Temat: Rezerwacja IP urządzenia któ®e stoi za mostem na OpenWRT

Dzień dobry, zwracam się z prośba o pomoc.

OPIS SETUPU:
Posiadam kamerę IP, która ma funkcję sieci przewodowej i wifi. Posiada dwie karty sieciowe, pierwsza ma MAC adres kończący się na AB natomiast karta przewodowa ma MAC kończący się na CC. Kamera wpięta jest po kablu do routera Xiaomi Mi Router z najnowszym OpenWRT działającego w trybie mostu bezprzewodowego. Do drugiego portu wpięty jest rejestrator NVR. Celem tego setupu jest zapewnienie sieci dla kamery która jest zbyt daleko, aby stabilnie złapać sygnał wifi, ale jednocześni w miescu w którym mam skrętkę, oraz połączenia z internetem dla rejestratora NVR który funkcji sieci bezprzewodowej nie posiada. Router ISP to standardowy router dostarczany przez sieć Play do światłowodu. Załączam poglądową grafikę.

Główny cel:
Chciałbym, aby kamera dostawała zarezerwowany zestaw adresów IP z puli przydzielenaje przez Router ISP, np. wifi stale 10.10.10.230 a lan 10.10.10.231

Problem z jakm się zetknąłem:
Na routerze ISP obie karty widoczne są z MAC adresem Routera XIaomi konkretnie z jego MAC adresem WLN (AA: .... : AA), natomist kamera jest widoczna ze swoim MAC adresem, gdy jest wpięta po wifi i złapie sygnał Routera ISP, ale gdy "wepnie się" przez Router XIaomi to widoczna jest z MAC routera XIaomi, przez co nie mogę sensownie zrobić rezerwacji. Podobnie NVR widoczny jest z MAC adresem routera od XIaomi.

Wiem, że to może jest trywialny problem (przepraszam za to) ale naprawdę nie potrafię go rozwiązać, doradźcie proszę jak to najsensownie ogarnąć.

https://i.ibb.co/LSzCMFQ/setup.png

2

Odp: Rezerwacja IP urządzenia któ®e stoi za mostem na OpenWRT

Repeater na openwrt nie jest przezroczysty i nie przepuszcza adresów MAC. Więc nici z rezerwacji. Ale możesz nadać kamerze stały adres ip zamiast dhcp, na pewno ma taką możliwość.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

Dziękuję Cezary za odpowiedź, niestety to chińskie "cacko (aka. gówno) nie ma takie opcji w ustawieniach i obsługuje tylko DHCP. Po kontakcie ze wsparciem klienta powiedizeli że w grę wchodzi tylko rezerwacja po MAC adresie. Czy są jeszcze jakieś inne możliwości?

4

Przerobić repeater żeby na nim działa serwer dhcp i przydzielał adresy z tej samej klasy co główny router. Bardzo bez sensu i bardzo ostrożnie bo możesz tym rozwalić całą sieć.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Witam.
Do kamery spróbuj się połączyć programem CMS.
Mam z ali kamery, można ustawić stałe IP na lanie i WiFi.
Podobna do Twojej miałem i też ustawiałem.

ZTE MF 286D OpenWrt 23.05-SNAPSHOT r23484-b742216dc8
Zyxel EX5601-T0 ubootmod OpenWrt 24.10-SNAPSHOT, r28432-7609571dcd
TP-LINK Archer C7 v5 - 1.14.0.2 (Built 20231226-1035 git@8e210b77)