51

Odp: Banana Pi BPI-R3 i Leox GPON LXT-010S-H OpenWRT 23.05 snapshot Cezary

W tym samym miejscu: https://dl.eko.one.pl/test/bananapi-rpi … k/filogic/ ew musisz odświeżyć stronę w przeglądarce jeżeli wyświetla się po staremu. Luci, pakiety, moduły, wszystko snapshot, bardzo testowy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

52

Mam, dziękuje, za chwile sprawdzę

53 (edytowany przez RafalB 2023-12-14 22:08:35)

Dodałem do rc.local

(sleep 20; /etc/init.d/network restart) &

może bez finezji ale spełnia swoją role i wkładka Leox podnosi się, link optyczny jest widoczny i nawiązywana jest sesja pppoe, całość trwa (od włączenia do prądu bananapi) ok 45 sekund

Zauważyłem że po reboot wkładka nie podnosi się, muszę odłączyć całość od prądu.

54

Super, że działa jak trzeba.
@RafalB jakiej używasz wkładki SFP ETH RJ45 2,5Gbps i czy działa ona automatycznie w trybie 1Gbps w BPI-R3?

Pozdr,

Banana Pi BPI-R3 + SFP GPON ONT Nokia G-010S-A + LTE FIBOCOM L860-GL-16 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
Xiaomi AX3600 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
Xiaomi AX3000T (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
All OpenWRT compilations from ASU by @Cezary

55 (edytowany przez RafalB 2023-12-14 22:18:57)

Mam dwie wkładki - jedna nie działa poprawnie, kompletnie nie działa - oparta jest na układzie rtl8221b (rozbierałem ją )
Druga jakaś tam, kupiona na olx i działa od kopa bez problemu, bez problemu działa też na 1000mbps, nie wiem na jakim układzie jest.

Mam już wprawę więc otworzyłem wkładkę która działa...i jest dokładnie tama sam wewnątrz jak pierwsza, która nie działa.
https://image.ifixthis.pl/_data/i/upload/2023/12/14/20231214221538-63c63f71-xx.jpg
https://image.ifixthis.pl/_data/i/upload/2023/12/14/20231214221541-80dcd383-xx.jpg

Nie działająca jest kupiona w wersji pod Cisco, wygląda na to że trzeba ją przeprogramować ale nie wiem jak(nie mam czym?)

56 (edytowany przez Payti 2023-12-14 23:50:31)

Zobacz jak zgłasza się przy boocie OpenWRT w BPI-R3 jedna i druga, pewnie trzeba by ustawić tej co nie działa te same dane (CleiCode , Mnemonic, Vendor) w programatorze zgodne z tą co działa ...

RealTek RTL8221B 2.5G PHY jest z protokołem RollBall-I2C, także może da się z poziomu OpenWRT zobaczyć zawartość EEPROM jednej i drugiej ...

Banana Pi BPI-R3 + SFP GPON ONT Nokia G-010S-A + LTE FIBOCOM L860-GL-16 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)

57

@RafalB, jak się spisuje do tej pory wkładka od Leox ?

Gateway :Topton Intel Core i3-N305 16GB RAM 6x i226-V 2.5GbE
AP: 3x Netgear WAX220

58

Działało, dopóki Netia bana nie dała. @RafalB mówił o tym w swoich mediach społecznościowych.

59

DarioX7 napisał/a:

@RafalB, jak się spisuje do tej pory wkładka od Leox ?

Tak jak Cezary napisał, było całkiem dobrze po przejściu przez problemy z kernelem i rozwiązaniem problemu z długim wstawaniem wkładki.
Niestety dostałem bana z czwartku na piątek, aktualnie działam na ont netiowym, poprosiłem o wymianę urządzenia combo na zwykły ont z 1 portem eth, zostało to zrealizowane w ciągu kilku godzin.
W kolejnych dniach wrócę do zastąpienia tego ont na wkładkę - liczę na to, że tak szybko bana nie wyłapie z racji dużej zgodności z wkładką - 1 portowe urządzenie bez dodatkowych portów i opcji..

60

Chyba że ktoś z Netii Cię ogląda smile

61

Albo czyta wink

Internet: JMDI (1000/200 Mbps) | Router: QNAP QHora-301W | NAS: QNAP TS-233 + 2 x WD RED PLUS 2TB

62

Na całym świecie jest dosyć liczna grupa zaawansowanych, indywidualnych użytkowników. Takim klientom często nie wystarcza urządzenie i konfiguracja, jakie dostarcza mu ISP. Chce mieć własny sprzęt, skonfigurować go po swojemu i po swojemu zarządzać usługą – dla przykładu korzystać zamiast ONT z wkładek typu GPON SFP Stick do routerów, redukując tym samym liczbę urządzeń po swojej stronie. Nie wszędzie to jest możliwe. Nie wszędzie ISP wpuści takie urządzenie do swojej sieci. W Niemczech, co do zasady operator autoryzuje każdy ONT zgłoszony przez klienta (oczywiście nie biorąc pełnej odpowiedzialności za jego działanie).
W Polsce tak to jeszcze nie działa, co nie zmienia faktu, że także w naszym kraju amatorzy kupują własne urządzenia i podmieniają sprzęt operatorski. W efekcie wiele dużych telekomów ma już nasze urządzenia w swojej sieci...

Ta grupa indywidualnych klientów potrzebują silnego wsparcia technicznego, które w miarę możliwości staramy się zapewnić. To wymaga dużej pracy, zupełnie nieadekwatnej dziś do wartości tej sprzedaży, ale mamy w tym także swój cel biznesowy: wspierając takich użytkowników poznajemy działania innych sieci telekomunikacyjnych, a operatorzy w różnych krajach dostrzegają nasze urządzenia. I już mamy pierwsze zapytania z ich strony a nasze urządzenia są już przez tych operatorów testowane

źródło (część wywiadu Łukasza Deca z TELKO.in z Marcinem Kuczera, współwłaściciel sieci Leon oraz założyciel LeoLabs)

63

Nie sądzę żeby mój materiał video, jakoś przyczynił się do tego ale cieszę się, że coś zmienia się na polskim rynku wink

64

Ale za to dużo bananapi pojawiło się w statystykach.

