1

Temat: [prośba o pomoc]nowy soft do TP WDR 4300

Cześć
Za sugestią Czarka publikuję nowy temat.

Mam TP link WDR 4300 (N750).
Chciałbym zachować ogólnie te funkcję co posiada, ale obecny klasyczny firmware jest tak stary, że nie obsługuje protokołu SFTP i SMB2 więc ani serwera plików ani zmapować dysku nie mogę (na praktycznie wszystkich przeglądarkach i Windows 10), a co chciałbym zrobić. Gdyby była możliwość podpięcia dwóch dysków USB w konfiguracji RAID2 to byłby szał (bo router posiada 2 takie porty) to byłoby super. Mniemam, że musiałby być jakiś dodatkowy soft  robiący za bieda kontroler RAID. Dysk służyłby raczej do archiwizacji i/lub FTP więc dyski nie pracowałyby cały czas.
Potrzebuje rady jak to zrobić z openWRT i jakimiś pewnie dodatkowymi programami.

Bóg zapłać albo w ramach wymiany barterowej, mogę zaoferować jakieś części do PC retro np karty sieciowe na ISA lub PCI ( ethernet, BNC), płyty główne, procesory etc. Jestem z Krakowa więc jakby ktoś potrzebował coś naprawić, zlutować, zbadać na dobrym multimetrem lub oscyloskopie to zapraszam.

2

Odp: [prośba o pomoc]nowy soft do TP WDR 4300

Do wdr4300 możesz zainstalować aktualne openwrt. Do tego instalujesz mdadm i sobie robisz raid'a na dowolnej ilości dysków które podłączysz. Oczywiście nie spodziewaj się nie wiadomo jakiej wydajności bo i sprzęt wiekowy i usb niezbyt wydajne.
Taki bieda-nas możesz sobie zrobić w 10 minut i później doinstalować usługi które potrzebujesz (ksmbd np.)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez basal 2024-02-07 11:19:20)

super, czyli jest szansa smile
Mówimy o openwrt-23.05 z Luci? a te programy skąd mogę ściągnąć?

errata, chodziło mi o RAID 1 ( miałem wg łowie 2, bo 2 dyski)

4

Raczej bez luci, bo z luci to może być cienko ze zmieszczeniem tego co chcesz w 8MB flash. Wszystkie programy są w repo openwrt, więc po prostu instalujesz przez opkg.

5 (edytowany przez basal 2024-02-07 16:34:24)

kurcze, ja nie przywykły do konsoli hmmm konfiguracja potem routera, jakieś przekierowanie portów, firewalle czy DMZ( tak do zabawy) itp... obawiam się, może to byc droga przez mękę. Może jakiś starszy WRT?

A wchodzi w grę upgrade routera o większą pamięć Flash? czy BIOS (jeśli takie coś istnieje) tego nie puści? Mógłbym znaleźć inny układ flash o podobnych parametrach i go wlutować. Obecnie wg materiałów z neta jest Spansion S25FL064A

6

Możesz wgrać starszą wersję, wtedy zostanie więcej miejsca.

I nie, nie zmieniaj flash bo to nic nie da bez rekompilacji systemu bo trzeba w dtsie wskazać ilość pamięci flash.

7

Ok, która wersja jest lżejsza?

8

Czym starsza tym więcej miejsca zostanie.
Czym starsza tym bardziej jesteś zdany na siebie, bo nikomu nie będzie chciało się instalować czy sprawdzać co w starszej wersji działało a co nie.

9 (edytowany przez basal 2024-02-08 09:08:13)

https://i.ibb.co/5Y2RDFM/Zrzut-ekranu-2024-02-08-090334.png

ściagnąłem z Twojej stronki chyba wszystkie które pasowały do Atherosa i widzę, taki sam rozmiar

10

Mylisz się i piszesz nieprawdę.

4,0M 2019-11-17  openwrt-18.06-snapshot-r7911-f65330d27d-ar71xx-generic-tl-wdr4300-v1-squashfs-sysupgrade.bin
4,3M 2022-04-23  openwrt-19.07-snapshot-r11430-ecbbb373ed-ar71xx-generic-tl-wdr4300-v1-squashfs-sysupgrade.bin
5,9M 2023-04-22  openwrt-21.02-snapshot-r16847-f8282da11e-ath79-generic-tplink_tl-wdr4300-v1-squashfs-sysupgrade.bin
6,6M 01-08 19:21 openwrt-22.03-snapshot-r20275-17ee3e0b20-ath79-generic-tplink_tl-wdr4300-v1-squashfs-sysupgrade.bin
6,6M 01-06 15:39 openwrt-23.05-snapshot-r23695-80ef582dee-ath79-generic-tplink_tl-wdr4300-v1-squashfs-sysupgrade.bin

To co pokazałeś to pewnie factory który dla tplinków ma stały rozmiar.

