Temat: TP-LINK WR1043ND v4 "cegła"

Hej,
kupiłem router z tytułu z już wgranym OpenWRT. Ale coś mnie podkusiło, żeby wgrać "oryginał" ze strony OpenWRT, bo nie wiedziałem, czy poprzedni właściciel czegoś nie "zostawił".
No i zonk: krzyczało, że się wersja nie zgadza, dałem wymuszenie i padło. Ściągnąłem wersję factory.
Dla v4 jest dziwnie, nawet wersja factory nie ma wielkości pełnego flasha.

Podłączyłem serial a tam kaszana, nawet bootloader się nie pokazuje. Ale coś żyje bo zawartość terminala się zmienia.

Mam jeszcze drugi v4, sprawny.

Teraz problem:
- jak można to reanimować, (jeśli ktoś się podejmie za sensowną cenę to jestem otwarty),
- wylutować (wpiąć się w PCB, ale co z zasilaniem, żeby zasilić tylko flasha?) flasha z obu i kopia 1:1 z działającego?
- inne pomysły?

2

Odp: TP-LINK WR1043ND v4 "cegła"

Ten router ma recovery, wgraj sobie z https://dl.eko.one.pl/orig/tl-wr1043ndv4/

Recovery robi robi się w ten sposób: https://tplinkforum.pl/t/tryb-recovery- … ic_id=9776

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Lipa:
niezależnie który przycisk trzymam przy włączeniu zasilania, efekt ten sam:
- zapala się "POWER", po kilku sekundach zapalają się wszystkie diody na 1-2sek i cykl się powtarza.

4 (edytowany przez laurentp 2024-02-07 18:49:26)

A jednak może...?
- włączam trzymając przycisk przy gnieździe zasilania,
zapala się ikona połączenia (strzałki góra i dół), ale po paru sekundach wraca do błyskania.
Na razie nie uruchomiłem tftp ani nie przeadresowałem lapka (Linux).

Podłączę konwerter szeregowy to wyjdzie, czy wchodzi czy nie w ten tryb. Piny i tak mam wlutowane.

5

Więc to zrób, bo jak widać jest szansa że router będzie chciał oprogramowanie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Sądząc po objawach, konwerter może nie być potrzebny, a diodą nie zawsze się trzeba sugerować. Ważne, żeby sprzęt pytał o serwer TFTP.
Jak masz Linuxa, to najpierw odpal np. ATFTPD i podaj mu plik recovery.

7

Na razie lipa:
- dioda WPS się zapala, ALE NIE zapala się dioda na porcie do którego jest wetknięty kabel LAN.
- próbowałem adresów 192.168.0/1.66

Użyłem in.tftpd (podnosiłem nim MR3220 parę razy), nie wiem dokąd on loguje przy opcji -vv (w syslogu nic nie ma).
Czyli czas się podpiąć znowu pod konsolę.