Temat: Cudy WR3000 z OpenWrt 23.05.2 - przeciętna prędkość Wi-Fi 5Ghz
Cześć,
ostatnio zmieniłem Asusa RT-AC1200G+ na Cudy WR3000.
Wgrałem do niego najpierw soft OpenWrt z oficjalnej strony Cudy, potem update do najnowszej wersji 23.05.2.
Kolejne ustawiłem go jako "Dumb Access Point", zgodnie z instrukcją na openwrt.org, dodatkowo dodałem jako port bridge port WAN.
Generalnie wszystko gra, tylko nie jestem do końca zadowolony z prędkości Wi-Fi.
W komentarzach na do okazji na pepperze, w dyskusji dotyczącej tego routera znalazłem info, m.in od kolegi @adrianszymanski242, że przy necie 600/100 wyciąga prędkości ponad 500Mbps. U mnie przy takim samym necie wyciągam max download ok 380Mbps.
Za jego radą włączyłem software + hardware offload (z tym, że zgodnie z instrukcją konfiguracji AP firewall mam wyłączony w Startupie, więc w sumie nie wiem czy to coś daje), włączyłem packet steerling, dograłem mt7981-wo-firmware i bridger oraz do pliku /etc/modules.conf dopisałem: options mt7915e wed_enable=Y
Niestety, nie pomogło.
Jeżeli chodzi o ustawienia wifi to mam to tak:
radio0 i radio1 mają ten sam SSID (próbowałem też z różnymi SSID, dla prędkości 5Ghz nie miało to znaczenia)
radio0 ustawione na N, kanał 1, 40Mhz,
radio1 AX, kanał 40 i 160Mhz (próbowałem też 80Mhz, bez większych zmian).
Szczerze mówiąc liczyłem na coś więcej, a wyniki Wi-Fi mam mniej więcej takie same jak na poprzednim routerze.
Można czegoś jeszcze spróbować?
Z góry dzięki za pomoc.