1 (edytowany przez elman 2024-01-30 09:57:10)

Temat: Xiaomi Mi WiFi Mini, naprawa.

Mam router jak w temacie który prawdopodobnie ma wgrany firmware od innego routera. Po podłączeniu zasilania zapalają się na chwilę wszystkie lampki od RJ-tek, lampka z przodu nie zapala się w ogóle. Karta ethernet w kompie nie łączy się z nim (trwa Identyfikowanie). Próbowałem procedury z https://openwrt.org/toh/xiaomi/miwifi_mini, wgrałem pobrany plik z softem na pena, zmieniłem nazwę, następnie wciskam reset i włączam zasilanie, wgrywanie softu nie startuje, lampka z przodu w ogóle nie zapala się. Jeszcze coś można zrobić czy tylko w grywanie przez serial? Jeśli tak to jakiś konkretny konwerter polecacie czy pierwszy z brzegu z all... o nazwie CP2102?

2

Odp: Xiaomi Mi WiFi Mini, naprawa.

Tak, podłącz konwerter i zobacz co wypisuje na starcie systemu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tutaj masz jeszcze alternatywne sposoby: https://4pda.to/forum/index.php?showtop … ry45122438

4

Cybe napisał/a:

Tutaj masz jeszcze alternatywne sposoby: https://4pda.to/forum/index.php?showtop … ry45122438

Dzięki za sugestię. Niestety tłumacząc to z rosyjskiego mało z tego rozumiem. Rozumiem tylko tyle że mam wyciągnąć plik: root_uImage, poza tym nic nie wiem. Byłbyś w stanie napisać mi w punktach jak wykonać tą procedurę?

Cezary napisał/a:

Tak, podłącz konwerter i zobacz co wypisuje na starcie systemu.

Zamówię interfejs i dam znać. Może być taki jak all. nr aukcji 11764141233? Czy jakiś inny?

5

Powinien działać.

6

Mi np. CP2102 przy podłączeniu  1,8V z ZTE T3000 , czy też z częścią ODU ZTE MF256 nie działał....
Do MF256 użyłem na CH340  i działał , ale ta sama próba z T3000 się nie powiodła.
Do T3000 zamówiłem specjalnie na FTDI z ręcznym wyborem napięcia zworkami ( tylko taki ,który ma do wyboru również 1,8V  , a nie tylko 3,3V i 5V) - i ten jako jedyny zadziałał .
A wygląda dokładnie jak ten drugi z tej aukcji : https://pl.aliexpress.com/i/1005001836055593.html

7

Ale tu jest zawyły/stary WiFi mini, nie ax3600. Działają cp2102, sam takim kilka razy reanimowałem.

8

A to sorry , pomyliłem tematy , jakoś ostatnio zwracałeś w jakimś temacie ,że konwerter ma być na 1,8V  no i mój mózg od razu zasygnalizował , że to ten temat...

9

elman napisał/a:

Dzięki za sugestię. Niestety tłumacząc to z rosyjskiego mało z tego rozumiem. Rozumiem tylko tyle że mam wyciągnąć plik: root_uImage, poza tym nic nie wiem. Byłbyś w stanie napisać mi w punktach jak wykonać tą procedurę?

Jak będziesz miał konwerter, to to z linku jest nieaktualne.

10 (edytowany przez mar_w 2024-01-31 00:22:42)

@elman
Życzę powodzenia, ale sprawdziłem u siebie i po podłączeniu zasilania jest tylko częściowo tak jak piszesz.

Zapalają się diody na portach ETH na około 2 sekundy po czym gasną (stan bez podłączanych hostów) i to jest jedyna wspólna część, ale.... dioda z przodu u mnie świeci się cały czas od początku włączenia zasilania.
Następnie dioda zmienia kolor i zaczyna mrugać wraz z postępem uruchamiania się routera.
Podsumowując: u mnie świeci dioda nawet jak bootloader jest w powijakach.

Oby Twój model miał tylko przepaloną diodę i sprawny bootloader (bo już wiemy i to jest pewne, że system nie startuje) ale żeby chociaż bootloader wstał.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

11 (edytowany przez elman 2024-01-31 09:32:32)

@mar_w
Aż go rozebrałem żeby zobaczyć co ta m w środku smile
Ta dioda to tak naprawdę 3 diody: czerwona, niebieska, żółta - są sprawne.
Druga sprawa: gość od którego to mam mówił, że zapakował przez pomyłkę soft od innego routera, to chyba bootloader nie będzie działał poprawnie. Jak przyjdzie konwerter zobaczymy co odczyta.
W związku z tym mam pytanie: Czy przez konwerter da się wgrać wszystko? Krótko mówiąc postawić całkowicie uwalony soft?

12

Jeżeli działa bootloader to postawisz. Jeżeli poprzedni właściciel uwalił bootloader lub zmienił na inny to możesz mieć problem. Nie dowiesz się dopóki nie podłączysz konwertera i nie zobaczysz czy nadal żyje.

13

A w ogóle to są takie routery które zaraz po włączeniu zasilania mają całkowicie wygaszoną diodę życia?

Bo co innego wygasić diodę po uruchomieniu systemu, a co innego brak świecenia diody w pierwszej milisekundzie po podaniu zasilania gdzie wczyta się dopiero pierwsza linia U-Boota, albo nawet tego nie zdąży zrobić....

