Temat: Mikrotik

Dostałem mikrotika do zabawy, ale nie znam hasła admina.
Chciałbym się nim pobawić ale oddać w takim stanie jak dostałem.

Wobec tego chciałem zrobić sobie kopię i docelowo nią przywrócić.
Czy poprzez złącze jtag mogę zrobić dump'a pamięci flash ?
Czy tylko wylutowanie pamięci i zabawa programatorem wchodzi w grę ?

2

Odp: Mikrotik

A to zależy jaki mikrotik i czy jtag będzie w ogóle obsługiwany. Mikrotik lubi robić po swojemu i niekoniecznie musi jtag działać, mimo że jest na płytce. Jak zadziała to ok, jak nie to odlutowanie pamięci zostaje.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ten mikrotik to RouterBOARD 941-2nD

4

Hex lite? Jest na płytce jtag, ale nie mam pojęcia czy działa. Tego modelu nie macałem.

5

Dokładnie to ten model
https://mikrotik.com/product/RB941-2nD

6

hap lite, nie hex, tak. Sprawdzaj.

7

32MB ramu to szkoda nawet czasu

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

8

No i do Jtaga podpięcie wcale łatwiejsze nie jest , niż wylutowanie flasha z 8 nóżkami...

9

Panowie, on chce się tylko pobawić tym sprzętem...

10 (edytowany przez Leo-PL 2023-03-16 18:08:39)

Możesz spróbować go zbootować z initramfsa przytrzymując odpowiedni przycisk na płycie przez bodaj 10 sekund po włączeniu. Pewnie robi się to dokładnie tak samo jak w RB911, tylko podmieniając odpowiedni obraz. Wtedy z initramfsa openwrt zrzucisz sobie flasha. Oczywiście, jeżeli obraz wstanie. Na 32MB przed zmodowaniem RAMu w RB911G-5HPnD leciał mi OOM.

Ja ostatnio poradziłem sobie tak:

sudo dnsmasq -i enx7cc2c643a0e4 -u root --dhcp-range=192.168.1.100,192.168.1.200 --dhcp-boot=openwrt-ath79-mikrotik-mikrotik_routerboard-911-lite-initramfs-kernel.bin -d -p0 -K --log-dhcp --bootp-dynamic

Oczywiście zmień sobie interfejs i nazwę pliku tak, by pasowała do tego, co masz na serwerze TFTP.

11

Cezary wspominałeś jakiś czas temu w wątku o zyxeliku7101, że masz Mikroticzka 5G szatoł czyli jak dobrze rozumiem model D53G-5HacD2HnD i że zrobiłeś openwrt na niego ale nie działa wifi. Masz może testowy obraz i powiesz jak wgrać ? big_smile

12

Nie wgra się. Mam tylko initramfs, a ponieważ tam jest routeros 7x to się nie uruchamia bo trzeba jakoś inaczej kernel opakować. Chłopaki już chyba są po pierwszych próbach i coś tam im wychodzi, tak samo jak jest prototyp do dekodowania danych kalibracyjnych w lz77, który na razie nie działa (wykrywa ale nie dekoduje danych). Więc... na razie trzymajmy się zeznań że nie ma takiego obrazu który można wgrać.

13

Na OFW muszę Cezary przyznać że całkiem nieźle ten szatoł zasuwa. Na 5G plusa w dość leciwym miejscu gdzie telefony nie dają rady z 5G ten wprawdzie ma słaby zasięg ale te 120mbit/s leci. Na orange też łączy się z 5G ale to jest dramat. Leci 10-20mbit/s. Wyłączam 5G i na agregacji 4 pasm LTE zasuwa prawie 200.

14

A modem w środku to zwykły quectel 5xx

15

Czyli dobry czy słaby według Ciebie?

16

Na razie to #1 wśród popularnych modemów dla 5G. Później są telity i sierra, ale te to już kosztują fortunę

17

#1 w sensie najlepsza pozycja czy najgorsza?

18

Masz dziwne dziś rozumowanie. Na pierwszym miejscu.

19 (edytowany przez smereka 2023-12-04 21:27:59)

Tak dzisiaj moje rozumowanie może być przyćmione smile Na bez kabli chwalą chyba ten z routera mc889 ale to chyba modem na pcb nie da się go włożyć w żaden adapter