Odp: Xiaomi Mi Router AX9000
Przywróć ustawienia fabryczne wróci wówczas plik z przed podmiany i testuj od nowa. U mnie ruszyło od strzała.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Xiaomi Mi Router AX9000
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Przywróć ustawienia fabryczne wróci wówczas plik z przed podmiany i testuj od nowa. U mnie ruszyło od strzała.
Po przywróceniu ustawień plik wireless wygląda tak:
config wifi-device 'radio0'
option type 'mac80211'
option path 'soc/10000000.pci/pci0001:00/0001:00:00.0/0001:01:00.0'
option channel '36'
option band '5g'
option htmode 'VHT80'
option disabled '1'
option country 'PL'
config wifi-iface 'default_radio0'
option device 'radio0'
option network 'lan'
option mode 'ap'
option ssid 'OpenWrt'
option encryption 'none'
config wifi-device 'radio1'
option type 'mac80211'
option path 'platform/soc/c000000.wifi'
option channel '149'
option band '5g'
option htmode 'HE80'
option disabled '1'
option country 'PL'
config wifi-iface 'default_radio1'
option device 'radio1'
option network 'lan'
option mode 'ap'
option ssid 'OpenWrt'
option encryption 'none'
config wifi-device 'radio2'
option type 'mac80211'
option path 'platform/soc/c000000.wifi+1'
option channel '1'
option band '2g'
option htmode 'HE20'
option disabled '1'
option country 'PL'
config wifi-iface 'default_radio2'
option device 'radio2'
option network 'lan'
option mode 'ap'
option ssid 'OpenWrt'
option encryption 'none'
config wifi-device 'radio3'
option type 'mac80211'
option path 'soc/20000000.pci/pci0000:00/0000:00:00.0/0000:01:00.0'
option channel '36'
option band '5g'
option htmode 'HE80'
option disabled '1'
option country 'PL'
config wifi-iface 'default_radio3'
option device 'radio3'
option network 'lan'
option mode 'ap'
option ssid 'OpenWrt'
option encryption 'none'Włącz radia i powinno działać.
U siebie mam taki konfig i wszystkie 4 radia działają i można się z nimi łączyć:
config wifi-device 'radio0'
option type 'mac80211'
option path 'soc/10000000.pci/pci0001:00/0001:00:00.0/0001:01:00.0'
option channel '36'
option band '5g'
option htmode 'VHT80'
option country 'PA'
option cell_density '0'
config wifi-iface 'default_radio0'
option device 'radio0'
option network 'lan'
option mode 'ap'
option ssid 'OpenWrt_IOT'
option encryption 'none'
config wifi-device 'radio1'
option type 'mac80211'
option path 'platform/soc/c000000.wifi'
option channel '153'
option band '5g'
option htmode 'HE80'
option cell_density '0'
config wifi-iface 'default_radio1'
option device 'radio1'
option network 'lan'
option mode 'ap'
option ssid 'OpenWrt_5GHz_80Mhz'
option encryption 'none'
config wifi-device 'radio2'
option type 'mac80211'
option path 'platform/soc/c000000.wifi+1'
option channel '4'
option band '2g'
option htmode 'HE40'
option country 'PA'
option cell_density '0'
option noscan '1'
config wifi-iface 'default_radio2'
option device 'radio2'
option network 'lan'
option mode 'ap'
option ssid 'OpenWrt_2.4GHz'
option encryption 'none'
config wifi-device 'radio3'
option type 'mac80211'
option path 'soc/20000000.pci/pci0000:00/0000:00:00.0/0000:01:00.0'
option channel '44'
option band '5g'
option htmode 'HE160'
option country 'PA'
option cell_density '0'
config wifi-iface 'default_radio3'
option device 'radio3'
option network 'lan'
option mode 'ap'
option ssid 'OpenWrt_5GHz_160MHz'
option encryption 'none'Testowo mam ustawioną Panamę proszę się tym nie sugerować.
miałem przed generowaniem pliku do radia3 miałem włączone wszystkie radia. znajdowało mi radio3 widziałem nazwę sidd ale nie mogłem się z nią połączyć. myślałem żę jak wygeneruje ten plik i go podmienię to normalnie się z tym radiem połączę ale nie dało rady.
Powinieneś się normalnie połączyć. U mnie po podmianie pliku łącze się z radiem bez problemu na 160MHz.
a może mam za stary sprzęt chodzi mi o komputer telefon itd. ?
