426

Odp: Aktualizacja Oscam

Wielkie dzięki, nie ma problemu z aktualizacją do wersji 23.05, ale problem polega na tym, że muszę zainstalować wersję oscam starszą niż 11391, ponieważ istnieje niezgodność protokołu cccam, jeśli serwer ma numer 11391, a klienci muszą mieć wersję oscam do 11391, jeśli wersja serwera to np. 11700 i wszyscy klienci są do 11391, 10 sekund działa, 10 sekund psuje się cyklicznie, ale zawsze jest to found w logach. Tylko poprzez protokół cccam!

427

Takich wersji to ja nie mam.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

428

Cześć, nie chcę zaśmiecać... Ze względu, że słabo ogarniam to co "Cezary" robi dla zwykłych użytkowników wrt... , WR1043nd v2 miałem na tym server oscam, stare wydanie Gargoyle. Po aktualizacji na najnowsze 23.05 nie mam pojęcia jak doinstalować oscam, rozumiem, że w repo nie znajdę (brak wsparcia) ale skąd mam pobrać.? Dzięki za pomoc.

429

Tu są: https://dl.eko.one.pl/test/ doinstaluj sobie ręcznie. Dla twojego modelu to jest pakiet z mips_24kc nazwie.

430

Collected errors:
* pkg_hash_check_unresolved: cannot find dependency libopenssl3 for oscam
* pkg_hash_check_unresolved: cannot find dependency libusb-1.0-0 for oscam
* pkg_hash_check_unresolved: cannot find dependency libpcsclite for oscam
* pkg_hash_fetch_best_installation_candidate: Packages for oscam found, but incompatible with the architectures configured
* opkg_install_cmd: Cannot install package oscam.

Czyli brakuje bibliotek, poczytam jak to opanować i dam znać czy poszło.

431

opkg update

zrób, a później instaluj ręcznie oscama. Lub ściągnij i ręcznie doinstaluj brakujące zależności.

432

Chcę sam skompilować oskam w s3_releases-master, router to Linksys. Nie wiem, którą wersję istniejących Openwrt wdrożyć dla mojej architektury.

Linksys WRT1900AC v1
ARMv7 Processor rev 2 (v7l)
mvebu/cortexa9
OpenWrt 22.03.2

owrt_ar71xx_mips
owrt_ath79_mips
owrt_kirkwood_arm
owrt_mediatek_armv8
owrt_ramips_mips
owrt_rpi_armv7

lub jakiś inny?

433

Twój router to mvebu/cortexa9.

434

Nie widzę takiej opcji w toolchains.cfg dla tej architektury!
https://github.com/gorgone/s3_releases/ … chains.cfg

435

Więc pisz do autorów tego czegoś.

436

@Cezary kiedyś kompilowałeś tą architekturę: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 96#p251496

437

Nie przeczytałeś całości. Nadal mam skompilowanego oscama na tą platformę. Ale przedmówca chce skompilować samodzielnie coś co się nazywa s3_releases. Więc co mi do tego? smile

438

No tak, nie doczytałem smile

439 (edytowany przez mt58 2024-01-14 09:37:08)

Linksys WRT1900AC v1
ARMv7 Процесор rev 2 (v7l)
mvebu/cortexa9
OpenWrt 22/03/2

Przepraszam, pewnie jestem irytujący, ale jest skompilowany oscam dla tego routera. Chcę go skompilować samodzielnie, z własną łatką, ale nie jest dla mnie jasne, w jaki sposób kompilowany jest ten w folderze testowym!
Jeśli to możliwe, jakieś wskazówki lub sposób wyboru tulchaina?
oscam_11702-1_arm_cortex-a9_vfpv3-d16.ipk

440

Ten mój jest kompilowany w sdk openwrt.  O kompilacji masz opisane tutaj: https://eko.one.pl/?p=openwrt-kompilacj … egopakietu (tylko przeczytaj całość), makefile z którego powstaje mój pakiet jest u mnie w gicie: https://github.com/obsy/packages/tree/master/oscam - ale ew przyda ci się on tylko jako szablon bo i tak musisz zmienić i dostosować go do nowych źródeł z których będziesz korzystał.

Ja nie używam oddzielnego toolchana do kompilacji, używam tego co jest w openwrt.

441

Prośba do Cezarego lub osoby która się zajmuje oscamem wersja oscam-mega45_11702-1_arm_cortex-a7_neon-vfpv4 nie obsługuje kanałów 64 bitowych,testowane na Fritzbox 4040 Gorgoyle 1.14.

442

Nie mam kompletnie pojęcia o czym piszesz. Ja tylko to kompiluję, nie zajmuję ani rozwojem ani naprawianiem tego czegoś.

443

Cezary napisał/a:

Nie mam kompletnie pojęcia o czym piszesz. Ja tylko to kompiluję, nie zajmuję ani rozwojem ani naprawianiem tego czegoś.

Jeżeli nie robisz w tym temacie to nie będe drążył. Może ktoś na forum spotkał się z tym problemem to proszę o kontakt.

444

Error loading shared library libssl.so.3: No such file or directory (needed by ./oscam_11702-1_arm_cortex-a7_neon-vfpv4)
Error loading shared library libcrypto.so.3: No such file or directory (needed by ./oscam_11702-1_arm_cortex-a7_neon-vfpv4)

Skąd moge pobrać te brakujące pliki,mam problem z zainstalowaniem oscam_11702-1_arm_cortex-a7_neon-vfpv4 na Fritzboxie 4040 na Gorgoylu 14,03.

445

Z repozytorium openwrt 23.05. Wszystkie oscamy u mnie są kompilowane dla openwrt 23.05

446

Cezary napisał/a:

Z repozytorium openwrt 23.05. Wszystkie oscamy u mnie są kompilowane dla openwrt 23.05

root@Gargoyle:~# opkg install /tmp/oscam_11702-1_arm_cortex-a7_neon-vfpv4.ipk
Preparing to install the following packages, which will require 783419 bytes:
        oscam

Preparing to install package oscam...
Error loading shared library libatomic.so.1: No such file or directory (needed by /usr/lib/libssl.so.3)
Error loading shared library libatomic.so.1: No such file or directory (needed by /usr/lib/libcrypto.so.3)
        Successfully installed oscam.
Installation of packages successful.

Takie błedy jak widać jak to przeskoczyć

447

Zainstaluj libatomic1, jest normalnie w repo. Jak czegoś nie ma to sobie musisz zainstalować.

448

Gdzie moge znaleźć te dwa pliki :

root@Gargoyle:/tmp# ./oscam -h
Error loading shared library libssl.so.1.0.0: No such file or directory (needed by ./oscam)
Error loading shared library libcrypto.so.1.0.0: No such file or directory (needed by ./oscam)

449

W repozytorium openwrt 23.05.

450

Witam, podpowiecie, jak zaktualizować oscam do nowszej wersji. Obecnie mam TP-Link TL-WDR4300 v1z 19.07-SNAPSHOT r11144