451 (edytowany przez MiG25 2024-02-11 16:23:56)

Odp: Netgear LBR20 Orbi

Ok , taki coś wyszło : https://github.com/openwrt/openwrt/pull/14604

452

Signed-off-by  chyba popraw, bo wygląda jak pozostałość z Ctrl-C/Ctrl-V

Małe OT: sprawdziłem w logach i niestety, poza standardowymi osobami robiącymi mirrory tylko 8 różnych IP pobrało sobie obrazy dla LBR20. Nie wiem czy ciekawości, czy faktycznie mają ten router, ale może ktoś właśnie sprawdza się odezwie z feedbackiem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

453

Ale ten sysupgrade nadal nie działa?

454

Sysupgrade działa, ale jak masz kabel w lan2 to będzie migał na czerwono po restarcie. Także wyjąć kabel z lan2, sysupgrade, niech się zrestartuje i możesz podłączyć. Przynajmniej przy domyślnych zmiennych bootloadera.

455

Sprawdzałem ,czy Voxel może działać z smsami , i generalnie też jest tylko w stanie odbierać , ani wysyłanie ,ani wysyłanie kodów ussd nie działa.
No i robi to znajomym toolem smile https://github.com/SVoxel/ORBI-LBR20/bl … sms_main.c

456

Tak, władowali to jakiś czas temu.

457

Dziś próbowałem kartę Plusha.... No i za Chiny nie chciał działać na standardowym apn "internet" nie wiadomo dlaczego... Zmiana na apn "plus" i było ok. No i za którymś razem w końcu apn "internet" zaskoczył.... Na razie traktuję to jako problemy z siecią.

Na karcie plusha wysyłają się uż USSD..... Ale wysyłanie SMSów dalej się nie udaje ( choć MiFi twierdzi , że został wysłany.)

458

Czy w MIFI , w pasmach LTE , Restart połączenia coś ma robić ? Bo wygląda jakby się nic nie działo...

459

ifup wan robi, nawiązuje ponownie połączenie. Dla niektórych modemów po zmianie pasma jest to wymagane.

460

Ale jak robię ifup wan z terminala , to mi się Liczba wznowień połączenia zwiększa , ping przestaje na chwilę działać , no i najważniejsze , widzę to w logu , a naciśnięcie tego przycisku nic takiego nie robi....

461

Zwracam honor, został stary kod z ery sprzed 5GNSA/SA i się wykłada. Poprawiłem, będzie dobrze od następnej wersji.

462

Kolega Chorwat zaczął się wyżywać na PR smile
M.n, chce usunięcia labeli z LEDów.... To jak to będzie wyglądać i jak później odróżnić , jak wszystkie się później będą wyświetlać w /sys/class/leds/ jako LED_FUNCTION_STATUS ?

No i pyta się dlaczego taki mały rozmiar kernela i czy nie dało się go w ubi zrobić....

463

Ostatnio zmiany poszły związane z tymi ledami. Dlatego takie żądnia.

464

No i co po nich wyjdzie w /sys/class/leds/  ?

Poźniej est takie coś:

soc {
        rng@22000 {

I do tego mam już dodać jakieś labels ..... Jakie ?

465

Zmiany z ledami masz tutaj: https://github.com/openwrt/openwrt/comm … b25b31d1d8

466 (edytowany przez MiG25 2024-02-16 10:47:07)

No tak , i u nas tylko tu label wynika z linii function i lini status , a tu po usunięciu label tworzy się takie coś:

root@OpenWrt:~# ls /sys/class/leds/
ath10k-phy0     blue:status     green:status    green:status_1  red:status      red:status_1    white:boot
root@OpenWrt:~# 

Trzeba tm u górze jakąś funkcję wymyśleć .... Może faktycznie LED_FUNCTION_BOOT ,jak dla białej ?

No i skąd ten led ath10k-phy0 się utworzył ?

EDIT: , i jeszcze w sumie LED_FUNCTION_BACKLIGHT dla tych obi się mi rzuciła w oczy

467

MiG25 napisał/a:

No i co po nich wyjdzie w /sys/class/leds/  ?

Poźniej est takie coś:

soc {
        rng@22000 {

I do tego mam już dodać jakieś labels ..... Jakie ?

Nie wiem o co mu chodzi. W innych urządzeniach też to występuje dokładnie w takiej postaci, więc nie wiem co chce zmienić. Spytaj się go o co mu tu chodzi.

468

Ok , a w tych następnych punktach ?

&tlmm {
    mdio_pins: mdio_pinmux {
        mux_1 {

i tu komentarz " mdio "

i dalej

bias-pull-up;
        };

mux_2 {

I tu komentarz : " mdc "

Coś zamienić ?

