126

Odp: Zmiana softu ZTE MF286D przez framework

Witam, mam pytanie. Bo mam wrażenie, że uwaliłem router, ale może ktoś mądrzejszy będzie w stanie mi pomóc.
Kupiłem router jakiś miesiąc temu, nie wiem co tam było wgrane, ale wszystko działało o mogłem sobie wybierać agregację sieci. Wczoraj zauważyłem, że internet działa bardzo wolno więc się zalogowałem do routera i okazało się, że nie mogę konfigurować agregacji pasm, więc bez większego zagłębiania się w temat zacząłem pobierać pliki z neta i próbować zrobić jakiś update, żeby wszystko wróciło do normy.
Najpierw wgrałem Play to Nordic zte mf286d 192.168.32.1 pw przez Framework, ale nie mogłem się zalogować, bo ciągle krzyczał, że złe hasło, więc wgrałem MF286D_Play_to_Nordic--Nordic_to_Nordic_Framework+OpenWrt, zalogowałem się i olśniło mnie co to jest OpenWRT i że nie tego szukałem, więc postanowiłem wrócić do normalnej wersji i tutaj coś pochrzaniłem, bo zdałem się na żywioł nie czytając co i jak.

Wgrałem plik mtd9.bin z poziomu przeglądarki, przez flash i od tego momentu kaplica. Nie mogę się połączyć z routerem, router nie emituje WiFi a po kablu pokazuje sieć niezidentyfikowaną i przydziela IP typu 169.254.129.63.

Czy ktoś jest mnie w stanie poratować w tej sytuacji, czy pozostał mi płacz i zgrzytanie zębów? :-)

127

misiek997 napisał/a:

i, czy pozostał mi płacz i zgrzytanie zębów? :-)

No nie... możesz poćwiczyć rzut routerem na odległość, po co od razu płakać. Zwykłe zajęcia na świeżym powietrzu (choć zima jest i smog wisi).

Prawdopodobnie uwaliłeś programowo router, wgrywając zły soft lub źle wgrywając soft. Teraz router po prostu nie wstał bo nie uruchamia swojego systemu operacyjnego.
- albo musisz go rozebrać, podłączyć odpowiedni kabelek - konwerter szeregowy pod uart, wgrać nowy soft przez bootloader: https://openwrt.org/toh/zte/mf286d#install_instructions
- albo istnieje minimalna szansa że ma uszkodzony soft i bootloader będzie chciał wgrać nowy przez tftp, uruchom sobie np. tftp64.exe na windowsie, ustaw na stałe adres 192.168.0.22 na karcie sieciowej i zobacz czy nie będzie chciał pobierać jakiegoś pliku

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

128

Zmieniłem IP komputera na 192.168.0.22 (maska 255.255.255.0, reszta ustawień bez zmian). Zainstalowałem i uruchomiłem program. Wybieram 192.168.0.22 w serwer interfaces, ale nic się nie dzieje. Czy potrzebna jest jakaś dodatkowa konfiguracja programu i wywołanie jakiejś akcji? Nigdy nie używałem tego softu, więc poprosiłbym o doprecyzowanie.

129

A co do stanu routera to jeszcze dodam, że widać, że sam modem działa, bo gdy karta sim jest włożona to ikonka danych zapala się na niebiesko i pokazuje zasięg, tylko że z routerem nie da się nawiązać połączenia.

130

I teraz podłącz zasilanie do routera, router oczywiście podłączony kablem do komputera. Jeżeli router będzie chciał jakiś plik to napisze jaki i że go nie ma (bo go tam mam)

131

Po włączeniu Server interfaces przeskakuje mi na 127.0.0.1 i nic się nie dzieje więcej. A sieć ma status niezidentyfikowanej.

132

To zmeń znów na 192.168.0.22. Pilnuj tego.

