1

Temat: Automatyczny WOL?

Na wstępie wypadałoby chyba zaznaczyć, że z linuxem mam wspólnego tyle, ile z mongolskim baletem, więc proszę o wyrozumiałość wink

Mam router TP-Link WDR4300 z gargulcem na pokładzie i dysk sieciowy zyxel nsa310. Jako, że w zyxelu jest tylko opcja automatycznego wyłączania o danej godzinie, a nie ma możliwości jego uruchomienia, pomyślałem żeby wykorzystać do tego Wake On Lan. Udało mi się skonfigurować router, mam jednak pytanie czy jest możliwość odpalenia jakiegoś skryptu, który włączałby zyxela codziennie o zadanej godzinie? Będę wdzięczny za pomoc wink

2

Odp: Automatyczny WOL?

Zajrzyj na stronę główną eko.one.pl. I wyszukaj hasła "cron".

3 (edytowany przez build000 2014-08-10 15:33:59)

...albo zainstaluj plugin cron i w nim ustaw zgodnie z konfiguratorem, godzinę budzenia.  Jako polecenie musisz użyć identyczne, które budzi Twój nsa310 a jest dostępne w interfejsie gargoyle (sprawdź w logach i/lub przekop się przez pliki gargoyle odnajdując określoną sekcję od wol - stamtąd zerżniesz polecenie jakie dodasz potem w tym pluginie con o określonej godzinie...i gotowe).
;)
Najpierw radzę przetestować czy w ogóle Twój nsa310 reaguje na tą daną komendę z gui w gargoyle - różnie to bywa - głównie z powodu niestabilności/niejednoznaczności w działaniu (w praktyce) tej funkcji w samym nsa310. Potem gdy już to wyłuskasz (tą komendę) dla testu możesz sobie zapuścić przez plugin webshell. Na koniec, gdy już będzie pewna i działająca, wystarczy dodać przez plugin crona - coś w tym stylu:

#w przypadku gdy poleceniem budzącym jest wol 
<sekcja godziny/daty/i.t.d.> /bin/sh  <pełna ścieżka do polecenia wol> <opcje polecenia wol>
#lub bez /bin/sh - musisz wypróbować w praktyce

Tak chyba będzie najprościej, skoro jak piszesz...jesteś z mongolskiego baletu.
;)

4

A zwyczajnie to nie będzie działać w ten sposób?:

* * * * * wol xx:xx:xx:xx:xx:xx
(^czas^)

lub analogicznie w etherwake ?

5 (edytowany przez build000 2014-08-10 23:15:31)

Tak raczej bezpośrednio nie zadziała - chyba trzeba dodać jakieś opcje typu:

wol -i <Twoja sieć LAN>.255 -p <tu trzeba pokombinować> xx:xx:xx:xx:xx:xx

Dopytaj innych forumowiczów (doczytaj w innych wątkach/tematach - trochę tutaj o tym jest) i/lub poczekaj na odzew autora gargoyle-pl, lub sam dokonaj "śledztwa w plikach gargulca".
Za -i zwyczajnie możesz podać 255.255.255.255, ale jak wiesz, to jest raczej nieeleganckie i niepotrzebne (czasem jednak tylko tak działa).
Pomógłbym Ci konkretnym poleceniem, ale mam teraz coś innego zainstalowanego w router'ku.
wink

root@blabla:~# wol --help
Usage: wol [OPTION] ... MAC-ADDRESS ...
Wake On LAN client - wakes up magic packet compliant machines.

--help          display this help and exit
-V, --version       output version information and exit
-v, --verbose       verbose output
-w, --wait=NUM      wait NUM millisecs after sending
-h, --host=HOST     broadcast to this IP address or hostname
-i, --ipaddr=HOST   same as --host
-p, --port=NUM      broadcast to this UDP port
-f, --file=FILE     read addresses from file FILE ("-" reads from stdin)
    --passwd[=PASS] send SecureON password PASS (if no PASS is given, you
                    will be prompted for the password)

Each MAC-ADDRESS is written as x:x:x:x:x:x, where x is a hexadecimal number
between 0 and ff which represents one byte of the address, which is in
network byte order (big endian).

PASS is written as x-x-x-x-x-x, where x is a hexadecimal number between 0
and ff which represents one byte of the password.