Oby router ożył, ale z tą diodą i brakiem świecenia od samego początku czy mrugania to komplikuje sprawę z czysto praktycznego podejścia do obecności diody i jej zastosowania.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

14 (edytowany przez elman 2024-02-01 20:17:33)

Konwerter będę miał dopiero pod koniec przyszłego tygodnia, ale czy przypadkiem nie da się zaprogramować pamięci na zewnętrznym programatorze? Nie chcę się tu mądrzyć ponieważ nie znam się na kompilowaniu oprogramowania oraz jego strukturze, ale chyba bootloader znajduje się w tej samej binarce co sam soft, zwykle w początkowych sektorach pamięci?
W środku jest pamięć szeregowa Flash SPI MX25L12835F f-my Macronix, są to pamięci dość łatwe w programowaniu. Tylko pytanie czy wystarczy do programatora załadować plik bin z softem routera w zaprogramować pamięć? Czy to temat bardziej skomplikowany?

15

Znajdź kogoś kto ma ten model niech ci zrzuci całą zawartość flash. Wtedy masz czym zaprogramować kość, ew w swoją zawartość włożyć tylko zawartość partycji firmware.

Factory z twoje flash jest ważne bo tam są dane kalibracyjne. I możesz to zrobić programatorem.

16

Mam programator, który prawdopodobnie obsługuje tą pamięć tzn w spec. jest 25L12805D, nie wiem jaka jest różnica w  035F, ale organizacja pamięci chyba jest ta sama. Cezary a czy masz może info od którego adresu wkleić firmware do odczytanej zawartości?

17

[    0.721544] 0x000000000000-0x000000030000 : "u-boot"
[    0.728282] 0x000000030000-0x000000040000 : "u-boot-env"
[    0.735476] 0x000000040000-0x000000050000 : "factory"
[    0.742383] 0x000000050000-0x000000fd0000 : "firmware"
[    0.826421] 2 uimage-fw partitions found on MTD device firmware
[    0.832515] 0x000000050000-0x00000015c32d : "kernel"
[    0.839092] 0x00000015c32d-0x000000fd0000 : "rootfs"
[    0.845885] mtd: device 5 (rootfs) set to be root filesystem
[    0.851866] 1 squashfs-split partitions found on MTD device rootfs
[    0.858181] 0x000000670000-0x000000fd0000 : "rootfs_data"
[    0.865400] 0x000000fd0000-0x000000fe0000 : "crash"
[    0.872159] 0x000000fe0000-0x000000ff0000 : "reserved"
[    0.879084] 0x000000ff0000-0x000001000000 : "Bdata"

Od 0x50000

18

Witam ponownie. Odczytałem pamięć, wkleiłem openwrt 21.02 od adresu 0x50000. Niestety nie rusza. Podejrzewam że uwalony jest bootloader. Oto link do odczytanej pamięci https://megawrzuta.pl/download/90c34fd0 … 0c1e6.html

Cezary, mógłbyś zerknąć na to? Jeśli mógłbyś złożyć z tego firmware z bootloaderem to chętnie wrzucę i zobaczymy czy ruszy.

19

Kernel jest na swoim miejscu. Podłączaj więc serial i zobacz o co mu chodzi.

20 (edytowany przez elman 2024-02-07 07:08:26)

Ok w takim razie muszę zamówić ten programator i czekam aż przyślą. Myślałem, że ktoś ma gotowca do zaprogramowania chipa. W każdym razie na płycie routera mam już podstawkę DIL8, więc jakby co to mogę swobodnie programować chip i wrzucać do płyty.

A gdybym tak chciał poeksperymentować i wkleić soft Openwrt lub nawet oryginał do do tej zawartości którą odczytałem to da się to zrobić wklejając całą zawartość od jakiegoś adresu czy temat jest bardziej złożony?

21

Po prostu wklejasz i powinno działać. Ale ci nie działa, więc dlatego jest uart potrzebny żeby zobaczyć o co mu chodzi. Bo np. coś się stało ze zmiennymi środowiskowymi uboota i dlatego się nie uruchamia. Będziesz miał uart to zobaczysz o co mu chodzi.

22

Postawiłem go. Na 4pda jest binarka z full flash do tego modelu, wgrałem i działa. Tylko zastanawiam się podejmować jakieś dodatkowe działania czy tak zostawić? Cezary napisałeś coś takiego:
"Factory z twoje flash jest ważne bo tam są dane kalibracyjne. I możesz to zrobić programatorem"

Nie wiem za bardzo co to jest. Czy mam jakąś sekcję z kalibracją z mojego oryginalnego pliku dograć teraz do tego firmware?

23

Dane specyficzne dla radia dla tego konkretnego ezgemplarza. Tam chyba także są adresy mac albo gdzies w okolicach.

Jeżeli wgrałeś od innego modeli to
- może wszystko działać
- może działać "dziwnie" radio - słabsza moc, radio się będzie dziwnie wyłączało ito
- w ogóle się radio nie podniesie.

Zależy więc od konkretnego egzemplarza.

24

Ok, w takim razie spróbuję najpierw potestować na oryginalnym sofcie samo radio jak się zachowuje. A czy jest możliwość dogrania sekcji z moją oryginalną kalibracją?

25

Tak, wyciągnij zawartość partycji ze starego flash, zmień w tym co masz teraz i już.