133

Przełączam na 192.168.0.22 jak przeskoczy, ale nic się spektakularnego nie wydarza. Chyba nie tędy droga.
A wogóle to po update na nordic to ostatnie logowanie do interfejsu było przez IP  192.168.32.1 czy coś w tym stylu. Może powinienem inaczej przekonfigurwać ręcznie IP kompa, żeby się przez taki IP połączyć z routerem?

134

Komputer powinien dostać adres z dhcp. Nie dostał - uwaliłeś go.

135 (edytowany przez smereka 2023-12-04 19:55:21)

Szukasz (jeśli nie masz) cp2102. Wypatraszasz go i lecisz z przyjacielem po uarcie. Odżywiasz i korzystasz smile  Pomimo powoli wchodzącego 5G (choć to na razie patologia) to wciąż dobry sprzęt do LTE

136

Cp2102 nie mam i nie za bardzo chce mi się w to bawić jak nie mam instrukcji step by step, najlepiej z obrazkami :-)
Znalazłem w swoich gratach tylko coś takiego jak USBASP v2.0.

Skontaktowałem się z jednym z forumowiczów i może mi ogarnie sprzęt w wolnej chwili póki jeszcze go nie zabiłem tak żeby nie dawał oznak życia :-)

A co do samego routera to jestem bardzo zadowolony. Jak go kupiłem i ustawiłem na agregację trzech częstotliwości to w nocy w tygodniu pociągnął mi na speedteście 200/40 Mbps więc świetny wynik. Standardowo mam na nim średnio 100-130/20-30 Mbps ale jak wyłączyła mi się agregacja częstotliwości i dociążyło nadajniki w niedzielny wieczór to mi bagle spadło do 10/10 Mbps i skłoniło mnie to do tego że zacząłem psuć :-)

Pseudo 5G też do mnie dociera i znajomi, którzy mają porządniejsze routery to nue wyciągają lepszych prędkości ode mnie, tyle że czasy dostępu mają o połowę lepsze bo u mnie przy dobrych wiatrach mam 22 ms na speedtest.net i 17 ms na soeedtest.pl.

137

Cześć,
Mam ruter z Play MF286D, chciałem przejść z interentu Play na Ornage no i przy okazji zaktualizować router.
Po przeczytaniu wątku przystąpiłem do aktualizacji ale mimo że soft łączy mi się z ruterem to wyskakuje taki komunikat

is a ATAPI device, we don't detect it...

Co to oznacza?

Z góry dzięki za info jak mogę rozwiązać ten problem bo próbowałem zaktualizować zgodnie z instrukcją...

138

witer30 napisał/a:

Cześć,
Mam ruter z Play MF286D, chciałem przejść z interentu Play na Ornage no i przy okazji zaktualizować router.
Po przeczytaniu wątku przystąpiłem do aktualizacji ale mimo że soft łączy mi się z ruterem to wyskakuje taki komunikat

is a ATAPI device, we don't detect it...

Co to oznacza?

Z góry dzięki za info jak mogę rozwiązać ten problem bo próbowałem zaktualizować zgodnie z instrukcją...

1. Zmiana operatora, karty SIM, taryfy itp. nie ma znaczenia.
2. Temat dotyczy zmiany softu z oryginalnego na OpenWrt, a nie aktualizacji.
3. Według jakiej instrukcji cokolwiek robiłeś?

139 (edytowany przez witer30 2023-12-11 00:48:39)

z tego wątku, czyli podłączenie po lanie rutera do PC, wyłączenie wszystkich kart sieciowych oprócz lan. uruchomienie
ZTE_Sales_Update_Framework, wybranie w ścieżce update B01 play to nordic i po pewnym czasie otrzymuje taki komunikat o atapi...

Wersja oprogramowania
CR_NTTPLMF286DV1.0.1B02
Wersja sprzętowa
MF286DHW1.0

140

witer30 napisał/a:

z tego wątku, czyli podłączenie po lanie rutera do PC, wyłączenie wszystkich kart sieciowych oprócz lan. uruchomienie
ZTE_Sales_Update_Framework, wybranie w ścieżce update B01 play to nordic i po pewnym czasie otrzymuje taki komunikat o atapi...

