Temat: wybór routera openwrt do pracy AP
Potrzebowałem zrobić sieć, a że mnie aż tak proste zadanie przerosło to proszę o pomoc i traktować mnie jak ostatniego ciemniaka i tłumaczyć jak do ziemniaka.
Pokrótce:
Źródłem internetu jest Wifi (2,4ghz).
Potrzebuję z tego internetu zrobić sieć domową z 4 urządzeniami dostępnymi po kablu, reszta po wifi. (Do niej jest druga sieć z 2 urządzeniami po VPN). Chciałbym, aby sieć tworzył router (lub dwa, ze względu na powierzchnię).
Obecnie używam do tego Repeatera, co jest złe i bez sensu, ale inaczej nie udało mi się uruchomić routera VPN (asus RT-N10 z fresh tomato) służący tylko do dawania VPN do urządzeń kablu.
Tak jest obecnie:
Tak chciałbym, żebym było:
Próbowałem sam to zrobić, poległem. Jak podłączam się do sieci, to wyłącza mi się rozsyłanie wi-fi w routerze, albo nie widzi mojej sieci i nie może się podłączyć, albo w ogóle nie mam opcji AP w GUI. Ani razu nie udało mi się uzyskać równocześnie wejścia wifi i rozgłaszania wifi.
Czy mam jakiś błąd kardynalny w założeniu i tak się nie da? Czy routery, na których próbowałem się do tego nie nadają i nie mogą tak pracować? Wtedy proszę o polecenie czegoś.
Próbowałem na TP-Linkach
MR3420
WR740N
WR850N