Radio powinno być widoczne i ewentualnie połączyć się np. na 80Mhz przy słabszym sprzęcie.
Niestety ani na 80Mhz ani 40Mhz nie mogę się połączyć.
Plik wygenerował się poprawnie? Ma taki sam rozmiar co oryginał? Nie raz przywracałem ustawienia fabryczne i po dodaniu pliku radio ruszało bez problemu.
Plik sie wygenerował poprawnie. Podmieniłem ten plik ręcznie i zadziałało. mogę się połączyć z radiem3 ale nie mogę uruchomić teraz radia1. W edycji radia1 nie mogę wybrać kanału i radio jest cały czas wyłączone.
Nie podmieniaj firmware. Zostaw to co masz w systemie i wtedy sprawdzaj. Jak się klient nie może podłączyć - pokaż logi routera.
Witam. Już wszystko ruszyło, wszystkie radia są w górze i z każdym mogę się połączyć. Musiałem przywrócić ustawienia fabryczne i od początku wygenerować plik i go rozpakować na routerze. Jak na razie wszystko pięknie chodzi. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Marek.
Mam trochę czasu, by uruchomić wreszcie radio3 w AX9000. Nie mogę znaleźć w necie jakiejś konkretnej instrukcji. Pomożecie? A może ktoś z kolegów napisze po kolei, co należy wykonać, by cieszyć się 160MHz pasmem?
Generujesz plik za pomocą komendy:
https://textbin.net/ekk9nz46lw
Później wygenerowany plik podmieniasz w:
/lib/firmware/ath11k/QCN9074/hw1.0/board-2.bin
Generujesz plik za pomocą komendy:
https://textbin.net/ekk9nz46lwPóźniej wygenerowany plik podmieniasz w:
/lib/firmware/ath11k/QCN9074/hw1.0/board-2.bin
Zaskoczyło. Dzięki.
padł mi ax3600 (dziwne - dioda świeci na niebiesko ale nic nie działa) - to w ramach upgradu nabyłem szybko AX9000 - ale - czy dobrze zrozumiałem, że do instalacji potrzebny jest UART 1,8V / kabelek i rozkręcenie?
Na to wygląda.
Jak ze stabiloscia wifi - daje rade? Znajomy poprosil zeby cos do malego biura dobrac przyszlosciowego pod 2,5gbit a moze nawet i wyzej. Zaproponowalem qnapa 301 ale mowi ze za drogo w sensie nowego bo ma byc na fv. Napiszcie prosze jak to cudo na obecnym wydaniu openwrt sie spisuje
Spisuje się dobrze w zakresie tego co potrzebuję.
Działa WiFi 2,4GHz i 3x5GHz, WireGuard, Adblock, Statystki, DDNS, LEDy, ... Nie wiem czy działa PrintServer, Samba, .... Nie działa wentylator.
Trochę jest kombinacji i wymaga czasu (wiedzy) za nim się to wszystko poustawia. Roboty jest bardziej na tydzień niż na jeden dzień.
Dzięki ZbiG. Ech nie mam zbytnio czasu żeby robić analizy wątków ale wychodzi na to że to chyba jedyny sprzęt w miarę przyszłościowy. Wolałbym mu dać skonfigurowaną qhorę 301 bo tam nie ma takich problemów jak tu po przeczytaniu tego wątku na szybko. Jest gdzieś kompletna instrukcja wgrywania openwrt na ten sprzęt + te wszystkie sztuczki które trzeba zrobić żeby to jakoś ruszyło? A może Ty masz swoją instrukcję?
Dzięki ZbiG. Ech nie mam zbytnio czasu żeby robić analizy wątków ale wychodzi na to że to chyba jedyny sprzęt w miarę przyszłościowy. Wolałbym mu dać skonfigurowaną qhorę 301 bo tam nie ma takich problemów jak tu po przeczytaniu tego wątku na szybko. Jest gdzieś kompletna instrukcja wgrywania openwrt na ten sprzęt + te wszystkie sztuczki które trzeba zrobić żeby to jakoś ruszyło? A może Ty masz swoją instrukcję?
