Temat: Elegancki VPN na dwa routery.

Jak najprościej i elegancko zestawić VPN lub coś podobnego na dwóch routerach z openWRT?
Jeden router będzie w domu (stacjonarny) i będzie serwerem VPN.
Drugi router (przenośny) będzie domyślnie łączył się z VPN, czyli podłączam go po kablu do internetu, a on domyślnie łączyłby się przez VPN.
Macie może jakieś pomysły?

2

Odp: Elegancki VPN na dwa routery.

https://www.zerotier.com/

3

Wireguard, ja u siebie w domu mam router z pfsense, drugi podróżny to ten że stopki, soft oryg, VPN na stałe i cały ruch domowym netem wychodzi, dostęp do sieci domowej działa elegancko i żwawo.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

4

Dzięki.
Niestety nie mam stałego IP, więc Zerotier chyba będzie lepszy.
Zawsze można się posiłkować DDNS, ale wydaje mi się, że z Zerotier będzie chyba mniej zabawy.

5

Mając zerotier jesteś uzależniony od zewnętrznego serwisu. Co prawda jeszcze chyba nigdy nie padł, ale...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Cezary napisał/a:

Mając zerotier jesteś uzależniony od zewnętrznego serwisu. Co prawda jeszcze chyba nigdy nie padł, ale...

Majac Internet się jest uzaleznionym od setek zewnetrznych serwisów....

7 (edytowany przez rilicek 2023-12-26 10:27:06)

Cezary napisał/a:

Jestem uzależniony, ale odchodzi problem zmiennego IP.

Choć to nie jest dużym wyzwaniem, ale z kolei uzależnia od serwisu DDNS.

8

Ponad to zerotier bardziej nadaje się jako medium do dostępu do routera niż do puszczania całego ruchu przez niego. Wolny jest.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.