Temat: Zmiana obrazu z Luci Openwrt na Gargoyle

Cześć. Kupiłem Linksys E8450, wgrałem Luci Openwrt, ale chyba ten interfejs jest za mądry dla mnie, wcześniej miałem WR1043nd z Gargulcem i ustawienie przekierowania portów nie było problemem. Teraz mi to nie działa w Luci. Znalazłem obraz na mój router gargoyle-1.14.0.2-linksys_e8450-squashfs-sysupgrade.bin, ale przy sprawdzeniu pojawia się komunikat: "Fri Jan 12 19:21:52 CET 2024 upgrade: Device linksys,e8450-ubi not supported by this image Fri Jan 12 19:21:52 CET 2024 upgrade: Supported devices: linksys,e8450 Image check failed. Przesłany plik obrazu nie zawiera obsługiwanego formatu. Upewnij się, że wybrałeś odpowiedni format obrazu dla danej platformy." no i trochę się boję wymusić uaktualnienie, żeby sobie nie uceglić routera. To nie jest dobry obraz do podmiany? Obecnie zainstalowany jest OpenWrt 23.05-SNAPSHOT r23633-c7b6cfac40.
Co mam zrobić?

2

Odp: Zmiana obrazu z Luci Openwrt na Gargoyle

UBI plik mu podaj - sprawdź z Eko najlepiej.

3

Tam są dwa pliki - jeden "normalny" i jeden z systemem plików na ubifs. Weź ten drugi z https://dl.eko.one.pl/firmware/?version … _e8450-ubi

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Dzięki za pomoc, nie widziałem że są dwa -ubi i bez -ubi. Działa.

5

Tak są. Ten ten drugi z ubi jest "lepszy" bo przynajmniej zarządza normalnie blokami pamięci nand.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.