Temat: TP-LINK TL-MR3220 prolem z zasięgiem !

Witam !

Właśnie zmieniłem ostatniego D-Link'a na tytułowego TP-Link'a i od razu na starcie ogromny problem, a mianowicie coś dziwnego jest z zasięgiem wifi. Otóż na standardowej antence dołączonej do routera wykrywa mi więcej sieci niż na mojej antenie parabolicznej ! Problem jest taki że na tej standardowej antence niema mowy bym "złapał" swoja sieć jako klient. Czy ten router ma jakiś trik z rezystorem jak niektóre asusy, albo ma jakieś alternatywne sterowniki ?

Sprzęt: Seagate GoFlex Home
Info: 128MB RAM / 1,2GHz CPU /  USB / sATA / RJ45
Osprzęt: 500GB SATA / LCD DPF 2,4" / USB rt2800

2

Odp: TP-LINK TL-MR3220 prolem z zasięgiem !

Żadnego tricku z rezystorem nie ma. Sterowniki są jakie są. To źle że wykrywa więcej sieci?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

To bardzo źle ! Może źle to ująłem, na dołączonej antence wykrywa tyle sieci ile powinno, za to na mojej paraboli z której normalnie korzystam wykrywa mi mniej sieci niż na tej standardowej, a co za tym idzie nie jestem w stanie wyłapać mojej sieci.

4

Aa, o to Ci chodzi. Bardzo dziwne. Parabola powinna być przecież o wiele silniejsza...

5

No i zawsze była, we wszystkich innych routerach jak podpiąłem moja parabole, to bez problemu znajdowało mi moją sieć, a tu gorzej jak na standardowej antence !

6 (edytowany przez Tekkenmoor 2012-01-07 11:49:36)

Odświeżam temat bo minęło parę miesięcy, a nic się nie ruszyło w kwestii sterowników ath9k, a co za  tym idzie router leży i się kurzy bo nie mogę go używać. AP jeszcze jako tako działa, choć każdy inny router jaki miałem dawał lepszy sygnał. Z kolei Client mode to kompletna porażka, najlepszy zasięg jest bez antenny. Im lepsza antena tym gorszy zasięg.

Najlepsze w tym wszystkim jest to że w finałowym 10.03.1 jest wsparcie tylko dla TL-MR3420, dla TL-MR3220 już nie ma, a niby różnią się radiem. Spostrzegłem że nieważne czy zainstaluje trunka przeznaczonego dla mojej platformy czy też 10.03.1 dla TL-MR3420 podstawowa konfiguracja wifi jest taka sama ! W dodatku samo radio w obu przypadkach działa tak samo kiepsko.

7

Niewiele ludzi się skarży na problem z apclientem w tplinku, więc... może masz po prostu sprzęt walnięty?

8

A nie dziwi nikogo że dla TL-MR3420 oraz TL-MR3220 openwrt ma tą sama konfiguracje radia ?

9

Bo ma tą samą. Różnica jest w HT40 (zobacz mój opis: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=636), domyślnie openwrt nie ustawia tego.

10 (edytowany przez Tekkenmoor 2012-01-07 13:07:02)

No to mówi się trudno, to chociaż powiedz który chipset lepszy Atheros 5007UG czy REALTEK 8188SU ? Bo zamierzam kopić kartę WiFi na USB i czy pasywny HUB wystarczy do takiej karty + dysku ?

11

Pod openwrt? To zapomnij o realteku.

12 (edytowany przez michal_dydycz 2012-01-07 18:19:07)

Jesli chcesz klienta to kup sobie tplinka albo wa 500 lub 501 i styknie nie trzeba wrt chodzi bardzo dobrze i stabilnie na orginalnym sofcie a router dalej sobie postaw na wrt z doswiadczenia kilku letniego to obok tych 500 i 501 i wr543 z tplinka to sie nic nie umywa jako klient i nawet z wrt smile chyba ze masz siec w N to musisz sie posilkowac innym ale do b/g to polecam to co wyzej aha a na antenie kierunkowej powinien mniej sieci wykrywac to normalne a co jeszcze moze siec do ktorej sie laczysz ma jakies dziwne ack wpisz na sztywno nazwe sieci i poczekaj lub zobacz czy bo nie wiem czy te routery nie maja wyjscia rx/tx lub przelacz go w tryb b/g na sztywno

13

Niestety nie chodzi tylko o klienta, mam pare wymagań i doradzono mi ten router, rzuciłem dla niego Dlink'a 320. Niestety okazało się że to wielki badziew. Zamówiłem już kartę na wifi na USB zobaczmy co z tego wyjdzie.