Jeśli przez tydzień będziesz go odwiedzał codziennie, to poustawiasz wszystko, a potem zdalnie (o ile pozwoli i ma zew. IP) możesz nanosić poprawki. Najgorsze jak mu się zachce jakieś funkcjonalności dodatkowej. Generalnie, ja nie polecam tego modelu dla zastosowania u kolegów/przyjaciół. Zbyt problematyczny. Chyba, że kolega, tak jak ja, ogarnia podstawy i sam sobie dalej poradzi.
Nie ma instrukcji, która by wszystko ogarnęła w tym modelu. Jest wiele rzeczy o których dowiedziałem się w trakcie użytkowania np.
jak jedno z pasm WiFi uruchomić, czy jak zbalansować wydajność procesora. Wreszcie trzeba też sobie samemu poradzić z niedziałającym wiatraczkiem w OWRT, bo się jednak przegrzewa i restartuje. Wystarczy większe obciążenie routera, czy cieplejszy dzień i problem jest. To nie jest model dla kogoś, raczej tylko na własny użytek.
Kumpel nie ogrania kompletnie po to do mnie zadzwonił. Przez 10 lat czy tam więcej leciał na wdr3600 na OFW. W pewnym momencie potrzebował dostępu dla pracowników zdanie do kompa centralnego to jakiś tam rozliczeń no to mu zdalnie zapuściłem tam openwrt i openvpn i był szczęśliwy no i działało to ze 3 lata ale wifi zaczęło przysiadać. Nawet nie chcę wnikać co go tam boli bo to inna epoka i lepiej od razu wymienić na nowe. Ech nie skłaniasz tymi postami do zakupu. Musze przemyśleć wobec tego. Mam qhorę i hula wszystko jak trzeba ale ta cena...
Kumpel nie ogrania kompletnie po to do mnie zadzwonił. Przez 10 lat czy tam więcej leciał na wdr3600 na OFW. W pewnym momencie potrzebował dostępu dla pracowników zdanie do kompa centralnego to jakiś tam rozliczeń no to mu zdalnie zapuściłem tam openwrt i openvpn i był szczęśliwy no i działało to ze 3 lata ale wifi zaczęło przysiadać. Nawet nie chcę wnikać co go tam boli bo to inna epoka i lepiej od razu wymienić na nowe. Ech nie skłaniasz tymi postami do zakupu. Musze przemyśleć wobec tego. Mam qhorę i hula wszystko jak trzeba ale ta cena...
Jak kumpel spoko, to możesz mu postawić router i będzie hulać, natomiast ilość roboty jaką wykonasz dla niego będzie moim zdaniem nieopłacalna. W sumie to po jego skonfigurowaniu nic więcej od kilku miesięcy nie robię poza dwoma poleceniami opkg update oraz auc. Pod tym względem mam spokój. Jak sam go jesteś w stanie na OWRT przerobić to jeszcze spoko. Skonfigurujesz, przeniesiesz do kumpla, pewnie ze dwa razy jeszcze go odwiedzisz i będzie hulać. Problem jednak z VPNem, bo nie znam procedury zdalnej na dołączanie komputerów, telefonów, itp. pod serwer, a jeśli jest to chyba niezbyt łatwa. Jeśli za kasę (za jakieś gifts) będziesz tym sporadycznie, zdalnie zarządzał to router jest OK. Ogarniesz. jeśli zostawisz go kumplowi, to nie tylko nie poradzi sobie, ale i będzie na ciebie psioczył, a po co?
VPN to prosta sprawa. Mając przykładowo server na tym xiaomi to na windowsa instalujesz klienta vpn. Robisz na pulpicie pracownika skrót do zdalnego pulpitu. Na firewallu w xiaomi dostęp z vpn do lan do tego jednego kompa i koniec roboty. Z 10-15 minut i zrobione jak oczywiście wcześniej masz to obcykne
Ale martwi mnie ta stabilność. Jeśli mam się docierać z tym xiaomi to u mnie pewnie z 3 miesiące zejdzie żeby poznać jego bolączki wi wiedzieć co i jak i mieć pewność że daję komuś coś co jest dobrze skonfigurowane tak jak np z mf286d. Wszystkim znajomym co go poleciłem i dałem nikt nawet nie miaukną ze coś nie działa - wszyscy zadowoleni no ale to praca tutaj nas wszystkich odnośnie tego zte z szczególnie królika i cezarego. A do kumpla nie mam blisko bo aż 200km także to nie tak że hop i jestem
Nic jutro z nim pogadam może namówię na tego qnapa.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Xiaomi Mi Router AX9000
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc