Temat: Gargoyle na PC

witam
Pan Cezary, pomaga od lat, w dystrybucji internetu po lte, ja plywam po morzach, i kiedys lte to jedyne zrodlo internetu, teraz wszedl starlink, i bylo git, az Elon nie wprowadzil taryf morskich,  1 giga ok 11 zl, to ciagle dobra cena, ale trzeba rozlicac dane, gargoyle, sprawdza sie zankomicie, ale ciagla pogon za routerami , ktore nadazaja jest slaba, chce zainstalowac gargoyle na PC, ktora dystrybujca linuxa jest najlepsza do tego ( przyjmujac ze nie znam komend i chece wszystko wyklikac), zreszta tak jak w gargoyle. Jestem ze statkow z ekipa plywajacych, koledzy tez szukaja takich rozwiazan. PC ma 1 lan, plus 2 usb lany. czy da sie to rozwiazac  ??
stawiam duza kawe
Pozdrawiam Panie Cezary

2

Odp: Gargoyle na PC

Czekaj. Chcesz instalować gargoyle na pc to instaluj, czemu pytasz się która dystrybucja jest do tego najlepsza? Nie potrzebujesz linuksa do instalacji gargoyle na pc....

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

a mozna na windows ?

4

a jest jakis tutorial , jak zrobic to najlepiej
Panie Cezary, wiem ze dla Pana to pestka ale wiekszosc populacji niestety slabo to kuma, moge jakis tutorial, guidance?

5

Ogólnie to https://openwrt.org/docs/guide-user/ins … penwrt_x86

- ściągasz obraz
- rozpakuj go

i albo:

- podłącz dysk z komputera do komputera
- nagraj obraz na dysk jakimś problem, np. dd pod linuksem/macos czy balenaethcer pod windowsa
- podłącz dysk pod komputer i msz

Albo:

- nagraj wymienionym programem obraz na pendrive
- uruchom komputer z punedrive
- mając działające openwrt z poendrive po prostu ściągnij i zainstaluj przez dd obraz na dysku
- odłącz pendrive i uruchom normalnie z dysku.

6

A Ty w pakiecie podstawowym nie dostałeś routera?
Ostatnio jak czytałem w zeszłym roku info o tym Starlink Maritime to cena była kosmos jakieś 20 tyś. zł miesięcznie.

7

Starlink ma router w standardzie. Teraz kosztuje to jakieś 350zł miesięcznie i trzeba kupić sprzęt za 2700zł - wersja "cywilna". Ta przeznaczona na morze jest droższa.

8

Dokładnie, oczywiscie w starlinku router jest,
ale na morzu jest opcja platnych danych liczonych w Gb, 1 giga 11 zł, do tego idealnie sprawdza sie gargoyle.
Dziekuje za pomoc

9

Czy zamiast dd podejdzie clonezilla?

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

10

Może być. Może być jakiekolwiek narzędzie które po prostu zapisze obraz na dysku bez wnikania czym ten obraz jest.