469

Prawdopodobnie zamiast mux_1 i mux_2 masz to nazwać odpowiednio mux_mdio i mux_mdc. Tak przynajmniej jest innych DTSach

470

Ok , zerknijcie czy te poprawki są ok ...

Jeszcze się pytał dlaczego taki mały kernel , no i czy kernel w ubi bootloader nie odczytuje...

471

MiG25 napisał/a:

Jeszcze się pytał dlaczego taki mały kernel , no i czy kernel w ubi bootloader nie odczytuje...

Tutaj jest lista komend z u-boota: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 76#p295876
Nie ma tam ubi. Więc chyba nie da się z ubi wystartować kernel'a. Możesz wrzucić to jako komentarz.

472

Obraz sysupgrade jest chyba przygotowany w zły sposób. Obecnie jest zdefiniowany tak:
- w Device/DniImage

IMAGE/sysupgrade.bin := append-kernel | pad-offset 64k 64 | append-uImage-fakehdr filesystem | \
        append-rootfs | pad-rootfs | check-size | append-metadata

- w Device/netgear_orbi

IMAGE/sysupgrade.bin/squashfs := append-rootfs | pad-to 64k | \
        sysupgrade-tar rootfs=$$$$@ | append-metadata

Może sprawdzicie coś takiego:

define Device/netgear_lbr20
    $(call Device/netgear_orbi)
    DEVICE_MODEL := LBR20
    NETGEAR_BOARD_ID := LBR20
    NETGEAR_HW_ID := 29766182+0+256+512+2x2+2x2+2x2+1
    KERNEL_SIZE := 3932160
    BLOCKSIZE := 128k
    PAGESIZE := 2048
    UBINIZE_OPTS := -E 5
    IMAGE/factory.img := append-kernel | pad-offset $$$$(BLOCKSIZE) 64 | \
        append-uImage-fakehdr filesystem | pad-to $$$$(KERNEL_SIZE) | \
        append-ubi | netgear-dni
    IMAGE/sysupgrade.bin := append-kernel | pad-offset $$$$(BLOCKSIZE) 64 | \
        append-uImage-fakehdr filesystem | sysupgrade-tar kernel=$$$$@ | \
        append-metadata
    DEVICE_PACKAGES := ipq-wifi-netgear_lbr20 ath10k-firmware-qca9888-ct kmod-usb-net-qmi-wwan kmod-usb-serial-option uqmi
endef
TARGET_DEVICES += netgear_lbr20

473 (edytowany przez MiG25 2024-02-17 08:21:18)

Tak też się kompiluje , i nic się nie zmienia , znaczy może same pliki wyglądają ciut inaczej, ale nic to w praktyce nie poprawia, dalej po sysupgrade jest zła CRC no i wtedy jak coś jes w lan2 ,to przechodzi w tryb Upgrade....

Więc pytanie , czy na pewno zmieniać , skoro jest dobrze ?

474

Dobra wiadomość , że BDFy zostały dodane do firmware_qca-wireless.

Czyli teraz trzeba te wpisy  w package/firmware/ipq-wifi/Makefile:

PKG_SOURCE_DATE:= 
PKG_SOURCE_VERSION:=
PKG_MIRROR_HASH:=

I będą się ściągać już z tego gita  ? Tylko skąd te dane wziąść ?

A dwa ,kolega dalej drąży temat małego kernela....  Może po prostu zwiększyć rozmiar partycji kernel  ? Powiedzmy do 0x00500000 ( 5 242 880b) ?

Jak sprawdzić ,czy uboot obsługuje kompresję LZMA kernela ?( bo takie pytanie padło).

475

1. Zmieniasz pakiet ipq-wifi i robisz osobnego PR. Oczywiści te dane są - 2024-02-17, version: 10279ccfdab2f7377d0e1ea60a2db9d7d6c85c92, hash - jak ściągniesz paczkę to sobie przelicz, albo spróbuj przekompilować z innych hash to wypisze że się nie zgadza ale napisze jaki hash ma pobrana paczka
2. Możesz zwiększyć. Zakładając że przywrócenie oryginalnego softu nie będzie problemem bo sam sobie wszystko nadpisze. Ew trzeba opisać co zrobić żeby wrócić do oryginalnego softu.
3. Używasz $(call Device/FitImageLzma) który najpierw skompresuje to przez lzma. Co jeszcze nie oznacza że się uruchomi, to musisz sprawdzić/

Fajnie że się odezwał, bo to oznacza że nie trzeba będzie czekać ileś miesięcy tylko jest szansa na szczęśliwe zakończenie.