Temat: Wireless Repeater na OpenWrt
Cześć Wszystkim,
Po pierwsze chciałbym się przywitać to mój pierwszy post na tym formu.
Chciałbym Was prosić o poradę przy budowie domowej sieci w oparciu o urządzenia pracujace pod kontrolą OpenWrt.
Wyzwania jakie mam
1. Nie mam możliwości polączenia routerów/AP z wykorzystaniem kabla ethernet (rozwiązało by to wiele problemów jednak nie mam takiej fizycznej możlwości)
2. Sieć WiFi musi się "przebić" przez żelbetonowy strop więc potrzebuje dobrego radia (Router 2 i Router 3)
3. Do poszczególnych Routerów będą podłaczone urządzenia po LAN i WiFi
4. Zależy mi na jak największej prędkości pomiędzy urządzeniami
5. Na Routerze 1 chce dodatkowo uruchomic Wireguard oraz kilka Sieci WiFi (rozdzielonych przez VLAN, siec dla urzadzen mobilnych, IoT, do pracy)
Budżet
Około 1500 zł może troche więcej
Sprzęt
Myślałem aby wykorzystać Banana PI BPI-R3 (patrzyłem też na wersje R4 jednak moduł WiFi jest jeszcze nie dostępny) lub coś tańszego jeśli do uzyskania tego co potrzebuje wystarczy mniej zaawansowany sprzęt ![]()
link do diagramu planowanej sieci
Wstępne PoC
Do sprawdzenia możliwości rozszerzenai sieci bez wykorzystania kabli zrobiłem małe PoC
Na TP-Link TL-WR902AC AC750 uruchomiłem Open Wrt i skonfigurowalem opcje RELAYD RELAYD - Historically used as a Wi-Fi extender, które połączyłem bezpośrednio z Routerem od UPC
Sieć działa i jest stabilna. Jednak transfery są daleki od oczekiwanych. Są na poziomie 1/10 tego co oferuje moje łącze. Zamiast 600 Mbitów/s jest 50/60
Nie udało mi sie też zestawić opcji WDS z moim routerm UPC Hitron
Dlatego szukam lepszego rozwiązania, które da mi możlwość wykorzystania pełnego potencjału mojego łącza.