Temat: Dostęp z WAN do LAN bez publicznego IP
Cześć. Mam w domu (i poza nim) taką oto sieć.
https://docs.google.com/presentation/d/ … sp=sharing
Jakiś czas temu byłem zmuszony zmienić dostawcę na PLAY net box 5G. Niestety nie posiadam teraz publicznego IP. Od paru lat korzystam z Nexcloud, który jest uruchomiony w domu na starym laptopie aktualnie na Ubuntu 20.04. Mając wcześniejszego dostawcę internetu przekierowałem na routrze 2 porty (80 i 443) i sprawa była prosta. Przechodząc na w/w dostawcę internetu sprawa skomplikowała się. Wymyśliłem, że wykupię na jakiś czas (póki nie zmienię dostawcy) serwer VPS z publicznym IP i postawię na nim serwer OpenVPN, a następnie zrobię tunel do domu. Serwerem VPS to Debian 11 z OVH. W domu jako router pracuje TP-Link Archer C7 z Openwrt "22.03.3" i zainstalowanym OpenVPN jako klient. Na potrzeby NextCloud mam wykupioną publiczną domenę, a SSL zapewniam sobie poprzez Lets encrypt. Z założenia dostęp do NextCloud jest publiczny (np po to abym mógł znajomym udostępniać jakieś zdjęcia itp.) a wiec na Serwerz VPS, a następnie na domowym routerze są zrobione odpowiednie przekierowania do NextCloud. Do serwera OpenVPN (na VPS) łączę się także z komórki aby docelowo mieć dostęp do całej sieci LAN i zawartych w niej różnych urządzeń. Serwer OpenVPN jest z konfigurowany w trybie TUN i certyfikaty.
Wykonałem pewne konfiguracje na VPS (iptables), a także na OpenWRT i generalnie dostęp publiczny do NextCloud działa ale mam kilka problemów:
1. Mam np problem z Fail2ban zainstalowanym na serwerze Ubuntu (Nextcloud). Robiąc testy z błędnym logowaniem do NextCloud dochodzi do blokowania adresu IP 10.8.88.1 czyli adresu IP serwera OpenVPN. Nie wiem jak zrobić i czy w ogóle da się zrobić aby do serwera NextCloud przez tunel VPN docierały publiczne adresy IP, a nie natowane, bo inaczej Fail2Ban na Ubuntu nie ma sensu.
2, Gdy jestem w domu, tzn w sieci LAN i chcę zrzucić coś z telefonu na NextCloud dochodzi chyba do jakiegoś zapętlenia tzn. mam wrażenie, że dane idą do domowego routera OpenWRT ten wysyła je na publiczną domenę czyli do VPS, następnie dalej lecą z VPS poprzez VPN do domu i ponownie przez OpenWRT trafiają wreszcie do serwera NextCloud. Dochodzi do tego, że transfer domowy jest o wiele wolniejszy niż transfer z internetu do domu ![]()
3. Trzeci problem to brak komunikacji np. z komórki do sieci domowej poprzez VPN. Tzn tunel działa, VPN łączy się pomyślnie ale pingi działają tylko do 10.8.88.1 lub 10.8.88.6 ale do 192.168.0.1 czyli LANowego adresu IP routera i całej domowej sieci już nie działają.
Póki co nie wklejam żadnej konfiguracji jak reguły z firewalli lub tablic routingu, bo nie wiem od czego zacząć. Jakbyście mogli podpowiedzieć co konkretnie przedstawić aby można było mnie nakierować w temacie będę wdzięczny.