Temat: Konfiguracja MWAN3 - failover/backup

Witam,
może ktoś z kolegów już to opanował.
Otóż mam dwa łącza WAN: WAN - światłowód od T-Mobile oraz WANB - stick z LTE od operatora komórkowego.

MWAN3 mam skofigurowany: 99% ruchu na WAN i 1% ruchu na WANB. i to działa dobrze.

Ale na łączu T-Mobile zdarzają się dość często dziwne problemy, co skutkuję nie działaniem internetu.
Wczoraj była chyba jakaś duż awaria, bo brak było transmisji i nie pingował się adres DNS 208.67.222.222, albo miał  1 ping a potem błąd, a jednocześnie adres DNS: 8.8.8.8 się pingował za każdym razem, ale internet nie działał.

Próbuję skonfigurować MWAN3 aby jak to wyłapie to odłączył mi WAN do czasu naprawienia tej sytuacji.

Ale niestety nie chce to działać prawidłowo, co przy wczorajszej awarii sobie potestowałem.

Dziś T-Mobile naprawił błąd i światłowód działa.

No to spróbowałem zrobić, że stan początkowy jest offline i ma wstać jak sprawdzi, że zadane adresy się pingują.
Ale to też nie chce prawidłowo działać,

Moze ktoś coś podpowie.

Używam OpenWRT 21.02.0 - rc3 oraz MWAN3 w wersji: 2.10.9-1.

2

Odp: Konfiguracja MWAN3 - failover/backup

Ale tak właśnie działa mwan3. Tam masz ustawienie pingów i ile ich ma być, jak nie odpowiada po takiej ilości to uważane jest że łącze padło. Zmień więc w konfigu co ma pingować i ile tych pingów ma być.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

problem w tym, że nie chce działać prawidłowo. Ani nie odłącza WAN ani go automatycznie nie wzbudza.

4

Skonfiguruj... przecież możesz pobawić się, odłącz kabal, sprawdź czy wan przestał działać, ustaw odpowiednią liczbę pingów itd.

5 (edytowany przez m80 2023-12-05 21:31:41)

W takich dziwnych sytuacjach niewiele można zrobić testem ping, np: łącze działa w taki sposób że przez 5 minut działa ok, pingi w normie, potem nagle ping skacze do 1500-3000ms, to trwa np 10-20 sekund i potem znowu działa dobrze - mwan3 wariuje przy takich krótkich interwałach. U mnie na łączu lte i zauważyłem że jak jest wszystko ok to łącze ma ping do dnsu poniżej 60ms, jak ping rośnie do 150ms+ to wiedz że coś się dzieje - albo majstrują coś na bts-ie albo idzie burza albo jeszcze inna plaga. Jak zauważysz u siebie podobną prawidłowość to możesz spróbować ustawić parametry jakości łącza (check_quality 1), przykładowo:

config interface 'wan'
    option enabled '1'
    list track_ip '1.1.1.1'
    list track_ip '8.8.8.8'
    list track_ip '208.67.222.222'
    option family 'ipv4'
    option reliability '3'
    option check_quality '1'
    option failure_latency '150'
    option recovery_latency '60'
    option failure_loss '10'
    option recovery_loss '0'
    option initial_state 'offline'
    option timeout '3'
    option up '3'
    option down '3'

W moim przypadku łącze jest offline dopóki nie sprawdzi że jest online:
ONLINE  - to ping 60ms lub mniej i 0% straconych pakietów
OFFLINE - to ping 150ms i więcej i strata pakietów 10% lub więcej

Problem w tym, że ruch ICMP może przechodzić a reszta (HTTP/S, FTP, ....) nie będzie działać.
Przydałby się test np curlem albo wgetem ściągnąć jakiś mały pliczek i dać znać mwan3 jaki jest wynik.
Może w pliku mwan3.user napisać skrypt który by to sprawdzał.

6

Możesz zmienić ping na  httpping, a tak w ogóle jak chcesz dodać własną metodę sprawdzenia to zobacz plik /usr/sbin/mwan3track - tam masz wszystkie metody (aktualnie ping, arpping httping, nping) ale możesz dowolnie rozpisać własną.