1

Temat: Wireless Repeater na OpenWrt

Cześć Wszystkim,

Po pierwsze chciałbym się przywitać to mój pierwszy post na tym formu.

Chciałbym Was prosić o poradę przy budowie domowej sieci w oparciu o urządzenia pracujace pod kontrolą OpenWrt.

Wyzwania jakie mam
1. Nie mam możliwości polączenia routerów/AP z wykorzystaniem kabla ethernet (rozwiązało by to wiele problemów jednak nie mam takiej fizycznej możlwości)
2. Sieć WiFi musi się "przebić" przez żelbetonowy strop więc potrzebuje dobrego radia (Router 2 i Router 3)
3. Do poszczególnych Routerów będą podłaczone urządzenia po LAN i WiFi
4. Zależy mi na jak największej prędkości pomiędzy urządzeniami
5. Na Routerze 1 chce dodatkowo uruchomic Wireguard oraz kilka Sieci WiFi (rozdzielonych przez VLAN, siec dla urzadzen mobilnych, IoT, do pracy)

Budżet
Około 1500 zł może troche więcej

Sprzęt
Myślałem aby wykorzystać Banana PI BPI-R3 (patrzyłem też na wersje R4 jednak moduł WiFi jest jeszcze nie dostępny) lub coś tańszego jeśli do uzyskania tego co potrzebuje wystarczy mniej zaawansowany sprzęt smile

link do diagramu planowanej sieci
Diagram sieci

Wstępne PoC
Do sprawdzenia możliwości rozszerzenai sieci bez wykorzystania kabli zrobiłem małe PoC

Na TP-Link TL-WR902AC AC750 uruchomiłem Open Wrt i skonfigurowalem opcje RELAYD RELAYD - Historically used as a Wi-Fi extender, które połączyłem bezpośrednio z Routerem od UPC

Sieć działa i jest stabilna. Jednak transfery są daleki od oczekiwanych. Są na poziomie 1/10 tego co oferuje moje łącze. Zamiast 600 Mbitów/s jest 50/60
Nie udało mi sie też zestawić opcji WDS z moim routerm UPC Hitron

Dlatego szukam lepszego rozwiązania, które da mi możlwość wykorzystania pełnego potencjału mojego łącza.

2

Odp: Wireless Repeater na OpenWrt

Adaptery przez sieć energetyczną?

Ponad to wybrałeś taki sprzęt że masz dokładnie tyle na ile powinno - raz że sprzęt jest słaby i nie wiele potrafi przerzucić, dwa - jeżeli zrobić to na jednym radu to dzielisz przepustowość na pół. Inny, mocniejszy sprzęt sobie sprawdź do testów łącza 600Mbps.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Rozwazałem wykorzystanie adapterów po sieci elektrycznej, ale nie mam bezpośredniogo połączenia pomiędzy punktami w których chciałbym umieścic punkty dostępowe. Musiało by to przejść przez skrzynke z bezpiecznikami.

Dodatkowo z tego co czytałem w internecie takie adaptery też nie dają pełnej prędkości.

Do testów użyłem tego co akurat miałem pod ręką. Jestem świadomy że urządzenie jest słabe.

Pytanie czy można zakładać że taki banana pi R3 nie będzie miał problemów z taką przepustowością?

4

Jako główny router to pewnie nie, ten banana pi jest dość wydajną maszynką.

5 (edytowany przez mar_w 2024-01-16 20:37:51)

Cudy WR3000 sprawia/ł? problemy u jednego z użytkowników jako AP-client. Wątek tu: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 17#p291817

Skoro na jednym radiu nie jest dobrze robić kilka trybów bo dzieli przepustowość, a karty WiFi na USB to lepiej sobie odpuścić jeżeli chemy wysoki bitrate to zostaje np. niezbyt ładne rozwiązanie ale w miejsce routera nr 2 postawić 2 routery.
Brzmi dziwnie i śmiesznie ale jeden mógłby robić tylko jako AP-Client i przerzucałby pakiety po kablu (1 Gbps) do "kolegi" który pracowałby tylko jako AP.
Czyli razem 4 szt. routerów.
Jak chcemy szybkość po WiFi przez stropy to niestety koszta w utrzymaniu powinny schodzić na drugi plan.
Jak to mówi pewien chłop: "nie sztuka kupić szybkiego konia, ale jeszcze trzeba mieć na paszę dla niego" wink

