1 (edytowany przez Matt 2024-01-16 20:04:09)

Temat: Wyjście do internetu przez VPN z innej sieci

Cześć smile
Trochę nie wiedziałem jaki dać tytuł więc postaram się krótko, zwięźle i na temat powiedzieć o co mi chodzi

schemat_sieci

Na powyższym obrazku widzimy dwie lokalizacje gdzie na urządzeniach brzegowych jest OpenWrt 23.05, każda ma swoją adresacje, każda ma swoje wyjście do internetu, są one spięte przez wireguard, którego serwer uruchomiony jest na mniej bądź bardziej znanym mikrusie, poprzez wireguard urządzenia z sieci lokalnej "się widzą"
(tj. z przykładowego urządzenia o adresie 172.16.10.100 w lokalizacji 01, mogę bez problemu dostać się do przykładowego urządzenia o adresie 172.16.20.200 w lokalizacji 02, i odwrotnie)

I teraz o co chodzi:
Urządzenie mobilne które mogę podłączać w obu lokalizacjach
(w obu ma stałą dzierżawe DHCP: dla lok.01 - 172.16.10.50, dla lok.02 - 172.16.20.50)
Potrzebowałbym mieć możliwość będąc w lokalizacji 01 "wyjść na świat" łączem internetowym z lokalizacji 02, przerzucając ruch przez VPN

schemat_polaczenia
Zgrubnie obrazuje to fioletowa linia na kolejnym powyższym rysunku
Jak taką konfigurację wdrożyć? Jak ten temat w ogóle ugryźć?
Liczę na waszą pomoc

2

Odp: Wyjście do internetu przez VPN z innej sieci

Zainstaluj pakiet pbr (i ew luci-app-pbr) na lokalizacji 01 i sobie cały ruch z 172.16.10.50 przekieruj na tunel wg?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

trasowanie01

Coś ewidentnie robię źle - bo dodając wpis taki jak powyżej (na potrzeby testów adres to 172.16.10.55), to odcinam się na tym urządzeniu od dostępu do wszystkich stron www (a na tym mi właśnie zależy, konkretnie to na jednej która to wpuści mnie dopiero z adresu WAN lokalizacji 02)

Mógłbyś mi Cezary podpowiedzieć jak to ustawić??
Pierwszy raz mam taką potrzebę dlatego trochę błądzę sad

4

Porty lokalne to usuń.

5

trasowanie02
Usunąłem porty lokalne - niestety nic się nie zmieniło, dalej to samo, nie wpuszcza na żadną stronę www.

6

Zrób traceroute i zobacz gdzie się zatrzymuje.

7

C:\Users\mateusz>tracert eko.one.pl

Tracing route to eko.one.pl [2.57.137.5]
over a maximum of 30 hops:

1     3 ms     2 ms     2 ms  Home1-Gateway.lan [172.16.10.1]
  2     *     Home1-Gateway.lan [172.16.10.1]  reports: Destination host unreachable.

Trace complete.

Daleko te pakiety to nie wychodzą.. sad

8

jeśli chodzi o wireguard to on żyje we własnej rzeczywistości z routingiem.
Każdy kto che niech zrobi taki test:
1.
a) uruchomić klienta WG z trasą domyślną przez tunel. Klient wychodzi przez tunel do internetu
b) skasować trasę domyślną przez tunel. Klient nie wychodzi do Internetu przez tunel.
c) dodać "z palca" z powrotem trasę domyślną przez tunel i klient znowu wychodzi przez tunel do internetu.

2.
a) uruchomić klienta WG bez trasy domyślnej przez tunel. Klient nie wychodzi przez tunel do Internetu.
b) dodać "z palca" trasę domyślną przez tunel i klient nadal nie wychodzi przez tunel do internetu.