Wersja oprogramowania
CR_NTTPLMF286DV1.0.1B02
Wersja sprzętowa
MF286DHW1.0

dodam że próbowałem innego lapka i mam tylko update initializing, brak progresu , brak błędu atapi ale po pewnym czasi mam stan disconected...
nie czaje co się dzieje...

141

witer30 napisał/a:

Wersja oprogramowania
CR_NTTPLMF286DV1.0.1B02
Wersja sprzętowa
MF286DHW1.0

Tam ogólnie niczego nie wybierasz, tylko zostawiasz to co jest zaznaczone, czyli folder UPDATE, upewniasz się tylko, czy aby na pewno tak jest, klikając w to co jest zaznaczone i to wszystko.
Oprócz tego modem masz B02, a wybrałeś coś z B01, więc raczej nie robisz z instrukcją.
Do czytania o MF286D masz jeszcze ten temat https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=21847

142

witer30 napisał/a:

dodam że próbowałem innego lapka i mam tylko update initializing, brak progresu , brak błędu atapi ale po pewnym czasi mam stan disconected...
nie czaje co się dzieje...

Możliwe, że firewall lub antywirus blokuje połączenie ...

143

Focus napisał/a:
witer30 napisał/a:

Wersja oprogramowania
CR_NTTPLMF286DV1.0.1B02
Wersja sprzętowa
MF286DHW1.0

Tam ogólnie niczego nie wybierasz, tylko zostawiasz to co jest zaznaczone, czyli folder UPDATE, upewniasz się tylko, czy aby na pewno tak jest, klikając w to co jest zaznaczone i to wszystko.
Oprócz tego modem masz B02, a wybrałeś coś z B01, więc raczej nie robisz z instrukcją.
Do czytania o MF286D masz jeszcze ten temat https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=21847

a jeszcze pytanie czy trzeba stałe IP-ki ustawić na PC i ruterze?

144

witer30 napisał/a:

Czy aby na pewno czytałeś instrukcję?

145

Focus napisał/a:
witer30 napisał/a:

Czy aby na pewno czytałeś instrukcję?

Hmmmm, z szerszej perspektywy twojej wypowiedzi może wynikać że przeczytałem instrukcję która instrukcją bynajmniej właściwą nie jest. W takim razie mogę cię poprosić o podesłanie linka do takowej instrukcji...
z góry dziękuję
K.

146

Najbezpieczniej to (wgrać openwrt)  zrobić poprzez konsole uart i masz to w wątku co Focus link Ci podesłał. Poprzez frameworka były przypadki uszkodzenia programowego modemu także uważaj

147

witer30 napisał/a:

Hmmmm, z szerszej perspektywy twojej wypowiedzi może wynikać że przeczytałem instrukcję która instrukcją bynajmniej właściwą nie jest. W takim razie mogę cię poprosić o podesłanie linka do takowej instrukcji...
z góry dziękuję
K.

Tematów związanych z tym routerem i podobnych jest kilka. Trzeba czytać.
Ten temat jest o wgraniu OpenWrt przez framework i tutaj nie ustawiamy adresu IP, po prostu uruchamiamy frameworka z OpenWrt.
W frameworku nie wybieramy innego folderu, tylko zostawiamy UPDATE w którym mają być pliki z OpenWrt, więc wybranie w ścieżce update B01 play to nordic sugeruje, że raczej robisz coś inaczej.

Gwarancji tu nikt nie daje, że framework zrobi wszystko poprawnie.
Ja robiłem przez framework i nic złego się nie wydarzyło, tylko że modem miałem początkowo B01.
Wystarczy, że ktoś frameworkiem będzie próbował wgrać coś co nie jest przeznaczone do tego routera/modemu lub będzie niecierpliwy i zrobi reboot routera lub odłączy go od prądu w trakcie wgrywania i można zepsuć router/modem.

Więc trzeba wiedzieć co się robi i mieć świadomość, że coś może pójść nie tak i trzeba mieć plan B.
Najpewniej i bezpieczniej będzie konsola uart.
Link podałem wyżej gdzie jest opisane co trzeba zrobić.

