Próbowałem sposobem z posta, który podałeś, ale nie wyszła mi ta konfiguracja. Nie mam wystarczającej wiedzy sieciowej i nie potrafię wyszukać odpowiedzi. Po zduplikowaniu wpisów z interfejsu graficznego zniknęła mi w ogóle zakładka DHCP i DNS
To już jest moje kolejne podejście do tego tematu w ciągu ostatnich miesięcy.
Może trochę doprecyzuję jak to mam teraz zrobione. Może to moje podejście nie jest optymalne i warto to jakoś przeprojekotwać.
Mam terminal, który robi za router. Mam słały ip. Na openwrt mam podpiętą domenę lokalną - mojadomena.com
mojadomena.com - dnsy konfiguruję na cloudflare. Jeśli chce mieć coś dostępne na subdomenie tylko w lokalnej sieci to robię subdomeny na openwrt. Dodatkowo mam traefik na osobnej maszynie w dokerze. Subdomeny muszę konfigurować 2 razy - w openwrt i w traefik (ten mi załatwia certyfikaty). W takiej konfiguracji jak mam teraz mogę w swojej wewnętrznej sieci wykorzystywać dowolne domeny i one działają poprawnie.
Jeśli chcę coś udostępnić na zewnątrz (w ramach subdomen dla mojej domy lokalnej) to robię wpis dns dla subdomeny na cloudflare i subdomena jest dostępna ze świata.
I teraz chcę mieć możliwość żeby usługi, które hostuje na innych domenach niż moja domena lokalna, miały opcję żeby były dostępne z zewnętrznej sieci.
Nie wiem jak zrobić konfigurację żeby usługi, które hostuje w domu, na różnych domenach były dostępne z zewnątrz. Wszystkie domeny trzymam na cloudflare, także myślałem, że tak jak dla mojadomena.com, jak będę chciał coś udostępnić na świat to zrobię wpisy dns na cloudflare, ale to tak nie działa.
Doraźnie wykorzystuje tunel cloudflare, ale to ma swoje ograniczenia (przede wszystkim nie można przesyłać dużych plików) i chciałbym to zrobić jakoś lepiej.