Podsumowując.
WG musi się uruchomić z trasą domyślną, którą potem można kasować i znowu dodawać wg potrzeb, ale gdy uruchomi się bez trasy domyślnej to już żaden wpis "z palca" mu nie pomoże bo on żyje we własnej przestrzeni z wiedzą że nigdy nie miał trasy domyślnej.
Przynajmniej tak jest u mnie.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

9

Przed chwilą w ramach testu to sprawdziłem i potwierdzam lol
Dokładnie tak jest jak piszesz

10

@Matt poradziłeś sobie z tym przekierowaniem? Mam podobną sytuację, z tym tylko, że potrzebuję przekierować ruch jednego hosta z sieci lan serwera jakim jest router z OpenWrt 23.05.2 do tunelu Wireguard z klientem na routerze z OpenWrt 23.05 tak aby otrzymać zewnętrzne IP klienta. Przekierowanie ruchu czy to całego czy tylko jednego hosta z klienta do serwera pracuje bezbłędnie, ale jak to zrobić, żeby taki ruch zrealizować w odwrotnym kierunku? Dodam, że tej szczególnej funkcjonalności nie udało się zrealizować również za pomocą OpenVPN.

11

A to nie jest to samo? nie ma różnicy czy to jest "serwer" czy "klient" w wireguardzie, po prostu to jedna strona połączenia. Skoro z jednego końca udało Ci się zrobić to zrób analogicznie to samo na drugiej strone.

12

Właśnie sęk w tym, że po takim przekierowaniu ping np. do 8.8.8.8 nie odpowiada. Jakby interfejs WG0 "nie miał internetu w sobie".

13

Tak jak byś na jednej lub drugiej stronie nie miał zrobionego odpowiedniego forwardingu (vpn to wan)

14

Cezary napisał/a:

Tak jak byś na jednej lub drugiej stronie nie miał zrobionego odpowiedniego forwardingu (vpn to wan)

Wiele wskazuje na to, że forwarding jest zrobiony dobrze. Router który wcześniej był klientem przez który chciałem przekierować ruch z hosta serwera, teraz sam stał się serwerem i bez ruszania ustawień firewall (oprócz otworzenia portu na wan) normalnie przepuszcza ruch wg0->wan. Zadaję sobie pytanie czy ktoś w ogóle próbował tak zrobić, aby przekierować ruch z serwera przez łącze klienta, bo rozwiązania takiego szczególnego przypadku w sieci nie znalazłem.

15

W wireguard nie ma znaczenia czy to jest "server" czy klient. Peer to peer, różnica jest taka że się łączysz z jednego do drugiego. Nadal twierdzę że jak działa z jednej strony do z drugiej też musi, kwestia konfiguracji sieci i firewalla.

16 (edytowany przez krisux 2024-02-17 14:09:18)

to ja się podepnę z podobnym pytaniem... chciałbym wyjść na świat łączem klienta, który nie ma publicznego ip.

Konfiguracja wydaje się prosta... mogę przekierować cały ruch na ten router bo to osobne urządzenie/sieć w celach testowych czyli schemat "Klient AP" według 1 przykładu z https://eko.one.pl/?p=openwrt-sta

Doszedłem do momentu, że mam lan klienta na moim komputerze, który łączy się z routerem wireguard.

allowed_ips="0.0.0.0/0" ale wciąż na zewnątrz nie wychodzę przez tunel.

17

Pokaż wynik

router -n
uci show network

z na tym hoście gdzie masz zapiętego WG i ustawionego  allowed_ips="0.0.0.0/0". Klucze możesz sobie wyiksować, ale nie zmieniaj innych danych.

18

route -n

Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
0.0.0.0         10.44.44.1      0.0.0.0         UG    0      0        0 wlan0
10.44.44.0      0.0.0.0         255.255.255.0   U     0      0        0 wlan0
10.44.45.0      0.0.0.0         255.255.255.0   U     0      0        0 wg0
10.60.60.0      0.0.0.0         255.255.255.0   U     0      0        0 wg0

