1 (edytowany przez BXN 2023-12-31 03:26:23)

Temat: EasyBox 802 na OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 jako klient WiFi

Witam serdecznie!

Na wstępie chciałem podziękować wszystkim udzielającym się na tym forum w temacie tego EasyBox 802 - przez ostatnie dni dostarczyliście mi mnóstwa informacji dzięki czemu od zera w temacie teraz wiem mniej więcej na czym stoję wink

A teraz do rzeczy - nie jestem w stanie połączyć mojego router-a jako klient WiFi do mojej sieci domowej.
Po wykonaniu konfiguracji ręcznie przez GUI (bo jak to było pisane, na wersji 15 nie działa skanowanie WiFi poza softem od jucom24), w konsoli dostaję poniższy komunikat i tyle w temacie:

IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlan0: link is not ready

Wrzucenie jakiejkolwiek wyższej wersji softu odpada, bo wtedy przy próbie drukowania router się restartuje bez jakichkolwiek logów na serial-u - przetestowane na wersjach 17, 18, 19 i 22.

Zaczynałem od rzeczonej wersji od jucom24, ale w swojej wielkiej "mądrości" zrobiłem aktualizację do najnowszej dostępnej wersji na Firmware Selector (23), która zrobiła z mojego urządonka cegłę - o czym znalazłem ostrzeżenie na oficjalnych stronach OpenWrt, ale dopiero na trzeciej w głąb stronie dotyczącej tego urządzenia (super ta dokumentacja... big_smile)
Router przywróciłem do życia i aktualnie siedzę na wersji 15.05.1 r49632 od Zuzi.

Tak więc jeśli ktoś ma sprawdzony sposób na skonfigurowanie klienta WiFi (GUI, ssh, serial - obojętne), byłbym bardzo wdzięczny.
Ewentualnie soft od jucom24 pewnie rozwiązałby sprawę, ale już się naczytałem, że nie jest on dostępny... hmm

2

Odp: EasyBox 802 na OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 jako klient WiFi

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 91#p294291

Jeżeli zaś nie działa to już spokojnie wywal sprzęt nie elektrozłom. Nie ma po co męczyć tego trupa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez BXN 2023-12-31 15:03:28)

Cezary napisał/a:

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 91#p294291

Jeżeli zaś nie działa to już spokojnie wywal sprzęt nie elektrozłom. Nie ma po co męczyć tego trupa.

Na pewno wrzuciłeś link do dobrego wątku? Bo nie widzę niczego, co mogłoby mi pomóc.

Dla jasności - WiFi jako klient działało na FW jucom24 oraz 17+, więc to nie jest problem HW, któremu chciałbym jednak dać drugie życie (nie lubię marnowania elektroniki)

4

No nie, tak powinno być: https://eko.one.pl/?p=openwrt-sta#klientap

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez Zuzia 2024-01-01 11:37:23)

@BXN, urządzenie to już głębokie retro, a różne błędy związane z Wi-Fi są w Chaos Calmer na poziomie sterownika/kernela, a nie konfiguracji. Jucom24 ma wersję modyfikowaną z łatkami. Jeśli chodzi o drugie życie, mogę polecić do testów Gargoyle: https://github.com/zuzia-dev/Easybox-802-repo-source

W GUI nie ma wyboru trybu klient, ale da się go uzyskać. Konfiguracja będzie wyglądać tak:

/etc/config/wireless

config wifi-device 'radio0'
    option type 'mac80211'
    option hwmode '11g'
    option path 'pci0000:00/0000:00:0e.0'
    option channel 'auto'
    option htmode 'HT40+'
    option country 'PL'
    option legacy_rates '0'

config wifi-iface 'sta_g'
    option device 'radio0'
    option mode 'sta'
    option network 'wifi'
    option ssid 'nazwa sieci'
    option disabled '0'
    option disassoc_low_ack '0'
    option encryption 'psk2'
    option key 'hasło'

Na końcu /etc/config/network dodać sekcję:

config interface 'wifi'
    option proto 'dhcp'
    option ipv6 '0'
    option auto '1'

I dopisać sieć wifi w /etc/config/firewall

config zone
    option name 'wan'
    list network 'wan'
    list network 'wan6'
    list network '3g'
    list network 'wifi'
    option input 'REJECT'
    option output 'ACCEPT'
    option forward 'REJECT'
    option masq '1'
    option mtu_fix '1'

Po restarcie tryb klienta działa. Tam nawet UPC Wi-Free z WPA2 śmigało. Drukowanie też teoretycznie powinno.

Edit: Mam dobre wieści, udało mi się skompilować działający obraz OpenWrt 23.05 więc mogę gdzieś wrzucić do testów.

6 (edytowany przez BXN 2024-01-03 01:08:43)

Zuzia napisał/a:

Edit: Mam dobre wieści, udało mi się skompilować działający obraz OpenWrt 23.05 więc mogę gdzieś wrzucić do testów.

A to ciekaw jestem, bo oficjalny obraz 23.05 robi cegłę z urządzenia - ciekawe czego nie ogarnęli, co Tobie się udało... big_smile

Co do Gargoyle, to niestety on też robi hard reset przy próbie drukowania, więc z moją drukarką odpada sad
A z ciekawostek, sprawdziłem przy okazji i okazało się, że wersja Barrier Breaker 14.07 robi wszystko, czego potrzebowałem - działa i skanowanie WiFi i połączenie jako klient i drukarka i chyba nawet repeater.
relayd nie chciał działać, ale okazało się, że po prostu nie był włączany po wykonaniu instalacji - poniższe polecenie rozwiązało problem:

/etc/init.d/relayd enable

No to urządzonko będzie mieć na pewno drugie życie big_smile

7 (edytowany przez pasta21 2024-06-17 18:44:59)

Witaj.
Czy Twoja wersja pozwoli podłączyć do usb modem, udostępnić neta po wifi i lan z taką samą adresacja oraz czy można będzie Uruchomić zerotier oraz duckdns.

Pozdrawiam.
Czu zdajde gdzieś obraz jucom24.pl

Zuzia napisał/a:

@BXN, urządzenie to już głębokie retro, a różne błędy związane z Wi-Fi są w Chaos Calmer na poziomie sterownika/kernela, a nie konfiguracji. Jucom24 ma wersję modyfikowaną z łatkami. Jeśli chodzi o drugie życie, mogę polecić do testów Gargoyle: https://github.com/zuzia-dev/Easybox-802-repo-source

Po restarcie tryb klienta działa. Tam nawet UPC Wi-Free z WPA2 śmigało. Drukowanie też teoretycznie powinno.