Report bugs to <krennwallner@aon.at>

EDIT:
No ok. - pokombinowałem z poleceniem etherwake co prawda w stosunku do innego urządzenia, ale na nsa310 powinno być identycznie:

etherwake -i eth0.1 <adres mac Twojego nsa310>
# za -i dajesz taki 'ifname' jaki ma Twoja sekcja 'lan' w /etc/config/network lub odczytujesz to z polecenia ifconfig

Działa z kopa bez zbędnych kombinacji.

root@blabla:~# etherwake -u
usage: ether-wake [-i <ifname>] [-p aa:bb:cc:dd[:ee:ff]] 00:11:22:33:44:55

This program generates and transmits a Wake-On-LAN (WOL)
    "Magic Packet", used for restarting machines that have been
    soft-powered-down (ACPI D3-warm state).
    It currently generates the standard AMD Magic Packet format, with
    an optional password appended.

The single required parameter is the Ethernet MAC (station) address
    of the machine to wake.
    The MAC address may be found with the 'arp' program while the target
    machine is awake.

Options:
        -b    Send wake-up packet to the broadcast address.
        -D    Increase the debug level.
        -i ifname    Use interface IFNAME instead of the default 'eth0'.
        -p <pw>        Append the four or six byte password PW to the packet.
                    A password is only required for a few adapter types.
                    The password may be specified in ethernet hex format
                    or dotted decimal (Internet address)
        -p 00:22:44:66:88:aa
        -p 192.168.1.1

EDIT2: Na wol jak się okazuje działa też, ale trochę inaczej:

wol -h <adres Twojej sieci lan, czyli pierwsze trzy sekcje z ip lan, np. 192.168.1>.0 <adres mac Twojego nsa310>

big_smile

6

No właśnie. I na co te kombinacje.. Chociaż ja zapomniałem podawać hostname w wol i działało mi tylko za pomocą restartowania wol-a.

7

Kombinacje to tylko ćwiczebnie - nie wiem po prostu czy "w mongolskim balecie" już o tym było.
wink

8

Wow, wrócę z pracy i wgłębię się w to, o czym tu do mnie piszecie, dzięki wielkie za odzew.

Na razie zrobiłem to w ten sposób

* * * * * wol -i 192.168.0.255 <adres mac nsa310>

i o dziwo działa - tzn działało wczoraj wink

Czas chyba zapoznać się trochę lepiej z mongolskim baletem!

9 (edytowany przez Skajper4 2014-08-11 13:26:58)

build000 Przy takim tłumaczeniu jakie napisałeś wcześniej prędzej zniechęciłbym się do tego wink
Ale to ja.

10

Hmm, coś jest nie tak. Wczoraj działało, a dziś niespecjalnie.

NAS wyłączył się w nocy zgodnie z harmonogramem i miał włączyć się o 16.00. Niestety coś poszło nie tak - w logach systemowych widzę non-stop powtarzające się:

Aug 11 18:51:21 Gargoyle daemon.info dnsmasq-dhcp[1817]: DHCPDISCOVER(br-lan) 169.254.142.13 <mac nsa310>
Aug 11 18:51:21 Gargoyle daemon.info dnsmasq-dhcp[1817]: DHCPOFFER(br-lan) 192.168.0.100 <mac nsa310>
Aug 11 18:51:26 Gargoyle daemon.info dnsmasq-dhcp[1817]: DHCPDISCOVER(br-lan) 169.254.142.13 <mac nsa310>
Aug 11 18:51:26 Gargoyle daemon.info dnsmasq-dhcp[1817]: DHCPOFFER(br-lan) 192.168.0.100 <mac nsa310>
Aug 11 18:52:18 Gargoyle daemon.info dnsmasq-dhcp[1817]: DHCPDISCOVER(br-lan) 169.254.142.13 <mac nsa310>
Aug 11 18:52:18 Gargoyle daemon.info dnsmasq-dhcp[1817]: DHCPOFFER(br-lan) 192.168.0.100 <mac nsa310>

Nie mam pojęcia skąd to dziwne IP... A kiedy w cronie ustawiłem teraz wol dla testu, to NAS włączył się bez problemu. Co robię źle?

11

zeroconf - nie miał adres to sobie przydzielił taki. Serwer mu zaoferował 192.168.0.100 a on go w ogóle nie przyjął i dalej wali swoje na 169...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

12 (edytowany przez build000 2014-08-11 20:21:34)

marafc napisał/a:

(...)
Nie mam pojęcia skąd to dziwne IP... A kiedy w cronie ustawiłem teraz wol dla testu, to NAS włączył się bez problemu. Co robię źle?

