawić odpowiedni kanał.
Wtedy nawet nie wiedziałem, że jest DFS smile
Zrobiłem mesh coś w rodzaju mostu na WiFi 5 z WPA3 bez WiFi 4, a rozgłaszanie na WiFi 5 i 4 z WPA2.
A więc klienci łączą się na WPA2, a nie WPA3.

Możliwe, że zrobiłeś WPA3 też dla klientów i wtedy mogły dziać się różne rzeczy.
Ja wtedy nie po to kombinowałem, żeby zrobić to bez szyfrowania.