uci show network

network.loopback=interface
network.loopback.ifname='lo'
network.loopback.proto='static'
network.loopback.ipaddr='127.0.0.1'
network.loopback.netmask='255.0.0.0'
network.globals=globals
network.lan=interface
network.lan.type='bridge'
network.lan.ifname='eth0.1'
network.lan.proto='static'
network.lan.ipaddr='192.168.2.1'
network.lan.netmask='255.255.255.0'
network.lan.iptable='1'
network.lan.ip4table='1'
network.lan.ip6table='1'
network.@switch[0]=switch
network.@switch[0].name='switch0'
network.@switch[0].reset='1'
network.@switch[0].enable_vlan='1'
network.@switch_vlan[0]=switch_vlan
network.@switch_vlan[0].device='switch0'
network.@switch_vlan[0].vlan='1'
network.@switch_vlan[0].ports='1 2 3 4 0t'
network.wan=interface
network.wan.proto='dhcp'
network.wg0=interface
network.wg0.proto='wireguard'
network.wg0.private_key='xxxxxxxxxxxxx'
network.wg0.listen_port='51870'
network.wg0.addresses='10.60.60.9/32'
network.@wireguard_wg0[0]=wireguard_wg0
network.@wireguard_wg0[0].public_key='xxxxxxxxxxxxxxxxxx'
network.@wireguard_wg0[0].route_allowed_ips='1'
network.@wireguard_wg0[0].persistent_keepalive='25'
network.@wireguard_wg0[0].allowed_ips='0.0.0.0/0'
network.@route[0]=route
network.@route[0].interface='wg0'
network.@route[0].target='10.44.45.0'
network.@route[0].netmask='255.255.255.0'
network.@route[1]=route
network.@route[1].interface='wg0'
network.@route[1].target='10.60.60.0'
network.@route[1].netmask='255.255.255.0'
network.lan_wg=rule
network.lan_wg.in='lan'
network.lan_wg.lookup='2'
network.lan_wg.priority='30000'
network.lan_wg6=rule6
network.lan_wg6.in='lan'
network.lan_wg6.lookup='2'
network.lan_wg6.priority='30000'

19

1. Ty nie masz trasy domyślnej przez wg zrobionej, więc nie wychodzisz na świat przez wg.
2. Po co dodałeś te reguły lan_wg?
3. Nie masz także tutaj endpointa w peerze, więc z jakim peerem niby chcesz się łączyć z tego hosta?

20

to co ustawić w endpoint jak nie ma tam publicznego adresu?

21

Jedna strona musi mieć. Inaczej nie masz jak zestawić tunelu. Obojętnie która, ale jedna musi mieć.

22 (edytowany przez krisux 2024-02-17 14:47:07)

to jak napisałem wcześniej mam połączenie... widzę lan tego klienta za natem bez publicznego ip... jest tam zrobiona maskarada i przekierowanie pakietów...

urządzenia się widzą ale nie wiem jak ustawić trasę na moim routerze gdzie mam publiczne ip by wyjść na świat przez łączę tego klienta bez publicznego adresu ip

23

Jeszcze raz - wireguard spina dwa  (lub więcej) punktów ze sobą. Załóżmy że dwa. Jeden punkt robi za "serwer" który nasłuchuje na połączenie i drugi za "klienta" który się do "serwera" łączy. Jeżeli to robisz przez internet to jeden z tych punków musi mieć publiczny adres IP i robić za "serwer". Jeżeli zaś robisz w obrębie sieci lokalnej to jeden z hostów ma nasłuchiwać w tej sieci a drugi się do niego łączy. Choć najczęściej taki wireguard nie ma sensu bo i po co miałbyś go zestawiać.

I to jest jest jakiś AP, jakieś połączenie bezprzewodowo itd nie ma kompletnie znaczenia, bo to nie dotyczy zestawiania tuneli.

Więc - co właściwie chcesz zrobić z tym wireguardem?

24

Cezary napisał/a:

Jeszcze raz - wireguard spina dwa  (lub więcej) punktów ze sobą. Załóżmy że dwa. Jeden punkt robi za "serwer" który nasłuchuje na połączenie i drugi za "klienta" który się do "serwera" łączy.

Dokładnie tak jak piszesz. Spięte są 2 punkty. Teraz chciałbym tak przekierować ruch by urządzenia w lan tego punktu z publicznym adresem identyfikowały się adresem tego dostawcy bez publicznego ip.

25

Więc ten bez publicznego IP ma się łączyć do do tego pierwszego a ten ten pierwszym w peerze ma mieć wpisane 0.0.0.0 w allowed ips. Tak powinno zadziałać, przynajmniej dopóki się nie rozłączą ponownie.