Dlatego spróbuj przez -h ...
wink
Ponadto warto w sekcji gargoyle (webui) "Konfiguracja/DHCP" określić na sztywno adres IP oraz nazwę dla tego nsa310 - w tym konkretnym przypadku najlepiej użyć oryginalnej nazwy urządzenia, czyli tak jak przedstawia się nasik w sieci, czyli "nsa310".

13 (edytowany przez marafc 2014-08-11 20:24:43)

Sęk w tym, że adres miałem ustawiony na sztywno. Nic to, spróbuję z tym -h wink

14 (edytowany przez build000 2014-08-11 20:42:50)

Dla testu/na czas testu warto też ustawić sobie krótkie interwały czasowe, rzędu jedna czy dwie minuty - czyli przedziały czasu pomiędzy planowanym uśpieniem w nsa310, a czasem budzenia przez cron w routerze. Szybciej dobierzesz prawidłowe opcje dla wol czy innego programu/polecenia. Bez sensu jest czekać cały dzień, aby się o tym przekonać...
wink

15

A może by tak mały prosty button w MiFI do Wake-On-Lan...... wink

16

Nie wiem. Ma sens?

17

Ja mój NSA310 (chodzi na nim openwrt) budze ponizszym poleceniem na routerze z openwrt:

etherwake -i br-lan 00:00:00:00:00:30

tu jest troszke informacji: https://niziak.spox.org/wiki/hw:nsa310:debian
"Wake-on-lan will work only with fake MAC '00:00:00:00:00:30' "

18 (edytowany przez wisipior 2024-03-18 14:02:20)

Cezary napisał/a:

Nie wiem. Ma sens?

Odbijam. Czy WOL z GUI nie ma sensu ?

19 (edytowany przez wisipior 2024-03-20 09:12:46)

A idąc jeszcze głębiej to może jakiś prosty system wtyczek do easyconfig. Choćby wstawienie jakiejś dyrektywy "include" w kilka miejsc co by można własny kod podłączyć....

20 (edytowany przez Cezary 2024-03-20 09:21:43)

Zapomniałem o tym wol. Mogę zaimplementować oczywiście.

Co do wtyczek - będzie to o tyle uciążliwe że easyconfig to jeden html z jednym js, trzymającym się kupu właśnie dlatego że całość jest monolityczna. Wprowadzenie jakiś mechanizmów wtyczek wymagało by przeprojektowania podstawo funkcjonowania tego, i stało by się np. drugim gargoyle (w sensie ideologii jak to działa).

21

Cezary napisał/a:

Zapomniałem o tym wol. Mogę zaimplementować oczywiście.

Co do wtyczek - będzie to o tyle uciążliwe że easyconfig to jeden html z jednym js, trzymającym się kupu właśnie dlatego że całość jest monolityczna. Wprowadzenie jakiś mechanizmów wtyczek wymagało by przeprojektowania podstawo funkcjonowania tego, i stało by się np. drugim gargoyle (w sensie ideologii jak to działa).

Tak właśnie kombinuję żeby nie trzeba było "przeprojektowywać", bo źródło jest otwarte. Wystarczy kilka include'ów ponumerowanych a,b,c,d... na koniec każdej sekcji oraz na początku i na końcu menu, oraz na początku źródła (i być może na końcu) i to tylko podlinkowane pod opcjonalnie istniejące odpowiadające pliki a.inc,b.inc  w /etc/.... żeby przy upgrade zostały. PLus jakaś komenda do wyłaczenia tych dodatków w razie czego... taki prosty mechanizm.

22

@wisipior: Dodałem. Wygląda to tak:

https://eko.one.pl/files/easyconfig/easyconfig-wol.png

Sprawdzałem z moim Zyxelem NSA-310. Wymaga zainstalowania etherwake. Jak się chcesz pobawić to wersję testową masz tutaj: https://dl.eko.one.pl/test/, w repo będzie dostępne wraz z następnymi buildami.

Urządzenie możesz wybudzić przez ikonkę, przycisk jak wejdziesz w detale lub przez fizyczny przycisk na routerze jak ma i jak to w easyconfig skonfigurujesz (ustawienia -> wybór typu akcji przycisku i wol -> zaznaczenie że ma działać na przycisk). No i należy pamiętać że niektóre urządzenia da się wybudzić jak są w odpowiednim trybie (a nie wyłączone na "twardo").

23

@wisipior: sprawdziłeś sobie ten WoL?

24

Cezary napisał/a:

@wisipior: sprawdziłeś sobie ten WoL?

Po przesiadce na MF289F doinstalować tylko pakiet etherwake ?

25

Tak i odśwież gui.