11

no tak bo w opisie  pliku w wyniku wyszukiwania na:
https://dl.eko.one.pl/firmware/
jest napisane przy factory, że "Obraz factory używany jest do pierwszej instalacji OpenWrt." Z racji tego, że mam fabryczny soft to tak to zrozumiałem.

12

Tak, ale nie pomyślałeś że factory inaczej jest budowany. Zainstaluj każdy z faktory który pobrałeś i zobacz ile zostanie wolnego miejsca po instalacji każdego z nich.

13

Cezary,
Czy w tym modelu nie działa sysupgrade między wersjami?
Jak już wgra pierwszy factory 21.02 to dalsze wersje mógłby robić na sysupgrade, bo po co cofać się za każdym razem do OFW żeby instalować pozostałe factory...
Reszta obrazów factory byłaby do wyrzucenia i zastąpienia przez  *upgrade.
Chyba że router nie umie robić takich skoków...

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

14

Działa, tylko trzeba robić bez zachowania konfiguracji.

15

Cezary napisał/a:

Tak, ale nie pomyślałeś że factory inaczej jest budowany. Zainstaluj każdy z faktory który pobrałeś i zobacz ile zostanie wolnego miejsca po instalacji każdego z nich.

nie pomyślałem, nie jestem programistą, nie mam pojęcia jak to działa. Sorry, że zapytałem

16

Nie przepraszaj że zapytałeś. Wręcz przeciwnie, pytaj.

17

Dobrze, czyli jaką procedurę podsumowując mi zalecanie? Najlepiej rozpisaną do detalu smile

18

basal napisał/a:

Dobrze, czyli jaką procedurę podsumowując mi zalecanie? Najlepiej rozpisaną do detalu smile

Ale procedurę na co?

19

instalację nowego firmware'u. Który na początek, potem jakiś upgrade jak rozumiem, czy nie? Następnie te programy?

20

Po prostu instalujesz factory z oryginalnego softu i to wszystko. Później sobie doinstaluj co tam już potrzebujesz. Nie ma potrzeby robienia kolejnego sysupgrade, chyba że po prostu chcesz zaktualizować soft.

A który - to już rozmawialiśmy, nowsze są większe i wybierz ten który ci będzie pasował. Ja siłą rzeczy polecam najnowszy.

21

Z oryginalnego softu OpenWRT, dobrze rozumiem?

22

Z oryginalnego softu producenta (tp-linka) wgrywa się plik z factory w nazwie. Masz to w faq na górze tej strony.

23

No i jeszcze nazwę niechby skrócił, bo raczej nie przyjmie OFW takiej długiej factory.

24

Cezary napisał/a:

Z oryginalnego softu producenta (tp-linka) wgrywa się plik z factory w nazwie.

aaa teraz rozumiem, no tak. Innego rozwiązania nie brałem pod uwagę w głowie dlatego dopytywałem o co chodzi. Wgrywanie programatorem bezpośrednio do flasha by mi się nie chciało. wink

25 (edytowany przez basal 2024-02-12 11:07:57)

Cybe napisał/a:

No i jeszcze nazwę niechby skrócił, bo raczej nie przyjmie OFW takiej długiej factory.

tak, musiałem skrócić bo nie łykał

Udało się, wszystko hula. Są dwie rzeczy, które na razie zauważyłem fajne tj konfiguracja VLANów ( chociaż na razie mi nie potrzebna) oraz widmo pasm WIFi, super rzecz
https://i.postimg.cc/HVNw3bdC/Zrzut-ekranu-2024-02-12-110229.png

Nie znalazłem GUI raportu dotyczącego pamięci flash ale zrobiłem coś takiego z putty przez SSH ale nie wiem jak to interpretować, czy dużo czy nie.

root@OpenWrt:~# df -h
Filesystem                Size      Used Available Use% Mounted on
/dev/root                 5.3M      5.3M         0 100% /rom
tmpfs                    60.2M    288.0K     59.9M   0% /tmp
tmpfs                    60.2M     96.0K     60.1M   0% /tmp/root
tmpfs                   512.0K         0    512.0K   0% /dev
/dev/mtdblock4          576.0K    232.0K    344.0K  40% /overlay
overlayfs:/overlay      576.0K    232.0K    344.0K  40% /

@Czarku- czy Ty jesteś autorem GUI?