Temat: HL-2GRV przekierowanie portów dla VPN

Witam, mam pytanie odnośnie otwierania portów na urządzeniu HL-2grv jest to urządzenie konwertujące sygnał z osiedlowej sieci światłowodowej do domowej sieci ethernet.
Czy chcąc otworzyć np port 51820 na tym urządzeniu i uruchomić serwer wireguard w sieci domowej to powinienem się też zwrócić do dostawcy internetu światłowodowego o otwarcie portu na jakimś głównym urządzeniu dostępowym dostawcy, bo gdy otwieram dany port na stronie konfiguracji modemu to nie działa ? Pytanie też czy są jakieś darmowe narzędzia np online do skanowania zakresu otwartych portów na danym adresie IP - chodzi o automatyczne skanowanie wybranego zakresu a nie jednego konkretnego portu ?

2

Odp: HL-2GRV przekierowanie portów dla VPN

Jak masz publiczny adres IP to powinno działać, jeśli nie to nie zadziała.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

3

Zwykły nmap  a i skanery online pewnie znajdziesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Z tego co wiem to mam stałe IP, jednak gdy otwieram przekierowanie na danym porcie to skaner online pokazuje że zamknięte, znalazłem trochę tych skanerów tylko umożliwiają one sprawdzenie jednego określonego portu i zastanawiam się czy są w ogóle jakieś darmowe narzędzia do automatycznego przeskanowania wielu portów, żeby sprawdzić czy jest otwarte cokolwiek.

5

Fajnie, że masz stałe, publiczny adres czy prywatny?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

6 (edytowany przez lukastob 2023-12-21 21:38:32)

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym publiczny / prywatny ? adresy w sieci lokalnej mam z puli 198.168.x.x natomiast gdy sprawdzam swoje IP w necie to jest  zupełnie inny - 83.x.x.x czy to o to chodzi ?

7

Jaki adres masz na interfejsie wan - czy też ten 83.x.x.x, dokładnie taki sam jak widzisz np. na https://twojeip.wp.pl/ ?

8

Właściwie to nie wiem jak sprawdzić ten adres interfejsu wan, na stronie konfiguracji modemu nie ma nic o tym, w zakładce 'diagnose' mogę z niego puścić ping lub tracert test, jeśli to coś pomoże.

9

A jaki adres masz na wanie na openwrt który jest dołączony do HL-2GRV?

10

Tam nie mam ustawionego interfejsu wan, jest tylko lan (adres z puli domowej 192.168.x.3) i wg0 , wcześniej miałem net od orange i modem funbox z dyndns i otwartym portem dla wireguard i nawet to działało. Teraz zmieniłem dostawce i dostałem modem światłowodowy HL-2GRV (do tv oraz neta, 192.168.x.1) plus router tp link archer C6 (192.168.x.2) skonfigurowany jako access point dla wifi i to do niego mam podłączony ten openwrt po lanie

11

Ok, czyli nie masz wanu, masz jako AP, więc jakiekolwiek przekierowania na adres lokalny musisz zrobić na tym HL-2GRV i uprzedzając pytanie - musisz dodać option masq 1 to strefy lan w firewallu bo inaczej nigdy nie wyjdziesz z tym wg do swojego lanu.

Jak bym sugerował standardowo olanie modemu dostawcy, przerobienie go na bridge jak się da z swój router podłączyć normalnie przez wan i wszystko na nim robić.

12

Właśnie takie przekierowanie ustawiłem w HL-2GRV : TCP/UDP  external port 51820, internal port 51820, internal server 192.168.1.3 (adres routera z open wrt) i więcej opcji tam nie ma.
Dla jasności masq 1 to na firewallu którego urządzenia bo na openwrt już to ustawiałem by działało z funbox

13

Na openwrt w którym masz wireguarda, bo i gdzie niby więcej miał byś to ustawić.

14

To tak mam ustawione, jednak nie działa to i stąd moje pytanie o sprawdzanie otwartych portów bo według skanera online port który niby otwieram, dalej jest jako zamknięty oraz czy możliwe że w sieci osiedlowej już za tym modemem HL mogą być jakieś urządzenia na których też trzeba przekierować porty

15

Może być wszystko i może być wiele. Ale jeżeli tyko dostawca zapewnia że może ci otworzyć port to wal  do niego.

I na początek nie zaczynaj od wiregaurda z od zwykłego portu 22 i zobacz czy z internetu (nie z sieci lokalnej!) możesz się dostać przez ssh do swojego routera. Jak nie - walcz z dostawcą.