1

Temat: BPI-R3 i Cudy X6 - jak połączyć w mesh ?

Niedawno zakupiłem sobie BPI-R3 i postawiłem na nim Openwrt. Jedno urządzenie jednak nie ogarnia zasięgiem całego mieszkania dlatego chcę dołożyć Cudy X6 i połączyć je w mesh.

Znalazłem dość szczegółową instrukcję jednak nie do końca wszystko rozumiem. Ustawiam na obu urządzeniach statyczne adresy na interfejsie LAN, dodaje interfejs 802.11s z tą samą nazwą i hasłem na obu urządzeniach i na koniec robię sieć Wi-fi (taką samą na obu urządzeniach).
Ale czy oba urządzenia muszą być połączone kablem lan ? Akurat mam taką możliwość bo w miejscu docelowym dla X6 jest gniazdko. Jak to wtedy skonfigurować ? I jak to podpiąć? Do złącza lan w BPI-R3 i lan w X6 ? Czy do Wan w X6 Nic w tej instrukcji o tym nie ma.

Druga kwestia to czy ten interfejs 802.11s ogarnie mi i sieć 2.4 i 5 Ghz czy musze zrobić osobny dla 5 Ghz ?

Może głupie pytania ale to moja pierwsza styczność z Openwrt. Z góry dzięki za podpowiedzi.

2

Odp: BPI-R3 i Cudy X6 - jak połączyć w mesh ?

Po co chcesz jedno urządzenie łączyć w mesh? Przecież to nawet zaprzecza teorii działania mesha.

Jak masz kabel to po prostu podłącz go kabel do portu lan, zrób z niego AP i nie wydziwiaj: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … zmaskarady

Ten mesh to bełkot marketingowy i zrobili z tego takie hasło - klucz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Bo niby na mesh przechodząc z punktu do punku nie zrywa połączenia, tak mi wmówił marketingowy bełkot wink
A tak na poważnie praktycznie w całym mieszkaniu nie mam dobrego zasięgu komórkowego aby swobodnie prowadzić rozmowy i gdyby nie wifi calling to musiałbym chyba wychodzić na zewnątrz aby się dogadać. Pod tym kontem patrzę.
Czy to coś zmienia ?
Jakie są w takim razie plusy połączenia dwóch urządzeń w mesh ?

4

Bo niby na mesh przechodząc z punktu do punku nie zrywa połączenia, tak mi wmówił marketingowy bełkot

i źle Ci mówi bo mesh to sposób połączenia puinktów a to co napisałeś to się nazywa fast roaming, i całkiem inaczej się to ustawia.

akie są w takim razie plusy połączenia dwóch urządzeń w mesh ?

Żadnych nie ma. mesh stosuje się jak chcesz wiele urządzeń połączyć z wieloma i żeby dynamicznie robił ścieżki po których biegają pakiety. Dla dwóch urządzeń to kompletnie nie ma sensu i znaczenia.

5

Wielkie dzięki za uświadomienie i wyprowadzenie z błędu ! Googluje na szybko i coś takiego znalazłem . Zadziała to w taki sposób ? Dodam, że mam dwa SSIDy, osobny dla 2,4 i 5Ghz.

6

Generalnie musisz ustawić takie samo mobility domain oraz różne nasid. Reszta to ew tuning konfiguracji, ew zobacz także np. https://www.reddit.com/r/openwrt/commen … g_working/

Jest też tu na forum kilka wątków o tym.