1 (edytowany przez mic888 2023-12-03 20:37:57)

Temat: Jaki router

Mam Netgear r6220 i właściwie jest ok. Tzn. ma sporo pamięci Flash, gniazdo USB, radio 5g i mozliwosc instalacji gargoyle. Właściwie jest ok. Problemem jest tylko to że nie można podpiąć anten zewnętrznych. Jest to o tyle uciążliwe dla mnie bo router zamknięty jest w metalowej skrzynce.

Poproszę o sugestie alternatywy dla r6220 ale z antenami zewnętrznymi. Pod gargoyle.

Dziękuję.

2

Odp: Jaki router

Jeżeli masz odpowiedni model to anteny masz normalnie wpięte w uFL na płycie, więc możesz sobie pigtaile wyprowadzić na zewnątrz i podłączyć zewnętrzne anteny.

Rozbierz router (górna pokrywa jest tylko na zatrzaski, przy krawędzi płytki będzie czarna taśma, pod nią masz albo złącza albo przylutowane anteny, sprawdź jak masz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez mic888 2023-12-03 20:54:57)

Nie mam jak teraz sprawdzic ale znalazłem fotki w necie i tam są takie malutkie wpinki.

Rozumiem że takie przejściówki muszę kupić
https://allegro.pl/oferta/pigtail-ufl-i … 2511075240

I mogę podkaczyc anteny zewnętrzne.

4

Nieee, anteny od wifi wymagają takich z bolcem a nie z dziurą, te które pokazałeś to do anten od lte.

5

Dziękuję za pomoc.

6

Jeszcze muszę odgrzebać temat. Mianowicie wewnątrz są aż 4 konektory.  Na poniższym zdjęciu widać, że od każdej anteny biegną po dwa przewody. Co prawda na fotce tego nie widać  (bo jest zasłonięte naklejką), jednak pod nią znajdują się jeszcze 2 konektory. Czyli w sumie mamy 4.

Czy dobrze rozumiem, że te oryginalne anteny są takie 2w1. Czyli żeby to miało ręce i nogi to muszę wyprowadzić aż 4 gniazda i podłączyć 4 anteny?

https://ireland.apollo.olxcdn.com/v1/fi … =4032x3024

7 (edytowany przez mar_w 2023-12-03 23:55:04)

Na to wychodzi że jedna oryginalna antena to  2,4GHz +  5GHz a druga to samo co pierwsza.

Jak kupisz pojedyńcze anteny to musisz mieć ich tyle, ile konektorów o ile masz gniazda uFL bo na razie pokazujesz fotki z sieci a jak otworzysz swój model to może się okazać że kabelki masz przylutowane do płytki i jeszcze dojdzie Ci lutowanie, tak żebyś nie zepsuł torów radiowych sad
Obyś miał farta.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

8

mar_w napisał/a:

Na to wychodzi że jedna oryginalna antena to  2,4GHz +  5GHz a druga to samo co pierwsza.

Jak kupisz pojedyńcze anteny to musisz mieć ich tyle, ile konektorów o ile masz gniazda uFL bo na razie pokazujesz fotki z sieci a jak otworzysz swój model to może się okazać że kabelki masz przylutowane do płytki i jeszcze dojdzie Ci lutowanie, tak żebyś nie zepsuł torów radiowych sad
Obyś miał farta.

Nie napisałem, ale otworzyłem go i jest jak na tej fotce. Tzn. są konnektory. 4 szt.

9

Więc tak, potrzebujesz 4 kabelki i 4 anteny, dwie na 2.4GHz i dwie na 5GHz.

10 (edytowany przez MiG25 2023-12-04 13:35:32)

To zapraszam do negocjacji, bo to mój  smile

Też bym wolał , żeby już innego nie pozbawiać obudowy smile