148

Focus napisał/a:
witer30 napisał/a:

z góry dziękuję
K.

Tematów związanych z tym routerem i podobnych jest kilka. Trzeba czytać.
Ten temat jest o wgraniu OpenWrt przez framework i tutaj nie ustawiamy adresu IP, po prostu uruchamiamy frameworka z OpenWrt.
W frameworku nie wybieramy innego folderu, tylko zostawiamy UPDATE w którym mają być pliki z OpenWrt, więc wybranie w ścieżce update B01 play to nordic sugeruje, że raczej robisz coś inaczej.

Gwarancji tu nikt nie daje, że framework zrobi wszystko poprawnie.
Ja robiłem przez framework i nic złego się nie wydarzyło, tylko że modem miałem początkowo B01.
Wystarczy, że ktoś frameworkiem będzie próbował wgrać coś co nie jest przeznaczone do tego routera/modemu lub będzie niecierpliwy i zrobi reboot routera lub odłączy go od prądu w trakcie wgrywania i można zepsuć router/modem.

Więc trzeba wiedzieć co się robi i mieć świadomość, że coś może pójść nie tak i trzeba mieć plan B.
Najpewniej i bezpieczniej będzie konsola uart.
Link podałem wyżej gdzie jest opisane co trzeba zrobić.

Chcę wgrać openwrt do mojego rutera, przeczytałem ten wątek oraz większość postów z linku podanym przez Ciebie.
Framework pozwala wgrać FW bez rozkręcania rutera dlatego się zdecydowałem na tą metodę.
Nie pamiętam kto ale podał link do ściągnięcia paczek z frameworkiem w tym wątku, no i zgodnie z opisem (o podmienianiu plików openwrt) mam gotową paczkę MF286D_Play_to_Nordic--Nordic_to_Nordic_Framework+OpenWrt która zawiera FW z plikami openwrt. tylko w folderze UPDATE są dwa podfoldery
1. B01_Play to Nordic + OpenWrt
2. B02up_Nordic to Nordic + OpenWrt
jako że mam router z play to wybierałem pierwszy dlatego pisałem B01...
Rozumiem że ta paczka to jest to co potrzebuje.
Połączenie z ruterem mam bo mi ZTE soft ściąga imei oraz wsazuje aktualny soft na ruterze.
tylko czemu się nie aktualizuje tylko rozłącza po kilku chwilach...

149

No to odpalasz ten B01_Play to Nordic + OpenWrt i patrzysz co się dzieje.
Zazwyczaj program jest blokowany przez firewall lub antywirus, więc zezwól na działanie tego programu lub wyłącz to co blokuje.
I niczego tam nie zmieniaj, tam już jest OpenWrt.
Musi się wyświetlić Port, Imei, Version, Connect State ... więc jak tego nie ma to nie klikaj wgrywania.

150

Focus napisał/a:

No to odpalasz ten B01_Play to Nordic + OpenWrt i patrzysz co się dzieje.
Zazwyczaj program jest blokowany przez firewall lub antywirus, więc zezwól na działanie tego programu lub wyłącz to co blokuje.
I niczego tam nie zmieniaj, tam już jest OpenWrt.
Musi się wyświetlić Port, Imei, Version, Connect State ... więc jak tego nie ma to nie klikaj wgrywania.

Hej, próbowałem no i finalnie za 2 razem wgrał mi się ten B01 Play to Nordic, poszło 100%. Soft zte się rozłączył straciłem połączenie lan... Chciałem ustanowić nowe połączenie po lanie żeby przez putty skonfigurować openwrt ale kicha, nie przydziela IP, kabel m w lan2, brak połączenia, firewall wyłączony, antywirus wyłączony, i nic. Probowałem stałe IP ustawić i też nic. Próbowałem przywrócić ustawienia fabryczne brak reakcji.

Co jeszcze mogę zrobić aby uzyskać połączenie łan?