26

Odp: Airprint na openwrt - próba kompilacji projektu ipp-usb pod openwrt

Tak, wpisałem ręcznie bo to co wykryła apka nie działało.
Dodałem printer.service i jest widoczne przez niektóre usługi i apki ale drukowanie nie działa bezpośrednio z żadnej.
To co rozgłasza avahi to tylko fakt, że drukarka jest w sieci.

Z tego co czytałem, aby drukowanie działało apka musi zamienić to co chcemy drukować na odpowiedni język drukarki.

Ta nie robi tego sama tylko korzysta z zewnętrznego serwisu "cloud" co mi się nie podoba.

Bezpośrednie drukowanie na port rozgłaszany przez avahi kończy się tylko miganiem diody drukarki i nic poza tym.

27

Avahi rozgłasza nawet jak drukarka fizycznie nie jest podłączona do routera.
Po prostu będzie błąd i nie wydrukuje.

Czy jak masz podłączoną drukarkę do routera to z poziomu komputera możesz na niej drukować?

28

Z poziomu komputera Win10 bez problemu drukuję przez USB nawet bez Avahi.
Usługa wbudowana w Gargoyle lub openwrt sprawdza się wyśmienicie.

Problem w tym, że to jest drukowanie "RAW" czyli przekazujemy na IP:port routera surowe dane a on przekierowuje to na drukarkę.
Sęk w tym, że aby to działało z Windows musiałem w win10 normalnie sterowniki do drukarki zainstalować. One są odpowiedzialne zamianę danych, które wysyłam na język drukarki (w moim przypadku drukarka obsługuje PCLmS; URF; PWG).

29

Avahi nie służy do drukowania, więc to nie tędy droga i nie o to chodzi.

Skoro normalnie drukujesz z poziomu komputera na drukarce, która jest podłączona do usb routera i musiałeś do tego użyć programu, oraz zainstalować sterownik na tym komputerze z którego drukujesz, to znaczy, że do tego momentu masz tak jak powinno być i wszystko jest OK.

Na to wychodzi, że ta drukarka nie wymaga załadowania firmware przed rozpoczęciem drukowania.

Więc teraz trzeba skupić się na doborze aplikacji na Androida.
Jeżeli avahi jest dobrze skonfigurowany i uruchomiony, drukarka rzecz jasna też jest podłączona do routera, oraz włączona i uruchomiona w routerze, a w aplikacji trzeba ręcznie wpisać adres IP routera/drukarki, a sama aplikacja nie wykrywa automatycznie drukarki to na 99% taka aplikacja będzie zła.

W avahi też trzeba wpisać poprawnie drukarkę którą masz, aby aplikacja mogła pobrać sterownik do tej drukarki oraz to co tam jest potrzebne do drukowania.

Problemem może być język drukarki ale nie ma co się poddawać i pisać do supportu aplikacji.
Czasami odpisują, że zakończyli projekt i nie będzie aktualizacji, a czasami że zobaczą co da się zrobić.

-------
Sprawdź aplikację NokoPrint. W wersji darmowej są reklamy i inne rzeczy, które denerwują.
W Printer 2 Go w darmowej wersji poza stroną testową niczego nie wydrukujesz ale przynajmniej sprawdzisz, czy drukowanie z poziomu Androida działa.

30

Niestety obie apki przepuszczają dane przez serwery zewnętrzne.
Na razie odpuszczam temat. Zostają eksperymentu z CUPS.

31

U mnie działa bez internetu.
Dostępu do internetu potrzebuje na samym początku aby pobrać sterownik do drukarki, a później drukuje już bez internetu.
Więc nie ma jak przepuszczać danych przez zewnętrzne serwery.

32 (edytowany przez frutis 2024-01-31 20:46:18)

Ta drukarka (HP LaserJet Pro MFP M28a) obsługuje:

Języki drukarki

PCLmS; URF; PWG

Może zadziała Mopria Print Service na Androidzie w połączeniu z p910nd?

33

FOCUS: Dziękuję za wskazanie programów. One faktycznie drukują ale nie spełniają moich wymagań dotyczących bezpieczeństwa.

Raczę się upewnić z tym drukowaniem offline.
Ja robiłem tak
1. Instaluję apkę przez WiFi
2. Dodaję drukarkę w telefonie
3. Drukuję stronę testową + cokolwiek np maila
4. Jeżeli wszystko działa OK wyłączam transmisję danych w telefonie a na routerze blokuję dostęp do internetu dla telefonu.
Sieć lokalna działa, ale telefon nie ma wyjścia na świat.

Po uruchomieniu zmian z punktu 4 aplikacje przestają drukować i zwracają błąd braku połączenia z internetem.

34 (edytowany przez Focus 2024-02-01 10:03:23)

Ja mam podłączoną drukarkę do AP, który nie ma połączenia z internetem.
Dokumenty drukuję lokalnie, te co są pobrane na telefon.
Maili nie drukuję, bo nie mam takiej potrzeby, no ale tu internet już by musiał być, aby odczytać wiadomość.

Jak na razie nie stwierdziłeś, że coś idzie przez zewnętrzne serwery, tylko że aplikacja na którymś etapie nie drukuje.
Możliwe, że nie blokujesz internetu dla telefonu, tylko odcinasz telefon od routera i drukowania.
Logowanie zapytań DNS może być coś wykazało, czy coś idzie przez jakieś serwery.

Edit.
W aplikacji NokoPrint przy braku internetu wyskakuje komunikat "There was a network error. Please check you internet connection and click here to try again", ale wystarczy klikną (Cancel) i już można normalnie drukować.
No i klikam kontynuuj z reklamami.
Jak na domowy sporadyczny użytek to może być, bo przy częstszym drukowaniu np. w firmie to już za dużo klikania i lepiej rozglądać się za aplikacjami premium.