EDIT:
Serwer iperf3 jest podłączony po kablu do Routera 1 w którym radio robi tylko jako AP,
R6220 który wg topologii @samsona jest jako Router 2 pracujący tylko w trybie STA, to na kliencie podłączonym do tego routera można wycisnąć 260 / 380 lub ciut więcej (przynajmniej tyle się da).
Kolejność cyfr w zależności czy klient puści iperf3 bez -R czy z -R.
I to by było na tyle. A więc co było wiadome od początku, R6220 nie nadaje się do takich celów, żeby łyknąć duży bitrate i to jeszcze do NAS-a.
Trzeba szukać czegoś lepszego czyt. droższego.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

6

Dziękuje za propozycje i sugestie.

Mały update z mojej strony.

Zamówiłem sprzęt:
Router 1 - Banana Pi BPI-R3 na amazon.pl (szybsza wysylka niz z ali a cena wyszla taka sama)
Router 2 - EA8300 - uzywaka z allegro. nie widzialem mr8300 w rozsadnej cenie. Z tego co wczytalem pomiedzy ea i mr jest roznica w Ramie, więc mam nadzieje że jesli chodzi o radio będzie tak samo.

Router 3 - zrezygnowałem z tego połączenia. Ogarnę internet dla tych urządzeń w inny sposób.

Jak sprzęt do mnie dotrze, to zrobię testy jakie są osiągi. Jeśli okazę się że Router 2 jest za słąby to wymienię na coś z ax.

Ewentualnie polecacie coś z ax na czym działa dobrze OpenWrt.

7

Będziesz następnym użytkownikiem BPI-R3. Powoli robi się popularny.

8 (edytowany przez ZbiG 2024-01-18 21:47:28)

salceson napisał/a:

Dwa radia 5GHz AX ma siałomi ax9000.

Ma 3 (słownie: trzy) radia 5GHz, w tym dwa AX i jedno 2,4GHz też AX.

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

9

Wracam z update.

Dotarły do mnie routerki, rozpocząłem testy i jestem lekko zawiedziony.

Mam problem z uzyskaniem na BananaPi pełnych prędkości na WiFi.

Testowałem różne obrazy Openwrt

Jednak prędkości na speed test jakie otrzymuje są na poziomie 1/3 czasami 1/2 tego co dostaje po podłączeniu się bezpośrednio do routera UPC

Na kablu wszystko śmiga z pełną prędkością.

Zastanawiam się czy w jakiś zły sposób konfiguruję WiFi, że działa tak jak działa.

10

Nic nie napisałeś w sumie. Jakie masz łącze, jak ustawiłeś wifi, jakie wybrałeś kanały, szerokości pasma, ile jest innych sieci na tym zakresie, co jest klientem, na ile się spina, na jakiem standardzie, czy włączyłeś flow offloading/packet steering/irqbalanace czy coś innego.

11

Przygotowałem odpowiedź z informacjami o które prosiłeś. Jednak przed wysłaniem zrobiłem jeszcze dodatkowe testy na innych urządzeniach (wcześniej testowałem wszystko na MacBook Pro M1). Podłączyłem się do sieci WiFi z telefonu oraz z PC z Windows. Testy na innych urządzeniach pokazały zupełnie inne wartości zbliżone do parametrów łącza.

Zrobiłem restart Macbooka i tutaj również zaczęło lepiej działać. Problem był z moim komputerem big_smile

Rozpocznę też testy z konfiguracją WDS

Dla formalności przesyłam parametry jakie ustawiłem oraz kilka screenów

• Łącze - 600/60

• Klient MacBook Pro M1 obsługuje AX do 1200 Mb/s,

• Kanał 116

• Szerokość 80 MHZ

• Uruchomiłem irqbalance, nie próbowałem dwóch pozostałych opcji

Kilka dodatkowych screenów:

Inne sieci 5G

Konfiguracja

Konfiguracja