65

Tutaj to z całego serca się raduje bo osobiście uważam, że Bananapi jest przełomem na rynku i to świetnym mimo pewnych wad wieku "dziecięcego" smile

66 (edytowany przez olo81 2024-02-16 18:36:05)

RafalB napisał/a:

Tutaj to z całego serca się raduje bo osobiście uważam, że Bananapi jest przełomem na rynku i to świetnym mimo pewnych wad wieku "dziecięcego" smile

Od dłuższego czasu chciałem zmienić router, poprzedni ma nieprzyjemnego buga na openwrt i nie mogłem zmienić kanału na 5G.
Po twoim materiale od razu zamówiłem big_smile

Trzeba zaznaczyć, że to nie jest sprzęt dla każdego. Wgranie systemu na emmc wiąże się z terminalem i komendami.
Trzeba się nauczyć przerzucać system z pamięci do pamięci.
Cudowne za to jest odpalanie systemów z różnych pamięci czy karty sd smile

Też upierdliwe okazało się rozszerzanie partycji na emmc.  Po wrzuceniu tam systemu partycje nie zajmują całych 8GB i znowu trzeba kombinować z terminalem i komendami żeby rozszerzyć konkretną partycję.
Zauważyłem też, że po ponownym uruchomieniu partycje się kurczą. I przy braku miejsca znowu trzeba ponawiać rozszerzanie. Pewnie moja metoda jest niedopracowana jeszcze.

Mój miał też fabrycznie wgrane jakieś openWRT na nand, tak że od biedy każdy mógłby go odpalić.
Odradzam ten sprzęt osobą, które nie mają doświadczenia z linuksem. Można się bardzo sparzyć.
Przy samozaparciu powinno być dobrze.

67

Panowie, jaki jest status działania wkładki LEOX z Banana Pi R3? Banana już mam, zastanawiam się nad ONT i myślę co lepsze. Najwygodniej oczywiście wkładka LEOX i wszystko w jednym, ale boję się, czy to będzie działało z BananaPi.
Zastanawiam się nad tymi opcjami:
-wkładka LEOX LXT-010S-H moduł SFP GPON ONU
-LEOX ONT LXT-010H-D (GPON)
-prośba do Orange o wymianę Funboxa6 na ONT.

Co polecicie? Technicznie powinienem dac radę, chodzi o stabilność i potencjalne blokady.

68

Zdecydowałem się i kupiłem wkładkę, ale mam problem. Za chiny ludowe nie jestem w stanie sie z nią połączyć, standardowy adres wkładki: 192.168.100.1, zgodnie z:
https://openwrt.org/docs/guide-user/net … hrough.nat
ustawione, pingam się do 192.168.100.2, ale *.1 ni diabła.
Co mogę jeszcze sprawdzić? Jest jakaś metoda na reset fabryczny wkładki dla pewności?

69

Nie martw się, mi też nigdy to nie działało a podłączałem różne wkładki i ont smile

70

Zaraz, zaraz... czy ja źle czytałem ten wątek i błędnie wywnioskowałem, że udało się postawić na BPI-R3 LXT-010S-H Leoxa?
Chyba, że nie udaje się podłączyć do wkładki po IP, a ONT działa, ale w takim razie jak ją skonfigurować, zeby działała z Orange czy innym operatorem?

71

Pytasz o dostęp do web gui/ethernetu od strony sfp. To odpowiedziałem, że nigdy w bananie nie udało mi się dostać do wkładki.
Konfigurowałem to sobie z użyciem switcha z sfp/sfp+

72 (edytowany przez Payti 2025-03-04 17:48:15)

@przemekacx a próbowałeś konfig na LEOX'a z mojego ostatniego posta?

--> https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=23684&p=2

Pozdr,

73 (edytowany przez przemekacx 2025-03-06 00:21:46)

@RafalB
Dzięki, w końcu dotarło. Na HP1920 podłączyłem się do wkładki bez problemu.

@Payti
Nie trafiłem, ale dzięki. Jak już wiem, ze wkładka działa mogę dalej kombinować.

BTW co wpisujecie pod: HW_HWVER? Nie wiem na ile krytyczne, ale się zastanawiam.
No i w razie co dla potomnych, w panelu www nie da się zmienić hasła neostrady, drze się:

Zmiana hasła skończyła się błędnie. Spróbuj ponownie za jakiś czas.

W aplikacji na telefonie zadziałało od pierwszego strzału.

[edit]
udało mi się wszystko ogarnąć, mam połączenie, ale... zawsze jest małe ale.
Na fb6 mam prędkość: 946/306Mbps
Na Leox: 857/306Mbps.
Próbowałem kombinować z MTU, na PPPoE standardowo OpenWrt ustawia 1492, w reszcie 1500, FunBox pokazuje 1540, kombinowałem ale nic się nie zmienia. Macie jakiś pomysł?
Ustawienia w zasadzie standardowe OpenWrt z BPI-R3, w na eth1 device zrobiony VLAN35, w interface wan podłączony do tego VLAN + ustawione PPPoE.

74

Mam prośbę - czy ktoś mógły tu podlinkować ostatnią działającą wersje OpenWRT na Banana Pi R3 z wkładką Leox LXT-010S-H?

Z góry duże dziękuję, TK.

75

https://dl.eko.one.pl/firmware/?version … api_bpi-r3